DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Asien - Filippinerne
Asien - Filippinerne
Asien - Filippinerne
Asien - Filippinerne
Asien - Filippinerne
Asien - Filippinerne

Asien

- Filippinerne

Tekst og Foto: Anders Nygren og Mikael Eriksson
Filippinerne kan fremvise en mageløs samling af storslåede koralrev, hvor mange af dem har stærke strømme og jævnlige besøg af de store bamser fra the big blue. Landet ligger i den del af vores verden, hvor udviklingen har stået på i længst tid – det har givet en overdådig variation.

De storslåede revlandskaber er med rette blevet værdsat af dykkere gennem årene, men mon ikke der er mange, der har overset de mindre indbyggere på revene? I dag begynder områder som Puerto Galera, Malapascua og Anilao også at få sig et navn som nogle af de bedste områder til makrodykning. Pygmæsøheste, flyvende knurhaner, harlekinspøgelsesnålefisk, tudsefisk og harlekinrejer er nogle af de besynderlige skabninger, som dem med skarpe blikke kan opleve her 

Filippinerne er et land, som består af mere end 7.000 øer, og de strækker sig over 1.854 kilometer fra syd til nord. Det gør, at variationen for den besøgende dykketurist er uendelig stor, uanset om det er vrag, haj eller småkryb, der står på ønskesedlen. 

Koloni

Filippinerne er som så mange andre lande i Asien en gammel koloni. Kolonimagten hed Spanien og derfor er ølmærket San Miguel en klassiker i landet hvilket viser sig så snart man lander, da der ses reklamer overalt. Man flyver ind til hovedstaden Manila eller til større byer som Cebu City. Dykningen varierer alt afhængigt af i hvilken del af Filippinerne, man befinder sig. Landet er så udstrakt i nord-sydlig retning, at der faktisk kan forekomme store spring i vandtemperaturen. I en to ugers periode med dykning oppe ved Donsol (det nordlige Filippinerne) og Apo Reef (den sydvestlige del) var forskellen i temperatur hele 5 grader. Det kan være lidt svært at pakke den rigtige dragt. 

Præcis som vandtemperaturen, varierer oplevelserne også alt efter hvor man befinder sig. Ligesom i de andre, mere velbesøgte turistområder i Asien, er der er god mulighed for at se store dyr igen og igen. I den nordlige del kan man se hvalhaj og mantarokker i området omkring Ticao Pass. Ud for Malapasqua Island er det muligt at støde på mr. rævehaj (thresher shark), når han bliver soigneret ved pudsestationerne. Vil man have fantastisk sigt, er det Apo Reef man skal gå efter (ikke Apo Island). Sigt på 30-40 meter er ikke unormalt. På et af dykkene var vi på 45 meters dybde og så hvordan dykkere hoppede i vandet fra dykkebåden – en helt fantastisk følelse.

Dykningen i Filippinerne er ikke verdens bedste når det gælder sigtbarheden. Dyrelivet kan derimod være meget varieret. Det, der frem for alt gør dykningen speciel, er tempoet og det, at der er relativt få dykkebåde pr. dykkested. Visse områder har været udsat for dynamitfiskeri, hvilket især kan ses under overfladen. Men dykningen giver lokalbefolkningen et godt alternativ til at fiske med sprængstof. Så du er med til at beskytte revene ved at tage på dykkeferie. At man er så tæt på de store dybe områder i Stillehavet langs den vestlige del af Filippinerne medfører også, at dybtlevende arter ind imellem tager sig en tur op på lavere vand.

Safari Dykning i Filippinerne indebærer for mange dykkere, at man hopper om bord på en liveaboard. Men med den variation, at man sejler rundt med en dykkebåd og dykker...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også