DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Australien

Dette gigantiske kontinent vil kunne underholde en hvilken som helst dykker i årevis, uden at man ville kede sig ved at besøge det samme dykkested to gange. For at gøre Australien lidt mere overskuelig, har vi delt artiklen i to afsnit, øst og vest.

Østlige Australien
Australiens østkyst domineres af Great Barrier Reef. Man kan dårligt nok skrive noget om denne gigantiske geologiske dannelse, som ikke er skrevet tidligere. Fritidsdykkebranchen optræder her i alle tænkbare afskygninger. Fastlandsbaserede dykkercentre, turistbebyggelser på øer og en mangfoldighed af liveaboard både.
De vigtigste dykkelokaliteter ved Great Barrier Reef er fra nord til syd: Port Douglas, Cairns, Townsville, Rockhampton og Brisbane. Barriererevet ligger ikke lige ved kysten, men derimod 20 sømil ude i havet. Mange dykkere foretrækker derfor at bo på nogle af de ydre øer som Lizard, Lady Howe, Fraser eller Whitsundays. Forståeligt nok tiltrækker en så verdensberømt attraktion som Great Barrier Reef turister i enorme mængder. Eksempelvis må alle japanske turister bare se revet, når de besøger Australien. Mange ”må” også dykke på det uanset om de vil det eller ej. Det samme kan siges om syndfloden af backpackere og almindelige turister. Fra hele verden flokkes de omkring Cairns, Townsville og Port Douglas hvert eneste år. Af samme grund findes et hav af dykkecentre, som tilbyder begynderkurser. Et marked med en meget hård konkurrence har udviklet sig. Bedste pris kan tjekkes i en gratis omdelt avis (TNT Magazine), som fås på alle pensionater og hoteller.
Overfloden af dykkenovicer har sat deres spor på mange dykkesteder. Heldigvis er Great Barrier Reef godt bevaret. Mere erfarne dykkere har mulighed for at tage til områder, som har mere at tilbyde. Desuden findes der et utal af dykkesteder at vælge mellem. Det ville være umuligt at yde Great Barrier Reef retfærdighed, med mindre det blev i en bog, der udelukkende er tilegnet emnet. Cod Hole er formentlig det mest berømte blandt alle de velkendte steder. Store kartoffelbarser (potato cods) forsamles ved fodringsstationer for at fornøje dykkere og fylde deres maver. Vraget efter SS Yongala er et andet velkendt sted. Trods sin popularitet kan vraget være besværligt at komme til. Det ligger eksponeret for vejr og vind 40 kilometer syd for Townsville. Sejladsen dertil kan blive både våd og gyngende. Man kan dog komme dertil i perfekt roligt vejr – det sker dog ikke særligt ofte. Med lidt held kan man møde et halvfemsårigt vrag som er fuld af liv. Havskildpadder, hajer og alle tænkbare typer revfisk. Lady Bowen er hele 110 år gammel og næsten lige så lang. Hun blev genopdaget i 1996 og er begyndt at optræde i liveaboard bådenes program. Ligesom Yongala ligger hun eksponeret for vind og bølger. Dykning her er kun muligt når forholdene er allerbedst (som regel om sommeren).
For naturdykningsentusiaster bør den berømte Pixie Pinnacle falde i god smag. Koraltårnet rejser sig fra cirka 30 til 2 meter og vrimler med stort set alle typer af revlevende organismer.
Tag på en liveaboard hvis du vil se det bedste af Great Barrier Reef. Der er adskillige at vælge imellem både i Townsville, Cairns og Port...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også