DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Stor finnetest – 16 potente padler
Stor finnetest – 16 potente padler
Stor finnetest – 16 potente padler
Aeris Velocity Disse amerikansk producerede finner ser ud som almindelige padlefinner, men alligevel siges de at være konstruerede af Pete McCarthy, guru’en inden for spilt-finner. Omtrent fem centimeter af mine hæle stak ud uden for fodlommen. Det lovede ikke godt for en totalt smertefri fartstrækning. Men det gjorde faktisk ikke ondt i læggene og jeg kom hurtigt frem.
Stor finnetest – 16 potente padler
Atomic Split-Fins Disse split-finner leveres komplet med helremme af rustfri stålfjeder. Jeg syntes faktisk, at fodlommerne var lidt for store til mig. Det gav derfor en lidt løs fornemmelse og jeg var urolig for, at det ville afspejle sig i testen. Men faktisk viste disse finner sig ikke bare at være de rappeste under hurtigsvømningen, men jeg kunne også holde topfart i lang tid uden større anstrengelse.
Stor finnetest – 16 potente padler
Beaver Assault Tunge og traditionelt udformede finner. De efterlod mine hæle langt uden for fodlommerne. Under hurtigsvømning kunne jeg mærke, hvordan hele belastningen lå på lægmuskler og tær, så jeg orkede ikke at holde høj fart længe. Tødragtsdykkere behøver ikke ankelbly med disse finner. De er tunge!
Stor finnetest – 16 potente padler
Beaver Prodigy Letvægtsblad med korte fodlommer, der indebar, at lægmusklen blev anstrengt mere end lårmusklerne. Jeg kunne mærke, hvordan læggene begyndte af krampe efter blot nogle sekunders hård svømning, og jeg kunne ikke holde tempoet oppe særlig længe.
Stor finnetest – 16 potente padler
Beuchat Power Jet Meget hårde finner, der føltes som yderst krævende. Fodlommerne omsluttede det meste af mine fødder og jeg kom godt op i fart. Men jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg var tilstrækkelig veltrænet til virkelig at drage nytte af dem. Formodentlig passer de bedst til dykkere med korte, kraftige ben.
Stor finnetest – 16 potente padler
Cressi Reaction Disse finner er for toptrænede dykkere. Fodlommerne kunne opsluge det meste af min fod, så jeg fik den bedst mulige anvendelse af min lårmuskel. Men bladene er så stive, at jeg følte, at jeg kunne have fået samme resultat med et par brædder spændt på fødderne. Men alligevel kom jeg op i god fart, og en toptrænet atlet kunne sikkert have slået mig med et par banelængder. Cressi tilbyder hælremme med rustfrie stålfjedre som tilbehør, der koster ekstra.
Stor finnetest – 16 potente padler
IST Bora Bora Smalle fodlommer gjorde, at mine hæle stak langt ud bagest på finnerne. Det medførte, at jeg meget hurtigt blev ekstremt træt i fødder og lægmuskler. De kraftige blade var meget effektive og det afspejler sig i den hastighed, jeg opnåede. Alligevel synes jeg, at finnerne var ret ubekvemme og jeg havde på fornemmelsen, at jeg ville blive øm efter langvarig brug. Men finnerne har masser af god ydelse til en meget lille pris.
Stor finnetest – 16 potente padler
APS Mantaray Amerikanskproducerede små letvægtsfinner, der føles meget bekvemme at bære. Men bagsiden af medaljen er desværre, at jeg måtte arbejde overordentligt hårdt for at komme op i nogenlunde fart. Resultatet blev krampe i begge ben. Usædvanligt nok er disse finner positive, så det kan tage lidt tid at vænne sig til. – specielt med tørdragt. Finnerne føles gode, indtil man befinder sig i en kraftig modstrøm. De har nogle unikke universalremme.
Stor finnetest – 16 potente padler
Mares Excel Plus Quattro-finnerne har været svære at overgå. Selv om jeg fik at vide, at fodlommerne på de nye Excel Plus er længere end hos de første eksemplarer, stak hælen omtrent 3,5 centimeter ud. Disse finner er meget stivere, så de kræver altså mere anstrengelse at svømme med. Den ekstra anstrengelse giver resultater, når man behøver det. Helremmen er en Mares-specialitet og gør det muligt at stramme remmene hårdt. Men mine hænder var blevet bløde af at have været længe i vandet, så det lykkedes mig at skære mig på spænderne.
Stor finnetest – 16 potente padler
Oceanic V16 Meget bekvemme fodlommer og meget bøjelige blade. Det indebærer, at jeg burde kunne holde højeste fart i længere tid uden smerter i benene. Men omtrent seks centimeter af fødderne stak ud af fodlommerne. Derfor føltes det som om jeg skulle kunne svømme hurtigere – men krampe i læggene satte grænsen for, hvad jeg kunne præstere.
Stor finnetest – 16 potente padler
Stor finnetest – 16 potente padler
Seac ProPulsion Nok de flotteste finner i hele testen. Men også her er fodlommerne kortere, end jeg ville have ønsket. Nede i vandet føltes de som et par krydsfinerplanker fastsnørret på benene. Fødder og tær måtte tage hele belastningen ved hurtig svømning og resultatet var en skuffelse. Man kan dog indvende, at jeg ikke var tilstrækkelig veltrænet til at få det bedste ud af dem.
Stor finnetest – 16 potente padler
Scubapro Seawing Nova Finnernes avantgardeprægede udformning virker først lidt fjollet, men de fungerer godt. De var formodentlig de mest bekvemme af alle i testen. Fodlommerne omsluttede mine fødder helt og holdent, og de elastiske bungee-helremme holdt finnerne effektivt på plads. Jeg fik god hastighed og kunne holde farten i lang tid uden at få ondt. Jeg kan tænke mig, at disse finnerne bliver meget populære efterhånden som dykkerne får en chance for at prøve dem.
Stor finnetest – 16 potente padler
Aqua-lung Slingshot Mine fødder havde god plads i fodlommerne på disse store finner. Bladenes bøjelighed kan justeres med flytbare silikoneremme. Med den blødeste og mest bøjelige indstilling fik jeg god fart. I det hårdeste og stiveste position var jeg faktisk lidt langsommere (0,75 m/s). Men så blev finnerne også ret pinefulde at anvende. Det tyder på, at en rigtigt kraftigt byggek dykker burde få endnu bedre ydelse ud af dem. Bladene virker tilstrækkelig store til at anvende som surfbrædder!
Stor finnetest – 16 potente padler
Tusa Tri Ex Disse finner med konventionel udformning har fået gode omtaler i andre dykkemagasiner, selv om de ser noget kedelige ud. Jeg fandt dem meget bekvemme at anvende og mine fødder havde god plads i fodlommerne. Jeg fik ingen smerter i benene, når jeg svømmede hårdt til. Topfarten blev overraskende høj – i klasse med de bedste. Man behøver åbenbart ikke finner med futuristisk design for at nå gode resultater.
Stor finnetest – 16 potente padler
Typhoon Hurricane Nok ser de gammeldags ud og nok er fodlommerne mindre, end jeg havde ønsket, men alligevel blev vi overraskede over disse letvægtsfinner. De var mere effektive, end vi havde ventet. Med helremmene ordentligt strammede, så foden havde godt fat, fik jeg en fornuftig fart med dem. De er formodentlig for lette til at anvende i kombination med tørdragt.
1 af 17

