DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Bahamas – i hajcirkus hos Stuart Cove
Chang arbejder som hajfodrer hos Stuart Cove. Han går ikke af vejen for at håndtere hajerne koporligt.
Bahamas – i hajcirkus hos Stuart Cove
Man kan mene om hajfodring, hvad man vil, men det giver i hvert fald en god mulighed for at tage usædvanlige billeder – fx med et vrag som baggrund.
Bahamas – i hajcirkus hos Stuart Cove
Op til 40 dykkere om dagen tager turen ud til hajerne – det er big business.
Bahamas – i hajcirkus hos Stuart Cove
Arbejdstøjet er en ringbrynje, som hajtænderne ikke trænger igennem.

Bahamas

I hajcirkus hos Stuart Cove

Tekst og foto: John Bantin
Uanset hvad du eventuelt mener om hajfodring, så står der hver dag en lang kø af dykkere med deres underskrevne ansvarsfriskrivninger i hånden for at leje et sæt dykkerudstyr og en våddragt for derefter at tage med på et hajdyk med operationen Stuart Cove’s Dive South Ocean ved Nassau.

De hurtige både kan hver transportere omkring 15 dykkere. Nogle dage hopper op til 40 mennesker i vandet med nogenlunde det samme antal hajer – og de overlever oplevelsen, så de bagefter kan fortælle om den. Og hvilken oplevelse det er!
Tilbage i Amerika, hvor de fleste af dem kommer fra, kan de underholde deres måbende publikum af venner og naboer om dengang, de dykkede med hajer – og de har fotos og videoer, der beviser præstationen.

Du kan afskrive det som et cirkus eller et undervandsteater, men jeg er sikker på, at hajerne er ligeglade. De kommer bare for at få gratis mad. Hvorfor skulle de ellers komme op fra dybet for at være tæt på larmende og boblende dykkere?
Mange af kunderne nyder at komme dag væk fra deres krydstogtskibe og i stedet for bare at glo på fiskene i Atlantis Hotellets akvarium, hopper de i vandet for at lade fiskene glo på dem. Godt for dem! Og godt for hajerne også, for når det gælder bevarelse af arten, så er det dollaren, der taler. Og disse hajer skaffer formuer til Bahamas’ økonomi, hvilket er årsagen til, at de ikke er blevet dræbt og skåret i stykker for at ende deres dage som suppe i et fjernøstligt køkken.

Ingen skader
Af de tusindvis af gæster, der har oplevet disse hajfodringer, er ingen – så vidt jeg ved – blevet skadet af hajerne. Selv om de ikke gjorde det i starten, bærer personalet i dag ringbrynjer og football-hjelme, fordi en eller to af dem tidligere har fået tilfældige bid. Det skyldes, at hajerne dækker deres øjne med en speciel beskyttende membran lige inden de griber deres bytte, og det er let både for hajen og dykkeren, der fodrer den, at lave fejl. Jeg har overværet en hel del af disse seancer gennem årene og jeg har aldrig følt mig truet. Hajerne er fokuseret på de døde fisk, de får tilbudt.

Tilskuerne bliver normalt anbragt knælende i formation på havbunden og får at vide, at de skal holde deres arme foldede, og ikke må lave pludselige bevægelser. Tilskuerne rådes til at anvende søgeren på deres kompaktkameraer i stedet for bare at stikke kameraet ud foran sig og kigge på LCD-skærmen. Det gælder om at undgå, at en flagrende arm ved en fejltagelse ender i munden på en forbipasserende haj.

Hollywood
Hajer er imponerende skabninger og hunnerne hos caribiske revhajer er ofte de hajer, du ser i filmenes ”hajbefængte farvande”. Stuart Cove’s organisation har fået et ry i filmindustrien siden James Bond-filmen Thunderball, og jeg tror ikke, jeg har været der uden at der har været en eller anden film- eller tv-produktion under opsejling. I øvrigt har Sean Connery et hus i nærheden ved Lyford Cay.
Så hvad kan mere erfarne dykkere opleve? Hvis du vil have gode og skarpe nærbilleder af hajer, så giver det god mening at gøre det samme som Hollywoods mest snedige filmproducenter.

I modsætning til, hvad man måske skulle tro, er der ikke tale om feeding frenzy. Hajer lever længe, fordi de er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også