DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Isdykning – vinterens udfordring
Man laver et hjulmønster i sneen over isen for at gøre det lettere at finde tilbage til hullet, hvis man skulle miste linen.
Isdykning – vinterens udfordring
Ved et eventuelt linebrud følger man blot de oplyste eger i hjulet ind mod midten og vågen.
Isdykning – vinterens udfordring
Under isen kan man besøge den omvendte verden.
Isdykning – vinterens udfordring
Hvis det udføres korrekt og organiseret, så er isdykning en sikker aktivitet. Bemærk sikkerhedslinerne, som er trukket helt ind til land, hvis isen skulle briste.
Isdykning – vinterens udfordring
Når man saver vågen i isen bør den være trekantet med sider, som er to-tre meter lange.
Isdykning – vinterens udfordring
Alle som arbejder omkring vågen skal have tørdragten på og lukket. Det giver bedre odds, hvis ulykken skulle være ude.
Isdykning – vinterens udfordring
Isdykning under gode forhold byder på fantastiske oplevelser med lysspil i isen.

Isdykning

– vinterens udfordring

Tekst & foto Magnus Lundgren
Vinden har fået hætten til at transformere sig til en tysk krigshjelm. Vi glider ned i vågen og bliver overrasket over, at vandet fornemmes så varmt. Så snart vi er kommet en halv meter ned under isen, spreder der sig en fuldkommen ro, og den irriterende tyngdekraft er væk som dug for solen. Vi ligger der et stykke tid, inden det er på tide at bevæge sig ind under den spændende horisont af krystal. Tag med på et par spændende vinterdyk under den mystiske is.

For de fleste virker det helt vanvittigt at lave hul i isen på en sø og tage en svømmetur under et frosset isdække. Til en vis grad er jeg tilbøjelig til at indrømme, at isdykning kan forekomme som en mærkelig aktivitet. Men det er helt sikkert, at hvis man gør det på den rigtig måde, med det rigtige udstyr og den rigtige uddannelse, så er det et unikt dykkeeventyr med en høj sikkerhed og en garanteret anderledes dykkeoplevelse.

Rumeventyr
Linen spændes, mens vi synker ned mod bunden, men min lineholder følger fint med, som han skal. Stenbruddet er mørkt under det tykke snedække, som ligger tungt oppe på isen, men det er alligevel ikke helt mørkt. Det stærke lys fra oven rækker til, at vi kan se det barske stenlandskab, der breder sig ud i det klare og stille vintervand. Vi finder ni meters dybde under vågen, og jeg kigger op fra bunden af stenbruddet og ser en verden i stilhed, hvor et svagt lys siver ned gennem sneen deroppe.
Hjernen kører på højtryk, selvom det fire grader kolde vand forsøger at køle min hætte ned. Det er synet fra bunden med stenlandskabets dæmpede toner og den dramatiske is i baggrunden, som trigger mig. Helt umotiveret associerer jeg til et månelandskab fra Stanley Kubricks science fiction-eventyr Rumrejsen år 2001 fra 1968. Stefans blitz river mig ud af mine tanker, og jeg ryster mine gamle filmminder af mig. Vi svømmer videre langs bunden.

Magisk H2O
Vi laver et minidyk i det smukke dæmpede lys. Efter 20 minutter forlader vi stenlandskabet og svømmer langsomt, men konstant op til isens underside. Der møder vi den omvendte verden, og jeg kan ikke modstå fristelsen til at pumpe luft i vesten. Snart ligger jeg limet med maven mod isen. Stefan gør det samme, og vi overvejer et stykke tid, om boblerne faktisk bevæger sig den rette vej, og om det er os, der ligger op eller ned. Vi fyrer løs med kameraerne og tager billeder af hinanden på bedste japanermanér. Stefan peger insisterende i retning af lyset. Tiden er fløjet af sted, og det er på tide at svømme ind i trekanten af lys og forlade isens underside og stenbruddets indre.
Med vand mener de fleste den flydende form af H2O, der jo har andre tilstandsformer. Den flygtige vanddamp eller den faste og hårde is. Vandet når den højeste massefylde ved en temperatur på 3,98 grader celsius. Det usædvanlige fænomen, at vandets faste form, is, flyder oven på den flydende form, muliggør liv i en delvis frossen vandmasse. Faktisk er det sådan, at det frosne vand i form af isdækket fungerer som en slags isolering fra kulden.
Når søerne i det nordlige Skandinavien i vintermånederne dækkes af is, kunne man forledes til at tro, at den lokale dykkesæson er slut, men så er der masser af muligheder for at dykke. Herhjemme er det noget anderledes. Det gælder om at være klar, når den hårdeste vinterkulde sætter ind i januar og februar. Vinteren 2010 bød på næsten to måneders glimrende isdykning i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også