DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
En trio af sandtigerhajer hænger ud i ravinen foran grotten.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Sandtigerhajens distinkte tandsæt hjælper den med at holde fast på sit bytte.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Fish Rock lever op til navnet og tiltrækker masser af fisk. Blandt andet denne stime kirurgfisk.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Den solide stime kardinalfisk blokerer næsten lyset fra indgangen.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
To forskellige wobbegong-hajer deles om pladsen på en dyb hylde inde i hulen ved Fish Rock.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
En sort pilrokke hviler i hulen.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Den lille blåringede blæksprutte er et af klodens mest giftige dyr.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
En af de mange grønne muræner ved Fish Rock.
Hajerne ved Fish Rock – tæt på sandtigerhajer
Over overfladen er Fish Rock blot en gold klippe, men under vandet er stedet et overflødigshorn af fisk og hajer.
1 af 10

Hajerne ved Fish Rock

– tæt på sandtigerhajer

Af Nigel Marsh

I takt med at hajbestanden i vore have bliver stadig mere udtyndet, er der efterhånden færre og færre steder, der kan tilbyde møder med disse sølvtorpedoer. På Australiens østkyst ligger en af landets mest kendte dykkesteder – Fish Rock. Det er her, man kan dykke med de storslåede sandtigerhajer.

Fish Rock er et af Australiens mest berømte dykkesteder. Det ligger ud for kysten i New South Wales. Her er et mylder af dyreliv, og dykkere flokkes hertil for at udforske grotten, som går lige igennem de centrale dele. De håber blandt andet på at møde de store hajer, som lever der. Carcharias taurus er bedst kendt som sandtigerhaj, og de er herlige hajer at dykke med. Hajerne ser ret onde ud med deres udstående, sylespidse tænder, men tænderne er beregnede til at gribe efter fisk, ikke til at flænse kød med, så derfor udgør de ingen fare for dykkere. Mennesket er en større fare for sandtigerhajerne, der er tæt på at være udryddet som art i Australien.
Dykkestedet ligger ud for byen South West Rocks, seks timers køretur nord for Sydney. I de seneste 20 år har jeg dykket mange gange ved Fish Rock, og jeg har set et imponerende sortiment af havdyr, men jeg har aldrig været heldig med sandtigerhajerne.
Hajerne er der året rundt, især mellem april og november. Men på trods af at jeg har dykket ved Fish Rock mindst et dusin gange, tog det ti år, inden jeg overhovedet mødte min første. Selv når det var højsæson, var det som om, at hajerne altid vidste, når jeg havde booket et dyk, så de forsvandt. Og da jeg endelig havde held til at se dem, var sigten elendig.
Andre dykkere berettede om, hvordan de havde set dusinvis af hajer i krystalklart vand. Jeg begyndte at tvivle på, om jeg nogensinde kom til at opleve dette ved Fish Rock. I december 2008 var min kone Helen og jeg på vej til Sydney, og vi gjorde holdt i South West Rocks og bookede to dages dykning ved Fish Rock Dive Centre. Så sent på sæsonen havde vi ingen større forhåbninger.
På dykkercentret mødte jeg ejeren Jon Cragg. Jeg havde på fornemmelsen, at han ville rapportere om elendig sigt, og at der var helt tomt for hajer, men i stedet fortalte han præcis det modsatte. Næste dag fortøjede vi dykkebåden ved bøjen. Vejret var perfekt, og havet var næsten spejlblankt. Ingen vind og forbløffende nok heller ingen strøm. Fish Rock er ellers næsten altid omsvøbt af stride strømme, hvilket jo netop er en af årsagerne til det rige dyreliv der.
Vi hoppede i vandet, og sigten viste sig at være 15 meter. Vi fulgte guiden Larry ned til sprækken med indgangen til Fish Rock Cave. Der blev vi hilst velkommen af en stor grå sandtigerhaj. Vi fortsatte ned til 24 meter, og der talte jeg et dusin hajer, som kredsede rundt i kløften. Nu havde jeg endelig heldet med mig!

Vagtpost
Efter i flere minutter at have fotograferet hajerne over os fulgte vi Larry ind i grotten. Fish Rock Cave er 120 meter lang og regnes blandt de ti bedste dyk i Australien, og det er der meget gode grunde til. Med tændte lygter kløvede vi et tykt gardin af bronzefarvede kardinalfisk, så vi kunne svømme ind. Blot få meter inde blev vi hilst velkommen af en af grottens vagtposter – en stor stribet wobbegong, som dasede på hulens gulv.
Wobbegonghajer virker...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også