DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Abstrakt Sted Malta Udstyr Nikon D200, Nikon 105mm, Inon Z-240 Eksponering 1/13, f6,3, ISO100 Kommentar Det seneste år er interessen for andre motiver dukket op, dels makro, men også farve og form. Når man først begynder at indse mulighederne i undervandsfotograferingen, så kan man finde motiver overalt. Under et dyk på Malta fotograferede jeg denne børsteorm, som har utroligt smukt mønster og ikke mindst flotte farver.
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Cod Hole Sted Cod Hole ud for Cairns, Australien Udstyr Olympus C5050, 20mm vidvinkel, ingen blitz Eksponering 1/100, f4,0, ISO64 Kommentar Blandt de første billeder, som jeg tog. Denne potato cod var mere end villig til at posere. To år senere var jeg tilbage på samme sted, og til min store glæde var den der stadig.
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Dykkeren Sted Narvik, Norge Udstyr Nikon D200, Tokina 10-17mm, Inon Z240 blitzer Eksponering 1/100, f8, ISO200 Kommentar Forberedelser er en stor del af dykningen. Her er et foto af en dykker, som tjekker, at mine blitzer fungerer inden et dyk til 75 meter. Det er ikke så sjovt at indse, at kameraudstyret driller, når man først er nede på vraget!
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Go, go, go, go! Udstyr Nikon D200, Tokina 10-17mm, Inon Z240 blitzer Eksponering 1/20, f3,5, ISO200 Kommentar Under et dyk forsøgte jeg at fange forbipasserende dykkere på undervandsscootere. De farede rundt som en fiskestime på jagt efter føde.
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Eventyrverden Sted Silfra Lagoon, Thingvellir i Island Udstyr Nikon D200, Tokina 10-17mm, Inon Z-240 blitzer Eksponering 1/250, f4, ISO200 Kommentar Et absolut must for os dykkere, og selv dem, som ikke dykker, bør tage sig en snorkeltur i disse eventyrlige omgivelser. Stedet har en enorm pragt i sigtbarhed, farver og oplevelser. Island er i det hele taget en eventyrverden.
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Tre Nemos Sted Sipadan Island, Malaysia Udstyr Olympus C7070, 14mm, Sea&Sea YS-90 blitz Eksponering 1/160, f7,1, ISO80 Kommentar Sipadan Island byder på varierende dykning, storslåede oplevelser, og så dette billede, hvor jeg havde held til at fange tre anemonefisk på rad.
Anders Nyberg – debuterede med forsidebillede
Motiv Vrakdykaren Sted Narvik, Norge Udstyr Nikon D200, 10-17mm tokina, Inon-Z240 blitzer Eksponering 1/125, f8, ISO200 Kommentar Vragdykning har altid været forbundet med spænding og mystik. Med dette billede har jeg villet illustrere, hvordan det er at være vragdykker. Micke er ved at trænge gennem en smal passage inde i et vrag. I den ene hånd holder han den livsvigtige line, som kan betyde fremgang eller undergang.

Anders Nyberg

– debuterede med forsidebillede

Siden han var soldat, har Anders Nyberg haft interesse for at dokumentere begivenheder. Ligesom når man tager feriebilleder for at vise venner og bekendte, hvordan der så ud, når man kommer hjem, ville Anders også gerne kunne dele sine dykkeoplevelser, og hvad der skjuler sig under overfladen.
I 2002, fem år efter sin start som dykker, lånte Anders et Nikonos IV af en kammerat, men de første billeder ydede ikke rigtig verden under vandet retfærdighed. Anders måtte spørge sig frem blandt venner for at kunne komme videre med fotograferingen. Da han skulle købe sit eget kamera, stod valget mellem analog- eller digitalkamera, men inden en rejse jorden rundt med sin kæreste i 2003 købte han et Olympus C5050. Med det kamera på selvsamme rejse tog Anders et billede (i Cod Hole), som kom til at havne på forsiden af Diver Magazine.
Han fik derefter guld i Nordisk Mesterskab 2007 i kategorien kreativitet og bronze i samme konkurrence i kategorien frit format. Anders har også andre fine placeringer i svenske uv-fotokonkurrencer.
I dag er Anders 35 år og arbejder på Gotland som produktionsleder og sikkerhedsrådgiver med speciale i farligt affald. Det er stadig hans store interesse at rejse, og via dykningen kommer Anders til steder, han ikke ellers ville være rejst til som almindeligt turist. Det er en stor charme ved dykning, synes han.
Selv om Anders har dykket en hel del i tropiske egne, er det alligevel hjemlige steder, som lokker mest. Fx bliver han aldrig skuffet, når han dykker ved Digerhuvud på Gotland. Med sine klippekanter i forskellige niveauer er dyrelivet varieret, og når der er god sigt, så bliver dykningen mellem 10 og 30 meter altid en ny oplevelse.
Andre favoritsteder er Silfra ved Thingvellir-sletten i Island med sin imponerende sigt. Anders har også et andet kært sted, som han ofte vender tilbage til – Narvik og den fabelagtige vragdykning der.
Anders kan godt lide at tage øjebliksbilleder af dykkere. Han mener, at en dykker i motivet er en god måde at bringe et ekstra perspektiv ind i billedet. Men det, Anders drømmer mest om, er at få et billede af en hammerhaj og en guldskat.
Fremtidsplanen er at komme i gang med at dykke og fotografere – igen. Anders var ude for en dykkeulykke under VM i undervandsfoto i Sydkorea i sommeren 2009, hvor han var model for en fotograf fra det svenske landshold. Det var under det niende dyk på fjerdedagen, at Anders fik symptomer på trykfaldssyge, hvilket resulterede i 2½ time i trykkammer. Det tog et halvt år for Anders, før han kunne dykke igen, men nu begynder han for alvor at få lysten tilbage.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også