DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Tobago – en caribisk perle!
Den enorme tarpon er alle sportfiskeres drømmefangst. Den hænger ofte ud på samme sted. Denne gigant foretrak en væg oppe ved Speyside.
Tobago – en caribisk perle!
Tobago er definitivt et rastaland og vores coole divemasters dreadlocks flød som korkpropper.
Tobago – en caribisk perle!
I hjernkorallerne bor små kutlinger, der hurtigt trækker sig ind, hvis man kommer for nær.
Tobago – en caribisk perle!
På visse steder rundt om Tobago ser man horder af langustre. Denne her spadserede rundt uden for sin hule.

Tobago

en caribisk perle!

Tekst og foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Jeg slikker varm sol i båden efter det kølige regnskyl. Solstrålerne fjerner min tvivl om, at jeg måske var havnet på en forkert ø. En enorm læderskildpadde hiver mig ud af dagdrømmeriet, da den bryder overfladen ved siden af båden. Vi er straks lysvågne og ruller hurtigt i for at opleve et magisk strømdyk på Tobagos legendariske Divers Dream.

Vores chauffør stikker hovedet ud af vinduet og råber: – Nice catch maaan! til en kammerat med dreadlocks, som kører forbi på sin skriggule og ondt knurrende offroader. Der ligger en enorm fisk fastsurret på bagsædet. Motorcyklisten med kæmpemakrellen har en cigaret hængende lidt skævt i mundvigen og kører væk mens han vinker tilbage. Tempoet er lavt, intet haster og dagene på Tobago går i langsom og behaglig takt.

Tobagos blændende hvide strande ligger tæt på ækvator, hvilket er syd for det caribiske orkanbælte. Geografisk er dette Vestindiens sidste udpost i sydøst ned mod Venezuela og det Sydamerikanske kontinent. Landet Trinidad & Tobago, eller T&T, som de siger lokalt, er måske Caribiens mest uhomogene nation.

Farvestrålende Tobago er tilbagelænet. Trinidad er den hektiske og stræbsomme ø med en stor indflydelse i regionen. Kriminaliteten er høj på Trinidad og stort set ikke eksisterende på Tobago. Trinidad er nok mest kendt for verdens næststørste karneval. I dag er Tobago mere aktuel end nogensinde, da flyforbindelserne er hyppigere og billigere. Hæng med på en tur til en caribisk paradisø med rigtig fin dykning.

Naturlig vis
Den grønne natur er vulkanske Tobagos store aktiv. Førstehåndsindtrykket er de hvide palmeomkransede strande. Øen er nærmest pyntet med små smukke bugter, hvor man stille og roligt kan nyde livet. Ikke langt fra strandene finder man en tropisk regnskov med mere end 6000 arter af planter og dyr.
Tobagos dykning er varieret med behaglige 25 til 29 grader i havet. Det er dyk, der passer til alle niveauer, fra enkle rev- og vragdyk til mere avancerede strømdyk på eksponerede revbanker. Man kan dykke året rundt, men den bedste sæson regnes for at være mellem december og april.

Tobago er kendt for at byde på dykning i den bedste ende af det, Caribien kan mønstre, og den geografiske position er den primære årsag til det rige marine liv. Tobago ligger som en kile ned mellem det Caribiske Hav i vest og Atlantens køligere vande mod øst. Guineastrømmen stryger langs Sydamerikas østkyst og kløves af Trinidad inden den rammer de sydlige og østlige dele af Tobago. Lægger man derefter til, at Venezuelas enorme Orinoco-flod forsyner området med næring, så har man årsagen til den varierede fauna. Når der falder ekstreme mængder af regn, så forringer Orinocos kraftige udledninger sigten.

Lettilgængelig i syd
Dykningen i syden er lettilgængelig og strømmene er svage. Ofte glider du langsomt frem langs smukke, pulserende caribiske rev. Store fiskestimer, grå englefisk i lokumsbrætstørrelse og nærmest tamme havskildpadder patruljerer langs de relativt lave rev. Hist og her vogter en grøn muræne i sin hule og ude på den lyse sandbund ligger der ofte amerikanske pilrokker og daser.
Hold endelig udkig efter elektriske rokker ude på sandet. Torpedorokkerne, som de også kaldes, ligger gerne nedgravede. Det eneste, der...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også