DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Top ti dyk – Bantins bedste
Barracuda Point, Sipadan
Top ti dyk – Bantins bedste
Manta Point, Bali
Top ti dyk – Bantins bedste
Runway, Nassau, Bahamas
Top ti dyk – Bantins bedste
Chikuzen, British Virgin Islands
Top ti dyk – Bantins bedste
End Bommie, Papua Ny Guinea
Top ti dyk – Bantins bedste
Manuelita Island, Cocos, Costa Rica
Top ti dyk – Bantins bedste
Mushimasmi-gili, Maldiverne
Top ti dyk – Bantins bedste
Chikuzen, British Virgin Islands
Top ti dyk – Bantins bedste
Denise’s Hairball, Lembeh Strait
Top ti dyk – Bantins bedste
Ribbon Reef NO 10, Queensland, Australien
Top ti dyk – Bantins bedste
Thistlegorm, Ægypten
1 af 11

Top ti dyk – Bantins bedste

– Bantins bedste

Af John Bantin

Det hele er faktisk Jacques Cousteaus skyld. Det var nemlig ham, som var først med at forsøge sig med den umulige opgave at opstille en liste over verdens bedste dykkesteder. Siden dengang har alle enten refereret til hans liste, eller forsøgt at skabe deres egen.
Vi har overtalt John Bantin, en af dykkeverdens mest berejste journalister, til at præsentere sin liste.

Da jeg blev bedt om at lave en liste med min topti over dykkesteder, stødte jeg med det samme ind i problemer med at vælge, men dette er mine endelige forslag. Du bliver måske skuffet over nogle uundgåelige udeladelser, men hver og et af disse stedet har én ting til fælles: På alle disse steder har jeg set dykkere vende tilbage i ekstase efter at have dykket på dem.

Chikuzen, British Virgin Islands
Caribien kan være noget af en prøvelse, når du er der med en guide, som insisterer på at vise dig samtlige forskellige typer af svampe på et rev. Men det kan også være fortryllende og overraskende.
Vraget Chikuzen er et godt eksempel. Det er et gammelt køleskib, der blev bugseret væk fra en havn, hvor det begyndte at udgøre en fare, blot for at ende på bunden nord for Tortola.
Men det er ikke vraget i sig selv, men det, der er flyttet ind på det, som gør det til et af Caribiens bedste dyk. Det er en isoleret habitat på en ellers gold, undersøisk slette.
Skyer af gryntefisk klumper sig sammen tæt ved det nøgne skrog. Store tandede barracudaer i usædvanlige antal hænger oven over, villige til at tolerere hinanden for deres andel af denne fråsende overflod. Store ravfisk og endnu større sergentfisk træder frem ude i det blå. Spredt vraggods ud over havbunden danner revir for hele paletten af caribisk liv, og de mørke lastrum er hjemsted for et par massive fisk.
Jeg svømmede ind i tusmørket og så denne enorme fisk, der hvilede i sandet som en ammende so. Den havde en stor sugefisk om bord, der så ud til at blive mere forstyrret af min ankomst, end den store fisk gjorde. Jeg tog et par billeder, men mine udåndingsbobler var begyndt at få rust og rester til at drysse ned fra strukturen over mig. Jeg sagde pænt undskyld og bakkede ud, men efter et par minutter vendte jeg tilbage for at tage flere billeder. Dette gentog sig et par gange, indtil jeg havde en enorm samling af billeder.
Der er måske nogen, der tror, at kamerablitzer i ansigtet på fisk forstyrrer dem. Denne havaborre fortrak ikke en mine – den observerede mig bare på en uinteresseret facon med sine dovne øjne.
www.bvidiving.com

Mushimasmi-gili, Maldiverne
Dykning på Maldiverne kan være spændende, men det handler om at forstå, hvad strømmene foretager sig, og at udnytte strømmen til sin fordel. Ari-atollen udmærker sig blandt Maldivernes atoller ved at have mange kanaler mellem øerne, der omkranser den. Det sikrer en god vandstrøm, alt efter hvilken monsun, der er fremherskende, og det giver masser af dyreaktivitet inde i lagunen såvel som på de udvendige oceaniske sider af øerne.
Mushimasmi er det lokale navn for de små brune muskerterfisk, der lever i enorme antal på denne gili. Det er et lille ovalt rev omkring 100 meter langt og blot 60 meter bredt. Revets overside ligger 10 meter under overfladen. Stedet bliver som regel overskyllet af stærke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også