DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Dinglende dimser – vær strømlinet
What’s wrong with this picture? En fint afbalanceret dykker, armene ind til kroppen og en fin svømmestilling. Alt er tilsyneladende perfekt – men ak! Octopussen...
Dinglende dimser – vær strømlinet
Mange tekniske dykkere anbringer deres alternative andettrin i en såkaldt necklace om halsen.
Dinglende dimser – vær strømlinet
Der er ingen undskyldninger for at have en octopus hængende. Der er masser af muligheder for at sikre den. Om ikke andet så kan den stikkes op i skulderstroppen.
Dinglende dimser – vær strømlinet
Hvis din vest har små velcro-remme til fastgørelse af dit manometer, så brug dem. Overvej også at få udskiftet den unødvendigt lange højtryksslange med en kortere.
Dinglende dimser – vær strømlinet
Hvis din feederslange har tendens til at flagre, så gør den fast til den rillede inflatorslange med cykelslange.
Dinglende dimser – vær strømlinet
Fastgør udstyret til en længde elastiksnor i lommen, så kan du tage det hele ud, uden at miste det.
Dinglende dimser – vær strømlinet
Det kan være en idé at lave et ekstra loop i håndledsremmen på lygten. Så kan du selv vælge om den skal være kort eller lang.

Dinglende dimser

– vær strømlinet

Af John Liddiard og Jesper Kjøller
Du har sikkert også mødt dykkere, der ligner et overpyntet juletræ. På land kan man bare grine af dem. Men under vandet er det ikke til at holde ud at se til mens deres instrumenter og overflødige ekstraudstyr, bliver slæbt henover et koralrev. Men kan du selv sige dig helt fri? Har du styr på alle dine dinglende dimser?

Enhver nogenlunde fornuftigt udstyret dykker er nødt til at medbringe en del ekstraudstyr på et normalt dyk. Der er de sædvanlige ting som fx en alternativ luftkilde, manometer, kniv, kompas, computer, lygte, deko-bøje og linehjul. Derudover er der måske kamera og andre specielle udstyrsdele, der knytter sig til særlige dykkeaktiviteter.
Det er umuligt at eliminere alt ekstraudstyret. Første skridt er dog at spørge sig selv inden hvert dyk: har jeg bruge for denne her? Og hvis svaret er ja, så tag den med. Men lad være med at tage noget med, hvis det ikke har en reel funktion. Når du så har valgt, hvad du vil medbringe, er det vigtigt at konfigurere din opsætning og holde det hele under kontrol. Nu skal du få nogle tips, der hjælper dig med at undgå dinglende dimser.

Manometer
Hvis der blev udskrevet en konkurrence over den mest dinglende dims, er der næppe tvivl om, at manometeret ville vinde. Det hænger ofte ud af syne når man står på land, men i vandet dropper det ned og kan let hænge fast i noget. Og det er der er ingen undskyldning for! Det burde være strafbart. Ikke mindst fordi det er så let at undgå. De fleste moderne BCD’ere har små velcro-stropper, der er specielt designede til at fastgøre manometeret, og hvis de ikke er der, er det let at anbringe manometeret i BCD-lommen eller fastklemt under brystremmen.
Tekniske dykkere fæstner ofte en almindelig karabinhage til manometeret. Så kan du fastgøre manometeret til en D-ring og hurtig aflæse det. Ofte kan manometeret aflæses mens det hænger på sin plads.
Udstyrsfabrikanterne må tage en del af skylden for miseren. Manometerslanger er som regel unødvendigt lange. Standardlængden er 80 cm, men mange tekniske dykkere og trim-entusiaster udskifter standardslangerne med kortere højtryksslanger på 60 cm. Så ender manometeret i hoftehøjde, når man står op. Det er tilstrækkeligt og hvis man skulle komme til at glemme at fastgøre det, er slangen så kort, at den ikke kan lave meget ravage.

Alternativ luftkilde
Uanset om du anvender et octopus-andettrin eller en bail out-regulator fra en pony-flaske, er den alternative luftkilde et nødvendigt onde. Hvis manometeret vinder i konkurrencen om den mest dinglende dims, så vinder octopussen til gengæld prisen for flest tåbelige eller ligefrem farlige placeringer.
Alle uddannelsesorganisationerne prædiker, at den alternative luftkilde skal placeres et eller andet sted foran på kroppen. Den skal være synlig og tilgængelig for alle, der kan få behov for at bruge den – inklusive dens ejermand.
Blandt dødssynderne er at putte andettrinnet i en lomme, hvor den ikke kan ses, fastgørelse med velcro-stropper over slangen, så den ikke kan komme løs eller at efterlade den hængende bag ryggen, hvor man ikke kan finde den eller reagere, hvis den skulle begynde at blæse ukontrolleret.
Den enkleste løsning er at lave en løkke på slangen og anbringe den i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også