DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Mozambique – uventet skønhed
Mozambique – uventet skønhed
Mozambique – uventet skønhed
Søknælerens facetøjne er lige så smukke som de er komplekse.
Mozambique – uventet skønhed
En mægtig kartoffelbars (Epinephelus tukula) glider forbi. Disse bamser kan blive op til to meter lange.
Mozambique – uventet skønhed
Et regiment af storøjebarser, der bevogter en enkelt gryntefisk.
Mozambique – uventet skønhed
Mantaerne målte mellem fire og fem meter mellem vingespidserne.
Mozambique – uventet skønhed
En zebrahaj tager sig en slapper på bunden, mens unge trevaller venter på næste udflugt.
Mozambique – uventet skønhed
Hvis du drømmer om at møde hvalhajer, bør du skrive Mozambique på ønskelisten.
Mozambique – uventet skønhed
En rejse Moz givet et spændende indblik i en hverdag, som ikke ligner vores egen.

Mozambique

– uventet skønhed

Af Andre Crone
Vi vågnede på vores sidste dykkedag i Tofo Beach til endnu en vidunderlig solopgang over Det Indiske Ocean. Vi måtte næsten knibe os selv i armen. Én dykkedag tilbage. Før denne tur havde vi hørt fortællingerne, set billeder og naturfilm herfra. Alligevel troede vi ikke at det kunne være sandt, førend vi faktisk var her. Og det var næsten ovre nu. En uges dykning lå bag os og vi havde fået lov til at møde mere end sytten mantaer og tolv hvalhajer. På tæt hold!

Det var løfterne om storvildt, der havde lokket os hertil. Nærmere bestemt var vi kommet for at se og fotografere hvalhajer. Gennem det seneste år havde vi hørt så meget om Tofo, så derfor så vi frem mod rejsen med høje forventninger. Familie og venner bekymrede sig mere om stedet, vi rejste til end hvorfor vi havde valgt det og de havde deres eget syn på sagen. ”Er I vanvittige?” ”I kan jo komme ud for hvad som helst!” og så videre… Reaktionen var næsten den samme hver gang og havde rod i vage erindringer om nyheder fra landet. Brutal krig, bundløs fattigdom, sult og oversvømmelser. Efter at have været i Mozambique kan vi kun sige, at det billede overhovedet ikke passer. Det, der er ”alment kendt” om landet er totalt forældet. Og dykningen er simpelthen i en klasse for sig!

Jomfruelig dykning
Tofo Beach ligger knap 500 kilometer nord for hovedstaden Maputo, og det tager cirka 20 minutter at køre til provinshovedstaden Inhambane. Inhambane er en af de ældste byer i det sydlige Afrika og den er gennemsyret af kultur og historie. Kontakten med arabiske købmænd strækker sig tilbage til 1000-tallet og selveste Vasco da Gama sejlede ind i Inhambane Bay i året 1498.
Mozambique har den næstlængste kystlinje blandt Afrikas nationer. Den strækker sig fra grænsen mod Sydafrika til Tanzania i nord. Der imellem grænser landet mod Swaziland, Zimbabwe, Malawi og Zambia. På vores rejse fik vi kun et kort glimt af landets sydlige del, da vi kørte igennem ad hovedvejen fra Johannesburg. Potentielt gode dykkeområder findes i mange dele af landet, men de er isolerede og derfor ret uudforskede dykkemæssigt. Der er hverken veje, telefonforbindelser eller bebyggelse. Da den portugisiske kolonimagt forlod Mozambique i 1970’erne, brød meget af infrastrukturen sammen. De sørgelige rester blev næsten helt ødelagt under borgerkrigen, der sluttede så sent som i 1992.

Høje forventninger
Vi ankom efter en lang flyvetur til Johannesburg i Sydafrika. Der mødte vi vores guider og startede vores færd op til Tofo. Roy Cougle, hans kone Lucie og deres partnere ejer og driver The Mozambique Experience. Roy, som skulle være vores guide, kom til landet som journalist for mere end ti år siden. I 1998 begyndte han at dykke i området, da dykketurismen var ved at komme i gang. Roy viste sig at være en værdifuld kilde til information om områdets historie og om dykkestederne.
Første nat tilbragte vi i den meget dejlige Casa Lisa Lodge lige nord for Maputo og dagen derefter ankom vi til Tofo. Vi gjorde os klar til vort første dyk på Manta Reef og vores første chance for at få hvalhajer at se. Vores forventninger blev skyhøje under briefingen. Roy forklarede hvordan man skal snorkle med hvalhajer, men han sagde aldrig Hvis vi møder hvalhajer…”. I stedet gjorde han meget ud af at formulere det Når vi møder hvalhajer…
Mindre end en time senere var vi på vej mod Manta Reef. Allerede på turen dertil...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også