DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Bonaire – mekka for kystdykning
Bonaire – mekka for kystdykning
Bonaire – mekka for kystdykning
Bonaire – mekka for kystdykning

Bonaire

– mekka for kystdykning

Tekst og foto Jesper Kjøller

Bonaire er den østligste af de tre ABC-øer. Her er det ikke det typiske tropiske, vestindiske ferieparadis, der lokker. Øen er faktisk lidt gold og vindtør og ligner mere Jurassic Park end Bounty Land. Men til gengæld har dykningen en helt unik særstatus på Bonaire, ikke mindst takket være den legendariske amerikanske eventyrer og levemand Don Stewart. Han kom til Bonaire i 60’erne og forelskede sig i det fantastiske undervandslandskab. Captain Don indså, at det var vigtigt at værne om havmiljøet, og han fik gradvist indført en nationalparkstatus, der har været så succesfuld, at konceptet er blevet kopieret flere andre steder i verden. Man betaler en årlig afgift på 25 dollars og det giver ret til at dykke i marineparken. Pengene går til vedligeholdelse af parkens faciliteter, og til at drive en organisation med parkbetjente, der kontrollerer, at reglerne overholdes.
Bonaire Marine Park strækker sig rundt om hele øen og beskytter kysten fra vandlinien og ned til 60 meters dybde. Disse vidtgående bestræbelser på at bevare undervandsverdenen har givet bonus, og nu regnes Bonaires kystrev som de mest fiskerige i hele Caribien. Dertil kommer, at sigten ofte er fremragende på grund af det tørre klima. Fordi det sjældent regner, er der heller ikke meget sediment, der ledes ud i vandet.

Drive and dive
Dykningen foregår hovedsagelig langs øens læside mod vest, der er beskyttet mod de vinde, som blæser det meste af året. Vinden er med til at give øen et særdeles behageligt klima, så det bliver aldrig kvælende varmt. På læsiden er vandet roligt og strømmene svage. Der er omkring 60 afmærkede dykkesteder på Bonaire og yderligere 20 ved Klein Bonaire. Alle dykkestederne er på land markeret med en gul sten langs vejen og ofte også faste fortøjningsbøjer, så man kan dykke både fra kystsiden eller fra båd. Det er naturligvis bekvemt at båddykke, men det er især den fremragende og lettilgængelige stranddykning, der har gjort Bonaire verdenskendt. Det er absolut at anbefale at leje en bil under besøget på øen. Et køretøj er næsten en forudsætning for at opleve og udnytte de unikke muligheder for at planlægge sin egen dykkedag fuldstændig som det passer en.
Når du har checket ind på dykkercentret, skal du deltage i en obligatorisk gennemgang af marinparkens regler og gennemføre et lige så obligatorisk introduktionsdyk. Derefter er det bare om at læsse dykkegrejerne i udlejningsbilen, medtage et par fyldte flasker og rulle af sted. Dykkestederne er tydeligt afmærkede langs vejen og du får et specielt dykkekort, hvor stederne er indtegnet. Når du er fremme, behøver du ofte ikke svømme mere end 20-30 meter ud fra stranden til revvæggen. De fleste større dykkercentre har drive in-kompressorstationer ved vejsiden, hvor du kan hente friske flasker. Det kan ikke være lettere. Der er ingen både, der skal nås og ingen faste tider at overholde. Du skal ikke følge en dykkeguide eller store flokke af andre dykkere....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også