DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Cayman Islands – fødestedet for caribisk dykning
Cayman Islands – fødestedet for caribisk dykning
Cayman Islands – fødestedet for caribisk dykning
Cayman Islands – fødestedet for caribisk dykning

Cayman Islands

– fødestedet for caribisk dykning

Tekst og foto Ingvar Eliasson

”The sea’s gentle touch guides my journey, perfect beauty fills my senses.” Med denne sætning afslutter marinbiologen og uv-fotografen Cathy Church sin bog My Underwater Photo Journey. Sætningen beskriver meget godt den følelse, som indfinder sig, når man omsluttes af det krystalklare, lunkne vand og spærrer øjnene op i tavs forundring over den skønne undervandsverden, der åbenbarer sig i havet ved øgruppen Cayman Islands. Cathy Church bor på Grand Cayman. Hun brænder for at så mange som muligt skal få mulighed for at opleve denne skønhed gennem hendes kamera, bl.a. for derigennem at øge respekten for havet som et følsomt og vigtigt økosystem. Hun er stationeret på Sunset House Hotel. hvor hun har butik, afholder kurser og arrangerer dykketure. Gå ikke glip af Cathy og hendes fotos!
Det var desuden her på Cayman, at det hele begyndte – fritidsdykning i organiseret form i Caribien. Allerede i slutningen af 1950’erne startede pioneren Bob Soto det første dykkercenter på Grand Cayman. Nu findes der over 40 dykkercentre på de tre øer. Her dykkes i dag ved omkring 200 dykkesteder.

Mangrovesump og golfbaner
Naturen på land giver ikke det store kick, medmindre man er fugleinteresseret. Terrænet er fladt og består overvejende af sump. På trods af dette anbefales det at leje bil, hvis du vælger Grand Cayman. Der er en udmærket vej rundt om øen, og der er mange steder at gå ud og få en bid mad om aftenen. Man kan desuden finde landbaserede adspredelser som golf, ridning, botaniske haver, skildpaddefarme og strandliv på Seven Mile Beach, hvor man kan fortsætte aftenen i en af barerne, fx populære Lazy Lizard Beachouse Bar & Grill, hvor turister og lokalbefolkning skåler i lazy lager, stingray beer og tropiske drinks. En bil giver en større mulighed for at udnytte flere dykkeoperatører. Og det er jo på grund af dykningen, at man rejser dertil.
Østsiden af Grand Cayman er en tyndt befolket afkrog, men tilbyder den absolut bedste dykning. Længst ude i de mest eksponerede områder ligger dykkestedet Ol’ Wreck Head. En labyrint af søjler, huler og grotter med en fantastisk farvepragt i form af eventyrligt formede svampe og koraller. Men mest fascinerende af alt er de respektindgydende store tarponer (Megalops atlanticus), der som sølvglitrende kæmpesardiner hænger eller langsomt glider omkring koralsøjlerne i grupper på fem-ti fisk. De er svære at fotografere, eftersom ethvert skæl fungerer som et spejl for blitzlyset. Fisken er populær blandt sportsfiskere og skællene anvendes faktisk til smykkefremstilling.

Uhyggeligt vægdyk!
Er man vant til Middelhavet eller det Røde Hav, så byder det Caribiske Hav virkelig på noget nyt når det gælder udbuddet af arter, og er man fotointeresseret, så er dette sted en perfekt udfordring, både på grund af sine mægtige scenerier og sit makroliv. Det eksemplificeres i dykkestedet Breaker’s Cutback, et sted, som har fået sit...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også