DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Cebu – strømdyk i ørigets midte
Cebu – strømdyk i ørigets midte
Cebu – strømdyk i ørigets midte
Cebu – strømdyk i ørigets midte

Cebu

– strømdyk i ørigets midte

Cebu er både navnet på en by, en provins og en ø. Cebu ligger midt i den centrale region Visayas i republikken Filippinerne. Øen Mactan i vest og Moalboal på østkysten af Cebu er to klassiske dykkeområder, som findes på dykkekortet tæt ved Cebus internationale lufthavn. I dag har også dykningen på nordspidsen af Cebu taget fart. Malapascua er det spændende og lidt vildere dykkealternativ med idylliske kridhvide og palmeprydede strande.

Blandede bolsjer
Filippinerne er verdens næststørste ørige, smukt indlejret i et blåt hav. De palmebevoksede og hvide strande ser ud præcis som de gør i turistbrochurerne og prisniveauet er behageligt lavt. Trods alt dette er det selve befolkningen som er landets suverænt største aktiv. Befolkningen, en slags blanding af malajer, kinesere, spanioler og amerikanere, har en ubekymret livsattitude og en spontan og ægte kærlighed til fornøjelse. Kort sagt er filippinoerne et herligt folk.
Filippinerne ligger i området med det rigeste marine miljø på jorden og for 30 år siden var dykningen her af absolut verdensklasse. Efter rapporter om et eskalerende og meget destruktivt dynamit- og cyanidfiskeri, tabte verden langsomt sin interesse for at dykke her. Det destruktive fiskeri er nu forbudt og langsomt på vej bort.
I takt med, at regering, turistindustri og dykkeoperatører bliver stadigt mere professionelle med hensyn til at bevare det marine miljø, øges også interessen fra omverden. Organisationer diskuterer det marine miljøet lokalt. Glædeligt nok kommer revene sig hurtigt, og man mener, at de stærke strømme, som passerer gennem øriget, har en stor andel. Man har indset, at med smukke koralrev og et rigt fiskeliv er Filippinerne meget mere attraktivt at rejse til.

Bekvemme Mactan
Det var på øen Mactan ved Cebu, at spanierne først gik i land den 16. marts 1521 og den moderne tidsregning begyndte i øriget. Nu, næsten 500 år senere, huser Mactan et ophav af eksklusive hotelanlæg. Mactan er sprunget ud som et af landets mere udviklede turistområder og næsten alle hoteller tilbyder dykning.
Det er oftest såkaldte bankaer (udriggerbåde), der agerer som dykkebåde og så længe man ikke er udsat for høj sø, fungerer de godt. Dykningen omkring øen Mactan præges af strømmende vand og stejle vægge, men må alligevel betegnes som relativt simpel. Der findes et dusin kystnære dykkesteder og yderligere en håndfuld, som ligger lidt længere bort. Dykningen er bedst mellem december og juni, men der kan dykkes året rundt. Sigten er normalt omkring 15 meter.

Hilutungan Marine Sanctuary
Fordi Hilutungan er et fredet område, er fiskelivet enormt tæt og forskellen er slående, sammenlignet med de ubeskyttede områder. Det er især de fastboende fiskestimer, som sætter fart på dykket her. Barracudaer, trevaller (trevally) og flagermusefisk (batfish) danner nydelige formationer.
Hilutungan varierer fra skrånende bunde...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også