DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap

Ti tips

– til Dykning fra små både

Tekst: Jesper Kjøller
Skal du ud at dykke fra en mindre båd? Er du ny eller erfaren? Under alle omstændigheder er her nogle nye tips til dig, eller nogle nuancer du vil få glæde af på dit næste dyk fra en lille båd.

Mærk dit udstyr
Du kan let komme til at forveksle dit grej med andres, når pladsen er trang. Det er surt, hvis en anden hopper i vandet med din maske. Og det skaber forvirring, hvis det er svært at kende forskel på materiellet, når alle skal have udstyr på i sidste øjeblik. Inden du overhovedet går om bord, bør du mærke alt dit udstyr, så du let kan kende det igen.

Hold dine ting samlet
Medbring fangstnet eller en pose til at holde samling på det udstyr, du ikke har på, så dine handsker, hætte, maske, instrumenter og andet løsøre er samlet. Hvis du har mange ting i tasken, så pak det, du skal bruge til sidst, nederst, så du kan tage tingene på, efterhånden som du tager dem op. Klargør også din scubaenhed inden afgang, men luk for luften (efter at have tjekket trykket), så du ikke mister gas eller får free-flow undervejs.

Gør båden klar
Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt forholdene kan ændre sig på havet. Freden i havnen kan snart skifte til krap søgang, der kan få udstyr og dykkere til at vælte rundt. Inden I sejler fra havn, skal I derfor sørge for, at alt er sikret. Forvent de værst tænkelige forhold på havet, så I er forberedt på lidt af hvert. Sørg især for, at flasker og bly er fikseret og saml så vidt muligt dine ting omkring dig, så du har alt dit udstyr inden for rækkevidde.


Lyt til skipper
Selv små både har en kaptajn, der bestemmer alt om bord. Bådføreren vil måske bede dig om at flytte dig rundt, så balancen i båden er optimal. Generelt er det mest komfortabelt at sidde længst tilbage, hvor båden hopper mindst, men hvis skipper beder dig om at rykke længere frem, er det bare: aye, aye sir! Bevæg dig ikke rundt i båden under sejlads, uden først at koordinere det med bådføreren.

Hold fast og følg med!
Vær forberedt på, at båden sætter farten op, så du ikke ryger af i første acceleration. Hold godt fast. Det kræver koncentration at sejle i små både, fordi du er nødt til at følge med bådens dans over bølgerne – medmindre I er heldige og har helt roligt vand. Hvis du skal sejle...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Læs også