DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Bonaire - Total Diving Freedom
Det lille Anders And-vrag Our Confidence ligger en god svømmetur fra Eden Rubble. Hun er blandt andet hjemsted for to nysgerrige kejserfisk.
Bonaire - Total Diving Freedom
Alle dykkesteder er afmærkede med gule sten i vejkanten.
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire - Total Diving Freedom
En lille slimfisk stikker sit altid forbavsede ansigt ud af hullet i den hjernekoral, der udgør dens hjem
Bonaire - Total Diving Freedom
Det colombianske smuglerskib Hilma Hooker sank i 1984. Nu ligger hun på 30 meter og må være et af bedste kystvragdyk i verden.
Bonaire - Total Diving Freedom
Den store ensomme barracuda ved Karpata er tilsyneladende vant til at være øverst i fødekæden. Den er i hvert fald ikke bange af sig og flytter sig først, når man kommer hel tæt på den.
Bonaire - Total Diving Freedom
Ser man godt efter mellem søanemonernes tentakler, finder man som regel en anemonereje. Den er imun over for anemonens gift og lever derfor godt beskyttet.
Bonaire - Total Diving Freedom
Man ser leguanerne overalt. De kaldes også Bonaire Chickens og indgår i en lokal specialitet.
Bonaire - Total Diving Freedom
Captain Don’s første dykkerudstyr er udstillet på det lille muesum, der er ved indgangen til Nationalparken Washington Slaagbai.
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire lægger ikke skjul på sin selvbevidsthed som dykkeparadis.
Bonaire - Total Diving Freedom
Bonaire - Total Diving Freedom
1 af 12

Bonaire

- Total Diving Freedom

Tekst: Michael Andersen; Foto: Jesper Kjøller
Don Stewart kom til Bonaire i 1962 med øens første dykkeflasker. Nu om dage besøges den lille caribiske perle af mere end 70.000 gæster årligt, og de fleste kommer her for at dykke og nyde det koncept, som Captain Don introducerede: Total Diving Freedom... Vi testede tre indkvarteringskategorier, fra det primitive til det luksuriøse.

Klokken er 20:30 lokal Bonaire tid. Det er mørkt. Sådan rigtig tropemørkt. Jeg glider stille ned i vandet og lader lygtens stråler glide hen over husrevet. Hvor er Charlie? Jeg svømmer de ca. 15 meter ud til drop-off’et og lader mig sagte glide mod nord. Jesper ligger et par meter foran mig og fotograferer i det mørke caribiske vand. Pludselig ser jeg en skygge gennem højre side i masken. Med lynets hast glider en meterlang og mus-kuløs sølvpil forbi mig – kun et par centimeter fra min maske. Jeg har lige mødt Charlie. Den stolte og enorme, men ensomme tarpon, der huserer på Buddy Dive Resorts husrev ved nattetide. Og han er på jagt efter fisk. Fisk som jeg lyser på. Jeg overvejer et splitsekund, om jeg skal undlade at lyse på min makker... Det kunne jo være, at Charlie var ekstra sulten i aften?

Til at overskue

Næsten al dykning på Bonaire foregår ved de omkring 60 markerede dykkesteder på øens vestside. Afstanden mellem dem er oftest kun omkring 500-700 meter, og bortset fra dykkene rundt om den lille ø, Klein Boniare, kan de næsten alle nås fra kysten. Det er omtrent som at være om bord på en gigantisk liveaboard.

Efter at være landet i lufthavnen er vores første punkt på dagsordenen at hente vores dykkemobil hos Budget Car Rental. En grøn Toyota pick up-truck bliver vores gode ven de næste mange dage. På bagsmækken har man placeret et dejligt rack til flaskerne. Det lover godt.

På vej fra Flamingo Airport til vores første destination, Buddy Dive Resort (BDR), kører vi gennem et sært marskland med indsøer og flamingoer. Ikke hverdagskost for en Københavner fra stenbroen. Vi er på et øjeblik kommet til hovedstaden Kralendijk. Det tager vel ca. tre minutter og 21 sekunder at køre igennem den. Læg yderligere fire minutter til og vi er fremme ved BDR. Ja, Bonaire er ikke større, end at den er lige til at overskue – selv med  lidt jetlag.

For at se, hvor meget mere du får for pengene ved at spytte lidt ekstra i kassen, og hvor meget du går glip af ved at spare, har vi har valgt at prøve Bonaire af på tre forskellige niveauer – basis, mellem og luksus.

BDR er et dejligt dykkeresort i den øvre mellemklasse. Vi bor med ca. tre meter ned til vandet og 20 meter til dykkercentret. Ret praktisk! Da BDR er vores første Bonaire-resort, bliver stedet også vores introduktion til de mange formularer, vi er nødt til at udfylde. Bonaire indførte allerede i 1969 en officiel naturparkstatus for hele øen. Du skal have en lille mærkat på udstyret for at dykke. Den koster 25 dollars (10 dollars for snorklere) og gælder i ét år, men pengene medvirker til, at undervandslivet er utroligt godt bevaret.

Orange

På BDR kan man som på de fleste andre steder på øen vælge tre former for dykning: Dykning på det suveræne husrev, båddykning med tre afgange om dagen eller bil-dykning op og ned langs kysten.

Buddy Dive...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også