DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel Close Focus Wide Angle Sted Norges vestkyst Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Fisheye Eksponering Manuel, 1/50 sek, f/6,3, ISO160 Blitz En Sea&Sea YS 110A Kommentar Under Nordic Photo Event i Norge holdt Alex Mustard to forskellige lektioner. En om Close Focus Wide Angle, hvor man skal komme tæt på mindre objekter i forgrunden med sin Fisheye, for derved at skabe ekstra dybde i billedet. Og en anden lektion, han kaldte ’Pool of Light’, hvor man placerer sin blitz oppe over kameraet, så det kunstige lys kommer oppefra, og på den måde skaber en pøl af lys. De to ting har jeg prøvet at kombinere på dette billede.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel Klassebillede Sted Århus Svømmestadion, Danmark Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Fisheye Eksponering Manuel, 1/250 sek, f/6,3, ISO100 Blitz To Sea&Sea YS 110A Kommentar Efter den sidste konkurrence var afviklet ved VM i fridykning, inviterede jeg alle atleterne ud i springpoolen til et kæmpe gruppebillede (se DYK10/2009). Her er de i overfladen, efter billedet er taget.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel Liv og farver Sted Elphinstone Reef, Ægypten Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon 12-24mm Eksponering Manuel, 1/100 sek, f/8, ISO250 Blitz To Sea&Sea YS110 Kommentar Jeg elsker farverne på det sprællevende Elphinstone Reef. Så hvis man er heldig at være der uden for meget strøm, er der et utal af vidvinkelmuligheder.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel Norsk verdensklasse Sted Norges vestkyst Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Tokina 10-17mm Fisheye Eksponering Manuel, 1/40 sek, f/5, ISO320 Blitz To Sea&Sea YS 110A Kommentar En kort sejlads fra Gulen Dykkesenter på Norges vestkyst ligger SS Frankenwald fra anden verdenskrig. Et stort, velbevaret og fotogent vrag i Norges klare vand. Det er i mine øjne helt på højde med mange af vragene i Truk Lagoon.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel Oceanic White Tip Sted Elphinstone Reef, Ægypten Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon 12-24mm Eksponering Manuel, 1/125 sek, f/11, ISO320 Blitz To Sea&Sea YS 110 Kommentar Dette dyk er et af dem, jeg aldrig glemmer. På en uv-fotoworkshop i det sydlige Rødehav havde vi startet ugen med et dyk på Elphinstone i håb om hajer – men uden held. Nu var vi så tilbage på sidstedagen, og nu var de der! Alle fik chancen for at skyde billeder af dette smukke rovdyr.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel På kanten Sted Norges vestkyst Kamera Nikon D200 i Sea&Sea-hus Objektiv Nikon VR105mm makro Eksponering Manuel, 1/100 sek, f/22, ISO100 Blitz To Sea&Sea YS 110A Kommentar Gulen Dykkesenter på den norske vestkyst har et husrev, der går under navnet ’Nudibranch City’. Det er ikke en overdrivelse, så er man til nøgensnegle, kan man få mange dyk til at gå her. Jeg elsker dette billede, fordi man kan se bagenden af sneglen gennem bladet.
Morten Bjørn Larsen – fridykkerfotografen
Titel San Francisco Maru Sted Truk (Chuuk) Lagoon Kamera Sea&Sea 860G (kompaktkamera) Eksponering Auto 1/33 sek, f/2,9, ISO200 Blitz Intern Kommentar Dette billede er et af dem, der fik mig til at smide penge efter et DSLR. Jeg anede intet om lukkertid, blænde eller ISO. Men den fantastiske følelse, jeg fik ved at kunne tage dette billede, gav mig lyst til mere.

Morten Bjørn Larsen

– fridykkerfotografen

Morten er en 33-årig københavner, der til daglig arbejder som murersvend. Egentlig havde han aldrig overvejet at få et dykkercertifikat, men på en rejse i 2002 fik hans kæreste alligevel overtalt ham til at tage et kursus på Phi Phi-øerne i Thailand. Der åbnede sig en ny verden for ham, og han har ikke kunnet få nok siden.
Uv-fotointeressen kom dog først rigtigt til i 2007, hvor Morten fik et Sea&Sea 860G kompaktkamera og en lille YS27 ekstern blitz i bryllupsgave. Det startede en anden måde at dykke på – pludseligt blev et stranddyk igen spændende. Nu var der nemlig en udfordring i at kunne komme hen foran fx en fladfisk og få et billede.
– Når jeg kiggede i dykkebladene, kunne jeg dog godt se, at billederne der havde flere detaljer og farver, og jeg begyndte derfor så småt at overveje et større kamerasystem. Da jeg fik et tilbud om at købe et brugt Nikon D200 med hus, arme, blitz og domeport i 2008, slog jeg til, fortæller Morten.
Siden har han deltaget i flere workshops med den berømte engelske uv-fotograf Alex Mustard for at dygtiggøre sig og lære andre ligesindede at kende. Det har samtidig givet Morten en idé om, hvor vigtigt det er at dykke sammen med andre uv-fotografer for at have bedre tid til at koncentrere sig om hvert enkelt billede.
Mortens favorit-dykkested er Truk Lagoon, som han gerne ville tilbage til med sit DSLR-system. Næste rejsemål er dog Malapascua i Filippinerne, som er kendt for at være et godt sted at spotte de elegante langhalede rævehajer. Fremtidsplanerne er enkle: At blive en dygtigere uv-fotograf.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også