DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene og teknikken
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Et fokuslys gør det lettere for dit kamera at stille skarpt.
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Tætte o-ringe er forskellen på succes og katastrofe. Vær omhyggelig med dem.
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Et kompaktkamera med tilhørende hus er den mest almindelige indgang til uv-foto.
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Med en våd makrolinse foran objektivet kan du tage endnu tættere nærbilleder.
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Skal man fange en kutling på en piskekoral, så kræves ikke bare et kamera, som kan tage nærbilleder, men også ret meget tålmodighed.
Bliv uv-fotograf – udstyret, tipsene  og teknikken
Har du booket en dykkerrejse til Marsa Alam, så kan du være heldig at komme hjem med billeder af velvoksne havskildpadder.

Bliv uv-fotograf

– udstyret, tipsene og teknikken

Så er det endelig tid til årets dykkerejse. Eller måske den dér once in a lifetime-tur til Galapagos? Det hele er forberedt. Udstyret er serviceret, forsikringen fornyet, der er friske batterier i dykkecomputeren, og den ekstra bagage er booket. Men hvis du i sidste øjeblik kommer i tanke om, at du også har brug for et kamera, så er her en guide, der svarer på spørgsmål som: Hvad skal jeg tænke på, inden jeg køber kamera? Hvordan tager jeg bedre billeder? Og hvordan kan jeg bedst formidle billederne bagefter?

Desværre havner mange i en slags tidsnød, når de forsøger at finde et uv-kamera, inden de tager af sted. De fleste vil desuden ikke spendere mere end mellem 4.000 og 10.000 kr. for deres kamerasystem. Hvad gør man for, at indholdet på hukommelseskortet yder oplevelserne retfærdighed? Hvordan finder man det rette udstyr? Behøver man ekstern blitz? Her får du hotte tips om, hvordan du gør inden, under og efter rejsen, så dine uv-billeder kommer i nærheden af din oplevelse, og det bliver sjovere at se billederne igennem i novembermørket.

Pris, funktion eller ydelse?
Jeg begynder med det trivielle, men det er faktisk som at male en væg eller at lægge fliser foran huset. Resultatet bliver ikke bedre end forberedelserne eller forarbejdet. Den hardware, som du har købt, er det, du har at arbejde med. Din viden om din hardware og om fotografering giver dig mulighed for at anvende kameraet. Så alle har nytte af at købe deres kamera i god tid før afrejsen. Test udstyret, lær systemet at kende, og lav fejlene før afrejsen. Det handler om at opdatere din egen software, din hjerne, med manualer, men også med praktisk erfaring. Det er kedeligt at skulle sige det, men der er ingen genveje her.
Meget af markedsføringen af kameraer finder i dag sted med nye bling-bling-funktioner som motivation for at vælge den ene eller den anden kameramodel. Fra en uv-fotografs synsvinkel er det vigtigste kort og godt ydelse og funktionalitet, og de fleste nye funktioner er ikke nødvendige. Optikken og kameraets sensor er de vigtigste komponenter. Kvaliteten af linserne sørger for skarphed, brillans og giver mulighed for, at sensoren kan undfange et billede af høj kvalitet og uden forstyrrelser.
Næsten alle kompaktkameraer har et såkaldt zoomobjektiv, der gør det muligt at vælge billedudsnittet med en zoomknap. Den bredeste vidvinkel er den, du har mest brug for under vandet, og jo bredere den er, jo bedre. Der er mange forvirrende måder at beskrive den bredeste vidvinkel på, men oversætter man den videste brændvidde til en standard (stor sensor, 24x36 mm), så har mange kun en 35 mm brændvidde. 28 mm er bedre og 24 mm er kanon.

Fokus og format
Makrofunktionen i kameraet er vigtig. Specielt hvis du holder af at fotografere de små dyr. Jo nærmere motivet du kan placere kameraet, jo bedre makrobilleder kan du tage. Vi skal have fat i begrebet nærgrænse, og 1 cm er godt, mens 5 cm i makroindstilling ikke ligefrem er i top. Kameraets autofokus er også vigtig og skal helst være hurtig og følsom. De dyrere kompaktkameraer er oftest bedre på dette punkt. Det hjælper kameraet med at fokusere, hvis man fæstner en lygte på uv-huset. Et såkaldt fokuslys er nødvendigt i Skandinaviens mørkere vande, men det hjælper også kameraet utroligt meget med at fokusere hurtigt, når lyset fader ud i troperne. Det er en investering, der betaler sig.
En anden væsentlig funktion er manuel hvidbalance, som ofte...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også