Stor finnetest

– 16 potente padler

Af John Bantin

Det kan synes som en næsten umulig opgave at svare på spørgsmålet: Hvad er det bedste finne? Men det er faktisk ikke så svært, som det ser ud. Den bedste finne er den, der passer dig, og som har de egenskaber, du ønsker. Vi bad de førende producenter om at sende os de finner, som de mente var de bedste, de kunne tilbyde. Hvad er dine drømmefinner? Vi tester – du bestemmer.

Jeg bad distributørerne om at sende os, hvad de anså for at være deres bedst præsterende finner, og derefter lavede jeg en sammenlignende test. I samtlige tilfælde anvendte jeg størrelse XL og priserne varierede fra 300 kr. til 1.700 kr. Helfodsfinner plejer at klare sig bedst i test, men denne gang bad jeg udtrykkeligt udelukkende om hælremsfinner. Det er jo trods alt den slags finner, der er mest udbredt på vore breddegrader.
Personligt havde jeg ingen forhåndsfavoritter, men jeg var oprigtigt interesseret i at finde ud af, hvilke finner, som ville være de bedste for mig. Jeg tør godt påstå, at jeg har en middelgod kondition, og at jeg har samlet masser af erfaring med finner gennem de seneste 20 år. Et par dage tidligere gennemgik jeg en omfattende helbredsundersøgelse for dykkere. Mit BMI var 24,1 og blodtrykket 104/64. Harvard-steptesten gav mig slutresultatet 90, hvilket jeg har fået at vide er glimrende for en herre i min alder.
Finnetesten skulle gennemføres absolut retfærdigt, så derfor svømmede jeg præcis den samme strækning i en sø den samme dag. Heldigvis var vandtemperaturen lune 22 grader. Det gjorde det muligt for mig at svømme testrunderne i en strømlinet våddragt i stedet for i en poset tørdragt, der kunne have påvirket resultatet. Jeg bar enkelflaske og en strømlignet BCD uden overflødigt tingeltangel.
Mellem hver testrunde tog jeg et hvil, så både puls og åndedræt kom tilbage på normale værdier, inden jeg tog det næste par testfinner på. For at kontrollere, anvendte jeg nogle af finnerne fra formiddagen igen mod slutningen af eftermiddagen for at sikre, at jeg fik konsistente resultater. Jeg holdt finneslagenes udsving inden for grænsen for det vandvolumen, som min krop fortrængte i vandet. Jeg holdt en hastighedsmåler kalibreret i meter pr. sekund strakt foran mig i begge arme. Først svømmede jeg roligt og derefter øgede jeg farten, indtil det føltes som om mit hjerte ville hoppe ud af halsen. På den måde kunne jeg aflæse finnernes maksimale fart på måleren.
Hvad har farten at gøre med, hvor gode finnerne er? Jeg testede finnerne i stillestående vand, så al min anstrengelse blev omsat til bevægelse fremad. Hvis jeg havde svømmet i en knobs modstrøm, så var min hastighed blevet reduceret med en knob over bunden og aflæsningen på måleren havde været den samme. Det er altså hastigheden gennem stillestående vand, som er afgørende og den svarer til finnernes fremdrift.
Umiddelbart virker de opnåede hastigheder ikke specielt høje. Men henmod slutningen af dagen tog jeg en afslappende svømmetur i søen. En fotograf svømmede bag mig og forsøgte at tage billeder. Jeg anvendte et par finner fra den dårligere ende af skalaen, og jeg troede, at jeg svømmede langsomt. Man fotografen havde svært ved at hænge på. Mon ikke en eliteatlet i topform let kunne have slået mine en meter pr. sekund (3,6 kilometer pr. time) under testsvømningerne?

Aeris Velocity | 0,75 m/s | Prisgruppe A...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også