DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Til en start kan det være lettere at træne i håndteringen af din SMB, mens du sidder negativt afvejet på bunden.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Spolen forberedes inden dykket ved at knytte en stor og en lille løkke i enden af nylonlinen. Den store løkke anvendes til at fastgøre bøjen og den lille gør det lettere at skille de to dele fra hinanden igen.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Anbring et loop af elastik (bungee) længst oppe i benlommen. Der fastgør du både spole og SMB.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Din SMB er placeret på venstre arm og den store løkke, som skal låse spolen fast er klar til brug.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Din SMB er et vigtigt hjælpemiddel, hvis du gerne vil ses tydeligt i overfladen.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Øv dig i at anvende din udåndingsluft, når du skal fylde din SMB. Det giver bedre stabilitet, fordi du ikke øger din samlede opdrift, før du tager endnu en indånding.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Det er ikke så smart at fylde din SMB ved hjælp af en octopus. Du risikerer freeflow og du har mere styr på situationen, når du fylder bøjen med din egen udåndingsluft. Det ændrer nemlig ikke på din opdrift, før du tager endnu en indånding.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Hvis du dykker på et sted med stærk strøm, er det ofte et krav at have en SMB med. Hvis du driver til havs, kan det være meget svært at se dig blandt bølgerne.
Behersk din SMB – En vigtig færdighed
Hold altid styr på nylonlinen mellem spole og SMB – hold linen stram og så kort som mulig. Så undgår du, at den sætter sig fast i noget, når du skyder SMB’en op.

Behersk din SMB

– En vigtig færdighed

Tekst og foto Mattias Sellin
De fleste betragter det som en naturlighed at få serviceret udstyret eller at lave et afrustningsdyk efter en længere dykkepause. Men hvordan er det med færdighederne i at opsende en overfladebøje? Hvordan vælger man den rigtige bøje, og hvordan kan man finpudse sine færdigheder i at anvende den? DYK hjælper dig med tips og tricks blandt spoler, nylonliner og sække!

Vi dykkere har ofte en enorm mængde udstyr med i vandet. Forbipasserende tilskuere, som står i strandkanten kigger sommetider lidt suspekt på os og undrer sig over, hvordan i alverden vi overhovedet kommer op til overfladen igen. De tror, at vi bare vil synke som en sten og aldrig dukke op igen. Men det meste af det, vi tager med under overfladen, er dog direkte nødvendigt og under forskellige kurser, lærer vi at håndtere udrustningen på bedst tænkelige måde. Men det indgår sjældent i nogle grunduddannelser hvordan man håndterer overflademarkeringsbøjer på den korrekte måde. Det er faktisk ikke helt enkelt at opsende en SMB – Surface Marker Bouy – især ikke i åbent vand og under stressede forhold. Men med lidt træning kan du hurtigt opbygge dine færdigheder og dermed øge dykkesikkerheden betydeligt.  

Lukket, halvlukket eller åben

I bund og grund er der egentlig to spørgsmål, som du skal tage stilling til, når du vælger en SMB. Hvor stor en sæk ønsker du dig? Og hvordan vil du fylde den med luft? 

Modellerne kan deles ind i tre kategorier: hellukkede, halvlukkede og åbne Hellukkede modeller er, som navnet antyder, en helt lukket ballon, som normalt fyldes med hjælp af en inflatorslange eller separat trykflaske. Den åbne sæk er helt åben i sin konstruktion, og den mangler ofte overtryksventiler og dumpventiler, hvilket medfører, at den ofte er ret lille og enkel. Den fyldes under overfladen ved hjælp af regulatorens andenttrin eller via dykkerens udåndingsluft. Ulempen ved denne type er, at den hele tiden skal være negativt belastet ved overfladen for at ikke tabe luft og synke sammen. Sidst, men ikke mindst så kommer den halvlukkede bøje, som længst nede er konstrueret med en indsnævring, der forhindrer luften i at fise ud. Den fyldes på samme måde som den åbne sæk, det vil sige med udåndingsluft eller fra regulatorens andettrin. 

Overtryksventiler og dumpventiler er så godt som obligatoriske på både lukkede og halvlukkede bøjer. Uden en overtryksventil er der risiko for, at den luft, som ekspanderer på vej op mod overfladen, får så stor volumen, at sømmene kan briste. Dumpventilen anvendes først og fremmest, når du skal tømme luft og vand fra din sæk, når du skal rulle den sammen igen. Den kan også bruges til at finjustere opdriften, hvis du bruger en større hævesæk som løftredskap til lettere genstande. Alle SMB’er er produceret i et vand- og gastæt materiale. De billigste er lavet af enklere plastic, og de mere kostbare af slidstærk nylonvæv, der minder om det, man finder i en BCD.

Form og farve

SMB’ere er normalt som en lang pølse eller en omvendt dråbe. De dråbeformede kaldes normalt for hævesække og er først og fremmest beregnede til at hæve lettere genstande fra bunden til overfladen. De pølseformede modeller kaldes ofte bare for SMB eller safety sausage (sikkerhedspølse), og de er konstruerede, så de er tydelige at spotte i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også