DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Cedric – Vragleksikon #35
1 af 1

Cedric

Vragleksikon #35

Argos Grund, Bottenhavet

Natten mellem den 15. og 16. december 1910, er det hårdt vejr i Ålandshavet. Tågebankerne ligger tæt og de bliver skiftevis afbrudt af regn og storm. Damperen Cedric er på vej med stenkul fra England mod Gävle.

Styrmanden navigerer forbi fyrskibet udenfor Öregrund præcis som planlagt. Derefter gælder det om at holde godt nord for fyrbøjen på Argos Grund inden kursen sættes mod Gävlebugten. Men man kan intet se i det våde mørke. Vind og hav presser fra styrbord, skibet ruller i søen, kompasset gynger og det er svært at holder kursen.

Klokken 04.30 sker det. Hele fartøjet begynder at ryste og et kæmpe brag forplanter sig igennem skroget. Vandet vælter indenbords med en voldsom fart og det tungt lastede skib begynder med det samme at synke. Hele besætningen er på dæk og kæmper mod sekunderne. Kaptajn Paulsson og nogle matroser når lige akkurat at få redningsbåden løs, inden Cedric synker.

Ni af de i alt femten besætningsmedlemmer når at komme i redningsbåden. Resten omkommer i det iskolde vand eller suges ned af det synkende skib.

Redningsbåden er havnet med kølen i vejret. Men på en eller anden måde lykkedes det andenstyrmand Nilsson at samle alle de andre i en fælles indsats. De vender båden og kravler ombord.

Så begynder kampen mod kulden. Alle er dyngvåde, båden skal lænses og alt sikkerhedsudstyr er skyllet overbord. De har ikke andet at øse med, end deres støvler og sko. Men redningsbåden synker tilsyneladende ikke, så besætningen beslutter sig for at koncentrere sig om at ro. Med iskoldt vand op til livet.

Båden er vandfyldt og tung. Den driver med vinden i retning af Forsmark og Öregrund. Efter en time dør kokken – han er den første. Derefter opgiver endnu en mand ævred – han rejser sig og kaster sig frivilligt i havet for at slippe for pinslerne. Efterhånden dør yderligere fire mand i båden.

Nu er der kun tre mand tilbage. Det er kaptajn Paulsson, letmatros Nilsen og maskinist Bertholtz. Kaptajnen har held med at slå en ponton i stykker. De bruger stumperne som øser. Endelig får de lænset båden. De døde smides overbord for at lette båden. Efter ti timers roning når de tre mand til land.

Det viser sig, at de har nået Ängskär på Forsmarkegnen. De finder en beboet fiskerhytte og de er reddede.

Den efterfølgende søforklaring kunne ikke forklare ulykken og skibet var sporløst forsvundet.

fundet I 1992, mange år senere, startede Håkan Thorén og Bengt-Åke Larsson projekt Cedric. De tog udgangspunkt i kaptajnens fortælling under søforhøret og i gamle avisartikler. De antog, at vraget ville ligge omkring Argos Grund, hvor man begyndte at eftersøge det med side-scan sonar. Allerede anden dag får man bid. Et stort vrag ses på sonarudskriften. Dykkere bekræfter snart, at det er Cedric! Vraget...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet