DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Langeland har fine forhold til træningsdyk. Man kan næsten altid finde et sted, hvor der er læ og god sigt.
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Skolen råder over 18 komplette sæt udstyr samt en kompressor.
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Dykningen giver eleverne et kvantespring i selvtillid. Og det smitter af på deres indlæring i klasseværelset.
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Elever der af den ene eller anden grund ikke skal dykke, hjælper til med udstyret.
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Eleverne bliver certificeret ved skoleårets start og derefter kan de dykke to gange om ugen som et fast fag på skemaet.
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab
Dyk på skemaet – dykning som undervisningsredskab

Dyk på skemaet

– dykning som undervisningsredskab

Tekst: Cecilia Vanman Foto: Cecilia Vanman og Poul Bjørnestad

Langelandsk efterskole for ordblinde unge bruger dykning som undervisningsredskab med stor succes. Det handler om at give eleverne succesoplevelser og selvtillid. Og mon ikke det motiverer unge med indlæringsvanskeligheder, at de skal læse dykketeori frem for skønlitteratur?

Poul Bjørnestad er en glad mand. Han elsker at dykke og han elsker sit arbejde. For som lærer og dykkerinstruktør på Magleby Fri- og Efterskole på Sydlangeland, står der scubadykning på Pouls skema to gange om ugen. Pouls arbejdsplads er en ordblindeefterskole, der siden skolens start i 2002 har haft dykning som et af de vigtigste trækplastre i valgfagene.
– Skolen har valgt at satse på dykningen for at give eleverne en succesoplevelse, som kammeraterne fra deres gamle skole ikke fik, fortæller Poul da DYKs udsendte møder ham på efterskolen. Han fortsætter: – Samtidig var det tanken, at de succesoplevelser, de fik i dykningen kunne trækkes med ind i klasseværelset i de øvrige timer, herunder dansk og matematikundervisningen.
Mens Poul ønsker at dokumentere dykningens effekt som et pædagogisk redskab på lang sigt, har han set solstrålehistorier gro ud af undervisningen lige siden den blev indført. De unge kommer ofte til efterskolen med et meget lavt selvværd på grund af mobning og i visse tilfælde læreres misforståede sidestilling af ordblindhed med dårlig indlæringsevne. Her gør undervisningen i dykning en kæmpe forskel og hvert år ser Poul elever forlade skolen for at møde livets videre udfordringer med fornyet selvtillid og forstærket mod.  
Uddanner sine egne fra A til Z
Poul var den første dykkerinstruktør på skolen. Men valgfaget viste sig hurtigt så populært, at det blev nødvendigt med yderligere to instruktører samt et par divemasters inden for kort tid. Igennem de sidste fire år har skolen udstedt mere end 300 certifikater fra Open Water Diver til Assistant Instructor under PADI og senest gennem uddannelsessystemet Scuba Schools International (SSI). Ud af de 25 elever, der er plads til på dykkerholdet, består mere end 20 hvert år grunduddannelsen. Derudover fortsætter på anden årgang også med deres dykning. Gennemsnitligt vælger 15 af disse at gå videre til Advanced Open Water-kurset, mens fire elever indtil nu har valgt Divemaster-kurset.
De nyeste elever får deres første certifikat i starten af skoleåret og derefter står der dykning på skemaet to gange fire timer om ugen frem til november og igen i foråret fra april til juni. Til al den aktivitet råder Poul, hans kolleger og eleverne over 18 komplette sæt dykkerudstyr og en kompressor. Med skolens langelandske beliggenhed er der desuden adgang til noget af den bedste dykning, Danmark kan byde på. Meget af den praktiske undervisning foregår i åbent vand på fine stranddykningslokaliteter, da det uanset vind og vejr næsten altid lykkes Poul og hans kolleger at finde fem til seks meters sigt at træne i.
Når dykning smitter
Med Poul som instruktørtræner er mulighederne for videreuddannelse for både elever og lærere udvidet betragteligt. I skrivende stund er Poul i gang med at uddanne to af skolens elever, Mathias og Anders, til instruktører. Ofte smitter interessen for dykningen også fra skolens elever til deres familiemedlemmer og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også