DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Deko for dummies 3 – den perfekte gas
Deko for dummies 3 – den perfekte gas
Deko for dummies 3 – den perfekte gas
Deko for dummies 3 – den perfekte gas

Deko for dummies 3

– den perfekte gas

tekst og foto Jesper Kjøller
Af en eller anden grund tror de fleste mennesker, at når man komprimerer en gas i en trykbeholder, så bliver den automatisk til ilt. Du som dykker ved heldigvis bedre. Men ved du også hvilken gas, der er bedst hvornår? Vi viser dig vejen til den perfekte gas.

Luft er ikke hvad det har været. Blandingen af primært nitrogen og oxygen, som vi kalder for luft, er noget evolutionen tilfældigvis har forsynet vores atmosfære med. Og at det netop er dette blandingsforhold, vi har til rådighed nu, hvor vi også har opfundet dykning og dermed et behov for at trække vejret under tryk, er netop ... tilfældig. Jorden menes at være omtrent 4,5 milliarder år gammel, men i de første to milliarder år var der ikke noget oxygen i jordens atmosfære. Oxygenet dukkede først op for omkring 2,5 milliarder år siden. Og siden da har oxygenindholdet svinget en del. Geologerne mener, at det har pendlet mellem 15 og 30 procent over de sidste 550 millioner år.
Der er noget, der tyder på, at dinosaurerne levede i en mere oxygenrig atmosfære end vi gør. Faktisk kan det forklare en del mysterier om de store fortidsskabninger. Fx hvordan de tunge flyveøgler kunne generere nok energi til at lette fra jorden. Med andre ord kan man sige, at dinosaurerne anvendte nitrox...
Helt præcis har vi i nutiden en fordeling i atmosfæren på 20,946 % oxygen og 78,084 % nitrogen. Resten (knap 1 %) udgøres af især argon og kuldioxid. I praksis plejer vi for nemheds skyld (også i resten af denne artikel) at sige, at atmosfærisk luft består af 21 % oxygen og 79 % nitrogen. Men dette forhold er altså ikke statisk – det har langsomt ændret sig. Næh, luft er ikke hvad det har været.

Luft er ikke perfekt
I sportsdykningens barndom indåndede man altid atmosfærisk luft, når man dykkede. Men efterhånden som vores viden, ressourcer og udstyr er blevet forbedret, har moderne dykkere en række valgmuligheder, når det gælder om at sammensætte den ideelle åndingsgas til forskellige typer dyk. Atmosfærisk luft er jo en naturlig gasblanding, der fungerer godt på landjorden, men hvem har sagt, at netop luft er den optimale blanding til dykning? Det er den langt fra. Det bedste man kan sige om luft er, at der er meget af den, men til mange former for dykning, er blandingsforholdet ikke ideelt.
Inden vi gennemgår de forskellige muligheder, der er for at blande gasser til forskellige anvendelser, så lad os først kigge på ingredienserne: de grundstoffer, der har betydning for os, når vi dykker.

Oxygen

– den gode, den onde og den grusomme
Oxygen – også kaldet ilt – er det næstmest almindelige grundstof på jorden og det tredjemest almindelige i hele universet. I det periodiske system har oxygen symbolet O og atomnummeret 8. På planeten jorden findes oxygenet enten bundet til andre grundstoffer eller bundet til sig selv – O².
I dykkesammenhæng kan oxygen betragtes som den gode, den onde og den grusomme gas. Uden oxygen, intet liv. Vi skal have oxygen hele tiden for at forsyne vores væv og ikke mindst vores hjerne. Det var den gode egenskab. Det onde aspekt i oxygenet er, at det er særdeles brandnærende. Omgangen med gasarter med høje O²-koncentrationer er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også