DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
Mødet med hvalhajer er så godt som sikkert ved Ningaloo Reef. Det er nemlig sat i system. Hvalhajerne spottes fra ultralette fly, der leder dykkebådene i den rigtige retning.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
En dykker forsøger at smelte ind i en stime storøjede snappere.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
Stik poten frem! Dykkeguiden prøver at hilse på blæksprutten.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
Wobbegongen er en fladtrykt haj, der er godt kamufleret. Smuk at skue, når man finder den, men den har et heftigt temperament.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
Der er mange havslanger i området. Deres farlige bid og deres ekstreme nysgerrighed har gjort mange dykkere nervøse, men de er heldigvis fredelige.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
En tålmodig havaborre modtager en ansigtsbehandling af to ihærdige pudsefisk.
The Big Three på Ningaloo Reef – Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens ves
Uplettet pincetfisk, Chelmon marginalis, med sin pincetmund er perfekt tilpasset til at finde føde, hvor andre har svært ved at komme til.

The Big Three på Ningaloo Reef

– Hvalhaj, pukkelhval og manta på Australiens vestkyst

Tekst Anna Lindstedt Foto Adam Butler

Ningaloo Reef på Australiens vestkyst er relativt ukendt for mange dykkere. Måske overskygges området af Great Barrier Reef? Ningaloo Reef er kendt for sin artsrigdom. Her findes 250 arter af koraller og 500 fiskearter, men vi opdagede også, at dyrene bliver usædvanligt store. Siden 1987 har dele af revet være klassificeret som en marin nationalpark.

Ningaloo er et af verdens største kystnære koralrev og bare ét af to koralrev i verden, som er dannet på vestsiden af et kontinent. På den sydlige halvkugle presses koldt vand fra Antarktis op langs vestsiden af landmasser og varmt vand fra ækvator føres ned langs østsiden, hvilket gør, at koralrev normalt set normalt findes på østkyster. Men takket være et lokalt fænomen, en sydgående varm strøm, som kaldes Leeuwin-strømmen, er der forudsætninger for dannelse af koralrev her.
1300 kilometer nord for Perth ligger den søvnige flække Exmouth med sine 2500 indbyggere. Byen er udgangspunktet for dykning på Ningaloo Reef og ligger næsten længst ude på en halvø. Passende nok stammer ordet Ningaloo fra de lokale aborigineres sprog og betyder omtrent odde. Det er hovedsageligt australiere, der kommer her.

Manta
Mange dykkere drømmer om at se mantaer. På Ningaloo Reef findes de i overflod i vores hjemlige sommerhalvår, når vandet er fuldt af næring. Desuden er de usædvanligt store. Ved ellevetiden kaster vi anker ved dagens andet dykkested. Vi har alle fire taget hætter på for ikke at fryse, og det vækker en vis forundring på båden. Dykkeguiderne, som selv blot dykker i tremillimeterdragter, spørger om ikke skandinaverne er vant til koldt vand. Når vi forklarer, at vi kun dykker i tørdragt hjemme, så kigger de endnu mere skeptisk på os. Stadig lidt nedkølede efter morgenens første dyk, hopper vi fulde af forventning i på Central Station, en af de sikreste steder at se manta. Dykkestedet har fået sit navn på grund af de pudsestationer, som findes her. Det er her mantaerne kommer for at få huden renset for parasitter af de pudsende fisk.
Vi når knapt nok at komme ned, før den første manta graciøst sejler forbi os. Vi svømmer efter den og sætter os på sandbunden ved siden af det store koralhoved, som udgør pudsestationen. Kun et par meter fra os udspiller et fantastisk skuespil sig når de fem store mantaer efter tur besøger pudsestationen. Vi sidder roligt på bunden og nyder synet. Det her er virkelig noget af det smukkeste, man kan opleve under overfladen. Efter nogle minutter kommer den største manta med et vingespænd på fire meter. Den svømmer lige mod mig. Den glider over mit hoved, kun en halv meter over mig, og jeg kan kun med besvær modstå fristelsen til at strække hånden op og lade den løbe langs mantaens underside. Dette her er dykning, når den er bedst!

