DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Alisa Bechthold står på knæ i det nedsænkede bur i håb om at få det perfekte foto af en hvidhaj.
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Fire dykkere gør sig klar til elevatorturen ned til bunden. Der er der mulighed for at tilbringe kvalitetstid med et af havenes mest imponerende rovdyr.
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
De kraftfulde og majestætiske hajer har hersket i oceanerne i millioner af år.
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Hvidhajen Calell suser mod overfladen for at snuse til en tunfiskesteg. Derefter svømmer han lige mod buret.
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
Australske søløvers hvalpe elsker at komme tæt på og se deres spejlbillede i kameraets linse.
Hvidhajen – herskeren af Neptune Islands
To søløvehvalpe venter på, at mor kommer tilbage med morgenmaden.

Hvidhajen

– herskeren af Neptune Islands

Af David Pearlman
Der ligger en masse skær i indsejlingen til Spencer Gulf i delstaten South Australia. Her flyder det 16 grader kølige vand ud i det store ocean. Øerne er ubeboede, men de er hjemsted for vældige kolonier af sæler og søløver. Her i det sydlige Australien kan man dykke i bur, men med en metode, hvor besøgende dykkere kan møde hvidhajen på en helt ny måde.

En af øgrupperne kaldes Neptune Islands. Dér er sæl- og søløvekolonierne specielt store, og desuden er der dybe kløfter mellem øerne. Det forklarer tilstedeværelsen af et af naturens mest bemærkelsesværdige og mest misforståede rovdyr – den store hvide haj.
Vores gruppe af 12 eventyrere stævner ud fra Port Lincoln om bord på den 26 meter lange Princes II med kurs mod Hopkins Island. Øen har en stor bestand af søløver og desuden en lavvandet bugt, der ligger i læ for vinden. I den er der kun spottet meget få hvidhajer – hvis overhovedet nogen. Vi tager udstyr på for at tumle rundt med de legesyge og nysgerrige søløver i er par timer. Både søløver, delfiner og hvaler sætter altid lidt ekstra krydderi på et dyk. Fornemmelsen af samhørighed mellem menneske og andre vandpattedyr adskiller sig markant fra det, vi normalt oplever sammen med fisk.
Jollen bliver hejst ned i vandet fra Princes II. Dykkerne kigger ind mod øen med en blanding af opstemthed og uro. Søløverne kigger tilbage mod dem fra stranden, hvor omkring 50 dyr ligger samlet. Dykkerne er yderst bevidste om, at søløverne udgør godbidder for hvidhajer. Havet rundt om øen er kendt for de glubske hvidhajer, der altid cirkulerer der.
En besætningsmedlem minder hurtigt folk om, at der har været dykket i bugten i flere årtier, og der har aldrig været rapporteret nogen hajangreb på netop dette sted. Alle står og opvejer risiko på den ene side og belønning på den anden, og vægten begynder at tippe over mod belønning. Mens jollen forlader moderfartøjet og sætter fart mod stranden, ser søløverne forventningsfulde ud. Da vi nærmer os stranden, begynder de at vade ud i vandet. De ser klodsede og akavede ud på land, men nede i vandet forvandles de til smidige akrobater med en uovertruffen manøvredygtighed.
Så snart dykkerne kommer ned i vandet, begynder festen. Søløvehunnerne fremviser al deres skønhed. De svømmer rundt i cirkler i en opvisning, der kombinerer nygerrighed med overlegen smidighed. Hannerne er noget mere reserverede, og de venter i kulissen, klar til at beskytte deres harem, hvis det skulle blive nødvendigt.
Hvalpene er en historie for sig. De napper efter vores finner og stikker deres snude lige ind i kamera og maske. Hvalpene udviser en troskyldig godtroenhed, som vil kunne smelte et stenhjerte. Dette dyk alene er hele prisen på rejsen værd, men selvom det er en ren fest at dykke med disse havets legesyge hundehvalpe, var det alligevel ikke for deres skyld, vi ankom.
Livet byder sommetider på uforglemmelige oplevelser, og søløverne er et godt eksempel. Men selvom vi stortrives sammen med vores nye pelsklædte venner, er der alligevel ingen, der er kede af, at det er på tide at bryde op for at tage af sted for at møde hvidhajerne.

Bunddyk
Larmen fra den raslende ankerkæde bekræfter, at vi endelig er ankommet til de berygtede North Neptune Islands. Vores ekspeditionsleder Andrew Fox er ekspert i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også