DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Deko for Dummies 2 – det usynlige tag
Bemærk at dykkeren, der hænger ved bådens deko-bar, trækker vejret fra en slange fra overfladen. Dekompressionen bliver mere effektiv, hvis der indåndes oxygen på det sidste stop.
Deko for Dummies 2 – det usynlige tag
Deko for Dummies 2 – det usynlige tag

Deko for Dummies 2

– det usynlige tag

Af Jesper Kjøller
En PADI-elev skriver under på, at han eller hun ikke vil udføre dekompressionsdyk. Men stort set alle moderne dykkecomputere gør det tilsyneladende til en smal sag. Men hvad er dekompressionsdykning, og hvorfor er det bedst at lade de tekniske dykkere om at udføre det? Og hvad gør du, hvis du ved en fejl havner på den forkerte side af deko-grænsen?

Din computer nærmer sig ikke-dekompressionsgrænsen med faretruende hast. Sidst du så på den, stod der 08 minutter i displayet, og nu står der 02. Det er på høje tid at stige op, men du skal lige nå at tage de sidste fotos af vraget, og din makker, der agerer model for dig, er endelig kommet derhen i billedet, hvor du vil have ham. Sådan! Og dog? Måske bliver kompositionen endnu bedre, hvis jeg lige synker lidt ned, tænker du. Klik. Klik. Perfekt! Men så lyder der er hidsigt bip! fra computeren på dit håndled, og med et blinkende 00 forkynder den, at du har overskredet instrumentets no-decompression limit. Pokkers også! Er du solgt til stanglakrids? Får du nu et klip i dit certifikat af dykkepolitiet, eller bliver du ligefrem degraderet til snorkeldykker resten af dit liv, fordi du har overtrådt computerens ikke-dekompressionsgrænse?

Det er naturligvis både torskedumt og utilgiveligt at komme til at overskride en tabel- eller computergrænse ved sådan en fejl, og det er let at undgå ved at holde en komfortabel afstand til de maksimale grænser, ved at overvåge dine instrumenter og først og fremmest ved at lægge en plan – og overholde den. Men shit happens og der kan opstå situationer, hvor du af den ene eller anden grund havner på den forkerte side af dekompressionsgrænsen, og så er det er godt at vide lidt om de procedurer, der anvendes af erfarne dekompressionsdykkere.

Måske føler du dig oven i købet fristet til at begynde at sysle lidt med dekompressionsdykning på egen hånd? De fleste moderne dykkecomputere giver dig umiddelbart de oplysninger, du har brug for. Du tænker måske: Hvor svært kan det være?

Men som du forhåbentlig vil se, er dekompressionsdykning uforenelig med fritidsdykning, så denne artikel har absolut ikke til hensigt at lære dig at deko-dykke, men snarere at give dig respekt for det. På den anden side er dekompressionsdyk ikke pr. definition farlige i sig selv, og de kan sagtens udføres sikkert og hensigtsmæssigt. Men det kræver en grundig uddannelse og en langt mere kompromisløs holdning til sikkerhedsprocedurer, udstyr, selvdisciplin og planlægning.

Historisk er der blevet udført dekompressionsdyk lang tid inden, der var nogen, der talte om teknisk dykning som begreb. Fritidsdykningens vugge stod i Middelhavsområdet. Middelhavet er dybt og især franske dykkere har fra starten betragtet deko-dyk som barnemad. Men i dag er de fleste enige om, at det er hensigtsmæssigt at medregne dekompressionsdyk til decideret teknisk dykning, fordi nutidens basale fritidsdykkeruddannelser overhovedet  ikke ruster dykkeren til den disciplin, der kræves for at udføre sikre dekompressionsdyk. PADI har fx konstrueret en tabel (RDP), der slet ikke muliggør planlægning af dekompressionsdyk, men som til gengæld har kortere overfladeintervaller end de fleste andre tabeller. Man har altså ofret dekompressionen for i stedet at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også