Pukkelhvaler
I perioden mellem juni og november passerer pukkelhvaler forbi Ningaloo Reef. Vi ser grupper af pukkelhvaler fra båden næsten hver dag. De store dyr glider med lethed gennem vandet på deres vej mod nord. Pukkelhvalerne er en fredet dyreart i Australien, hvilket desværre indebærer, at man hverken må dykke eller snorkle med dem. Eneste chance for at se dem i vandet er, hvis man er så heldig, at de kommer forbi ved et tilfælde mens man dykker eller snorkler. Og det held havde vi!
Dagen begynder...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

KLIMA I vintermånederne (maj-august) ligger lufttemperaturen på omkring 25 grader i skyggen. Når solen er gået ned bliver det dog køligt, så en varm trøje i bagagen kan anbefales. Vandtemperaturen ligger på mellem 20 og 25 grader. I sommermånederne (november-februar) gør ørkenklimaet sig gældende, så her bliver meget varmt med 45 grader i skyggen og vandtemperaturen stiger til op mod 28 grader.

SÆSON Hvalhajssæsonen strækker sig fra april til juni, sommetider et stykke ind i juli. Pukkelhvalerne har du størst chance for at se mellem juni og november, og mantaerne mellem maj og november, selv om du kan møde dem hele året.

REJSE Fly til Perth går ofte via Singapore eller Kuala Lumpur. Flyningen tager omkring et døgn og billetter kan fås fra omkring 10.000 kroner. Fra Perth til Exmouth kan du vælge at flyve indenrigs, tage med bus eller at leje bil og køre selv. Det er en lang køretur, men den giver samtidig mulighed for at se Vestaustralien. Eftersom Australien er en gammel engelsk koloni har man venstrekørsel. Vejene er gode, men smalle og der er en hel del dyr på vejene. Pas på kænguruer, især i skumring og morgengry.

INDKVARTERING Et dobbeltværelse på et lavbudget hotel koster omkring 100 australske dollars pr. nat og en lejlighed i samme standard med to soveværelser (fire senge) koster omkring 160 australske dollars pr. nat.

DYKNING Dykkestederne ligger relativt tæt, mellem tyve minutters og en times afstand, så dykningen finder sted med dagtursbåde, hvilket indebærer en del trættende udstyrstransport. Dykningen sker hovedsageligt på lavt vand, mellem 10-20 meter, og du kan lave to dyk pr. dag, nogle gange tre. Dykkercentrene arangerer af sikkerhedsårsager ingen natdyk. Vi fik aldrig en god forklaring på, hvad sikkerhedsårsagen var – det var bare et vedtaget faktum. To dyk koster mellem 125-160 australske dollars, alt efter afstanden til dykkestedet.

VALUTA 1 australsk dollar = 3,70 kroner. Prisniveauet er omtrent som hjemme.

ØVRIGE ATTRAKTIONER Hvis du kører i bil, bør du stoppe i Monkey Mia, omtrent halvvejs mellem Exmouth og Perth. Der kan du møde en flok delfiner, som kommer ind til stranden hver morgen. Her er også en af verdens største kolonier af søkøer (dygonger). Man kan se dyrene i overfladen hvis man tager ud med charterbådene i området, men desværre er det ikke tilladt at dykke eller snorkle med dem. Akvariet Ocean Park, som ligger lige før Monkey Mia er også et besøg værd. De tager fisk ind fra havet i kortere perioder, inden de slipper dem ud igen. Da vi var der havde de blandt andet en tigerhaj der.
I Kalbarri (ca. 600 km nord for Perth) ligger Seahorse Sanctuary, et anlæg hvor man opdrætter søheste. Her er der tusinder af søheste i alle størrelser, fra nyfødte til voksne. De sælger søhestene til butikker og akvarier over hele verden. Anledningen til, at virksomheden blev startet, var at man ville stoppe fangsten og salget af vilde søheste. Hvis du vil supplere dykningen anbefaler jeg et besøg i Jurien Bay, ca. 270 km nord for Perth, hvor der er en koloni af australsk søløve.

Læs også