DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Dans med mantaer – magiske møder
Ved Fushivaru Thila en der en pudsestation for mantaer. Her bydes vi på et af naturens mest fascinerende skuespil.
Dans med mantaer – magiske møder
Anemon Thila er et nyopdaget rev fyldt med anemoner. Her finder vi Nemo – og tusindvis af Nemos venner.
Dans med mantaer – magiske møder
Kuredu er kendt for at have Maldivernes mest fiskerige vande. Her er blandt andet store stimer med barracuda.
Dans med mantaer – magiske møder
Kuredu Express er mere end hajer og heftige strømme. For et par år siden blev området beskyttet naturreservat og vandet nærmest eksploderer af fisk i alle former og farver.
Dans med mantaer – magiske møder
Dans med mantaer – magiske møder
Dans med mantaer – magiske møder
Efter en lang flyvetur lander vi i paradiset. Kuredu er en af Maldivernes største øer over overfladen – og under overfladen en af de mest attraktive.
Dans med mantaer – magiske møder
Forenden af det sunkne fiskefartøj giver dykkestedet Shipyard en spektakulær indramning. Vraget går ned til 30 meters dybde og er en populær destination.

Dans med mantaer

– magiske møder

Tekst Roger Borgelid Foto Ray van Eeden (UV-foto) og Roger Borgelid

De svæver omkring os som levende rumskibe. Fire meters majestætisk magi på en armlængdes afstand. DYK vender tilbage til favoritten Kuredu – og bydes op til en tæt dans med mantaer.

Ørepublikken i Stillehavet består af 26 atoller og 1192 øer, og set fra vandflyver oppe i luften ligner landet turkise dråber, der sporadisk er spredt på et dybblåt akvarelmaleri. Når piloten, der altid flyver barfodet – høj James Bond-faktor – lidt tid efter sætter pontonerne ned på vandoverfladen, er vi landet ved en af atollerne.

Første turistø
Kuredu Island Resort var et af de første skandinaviske turistresorts på Maldiverne og startede op med charterrejser allerede i 1988. Samtidig åbnede også Prodivers med den svenske dykker Staffan Hansson blandt medarbejderne.
Staffan er her stadig 20 år senere – nu som en af ejerne af dykkercentret.
– Jeg har levet halvdelen af mit liv på Maldiverne og jag har ingen planer om at rejse herfra. Hvorfor skulle jeg forlade Kuredu, her findes alt en dykker kan ønske sig? siger Staffan, da vi sætter os under nogle palmer for at snakke lidt. De ord er nemme at forstå efter en travl uge på øen. Kuredu har ganske enkelt ideelle forhold og i mange henseender også unikke forudsætninger for dykning i verdensklasse.
Først og fremmest er der fiskerigdommen. Kuredu har længe været kendt for at have de mest fiskerige og mest artsrige vande omkring Maldiverne. Prodivers udbyder også hele 45 forskellige dykkesteder, der ligger indenfor en times bådrejse. Flere end noget andet center. To af dem er beskyttede naturreservater og regnes for som nogle af verdens heftigste dyk.
Samtidig er der det tropisk klare vand med sigt på op til 60 meter og variationen af farvestærke koralrev, stimer af småfisk, vrag, hajer, skildpadder og mantaer. Men det bedste af det hele – vi har det for os selv.
Til forskel fra for eksempel Rødehavet eller Thailand, hvor der kan være kø på revet og hvor alle både ankrer ved de bedste dykkepladser og du skal trænges med 200 andre dykkere, så har du omkring Kuredu den store lykke stort set altid at være den eneste dykkebåd på stedet.
– I de første ti år var vi det eneste resort på atollen. Nu findes der yderligere tre, men et af stederne styrer vi lidt af dykningen og de to andre dykker ikke så meget. Det gør, at vi får dykkeroplevelsen for os selv og dermed en større dykkeroplevelse eftersom revene er intakte og fiskene stadig er her. Vi kommer ganske enkelt nærmere naturen, siger og Staffan slubrer lidt af sin espresso.
 
Stærke strømme
Kuredu Express er det mest berømte af Kuredus 45 dykkersteder. Bortset fra husrevet er det også det nærmeste, kun ti minutter herfra med båd. Det er ikke svært at regne ud, hvor navnet kommer fra. Her driver man i ekspresfart i strømmen sammen med hajer.
Når verdens største dykkermagasiner laver deres lister over verdens bedste dyk, er Kuredu Express ofte med. Senest i det engelske Sport Diver under overskriften 100 dyk du skal foretage inden du dør. Og det lever virkeligt op til sit rygte.
De indadgående strømme i den dybe kanal mellem Kuredu og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også