DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?
Dykning og rygning – en særlig risikofyldt kombination?

Dykning og rygning

– en særlig risikofyldt kombination?

Af David Buch, M.D. og Jim Caruso, M.D.
Hvorfor cigaretrygning og dykning ikke klinger sammen.

Flertallet af dykkere ved, at indtagelse af alkohol før dykning, kan give væsketab, og det øger risikoen for trykfaldssyge. På begynderkurser opfordres eleverne til at undgå alkohol indtil dagens dykning er overstået – ja faktisk til helt at afstå fra alkohol til dykkerferien er slut. Selv i lande, hvor spiritussen flyder gavmildt, vælger mange dykkercentre at tilbageholde alkoholiske drikke til efter dagens dyk, men hvordan er det med tobak på det punkt?
Rygning synes at være meget mindre tabubelagt blandt dykkere end alkohol. Jeg har set dykkerguider og andre erfarne dykkere ryge cigaretter lige før et dyk, under et overfladeinterval, og efter de har gennemført en hel serie dyk. Flertallet af rygere ved formentlig godt, hvilke helbredsrisici der er ved tobaksrygning, dog vælger de at ryge alligevel. Men det er ikke sikkert, at de ved, hvordan tobaksrygning indvirker på trykfaldssyge.

Øger rygning risikoen for trykfaldssyge?
Jeg har gennemgået den medicinske litteratur omkring forholdet mellem rygning og dykning, og der findes utroligt lidt information om, hvorvidt rygning giver øget risiko for trykfaldssyge. Vi ved dog, at cigaretrygning er årsag til visse sygdomme, blandt andet lungeemfysem og åreforkalkning, der kommer af kolesterol og plakaflejringer. Det kan gøre kroppen mere modtagelig overfor dykkeskader. Både gasemboli i arterierne og dannelse af bobler i vævet giver anledning til de to former for trykfaldssyge, der findes. Nogle af de rygerelaterede skader kan eksistere uden dykkeren ved det, og derfor kan dykkere, der virker raske, være mere disponeret for trykfaldssyge.
En google-søgning på internettet giver visse informationer, men de består hovedsaligt i debatartikler, der fraråder dykkere at ryge af samme grunde som ovenfor. Til dato har forskningen ikke fundet nogen direkte sammenhæng mellem rygning og trykfaldssyge.
 
Et studie af ”Smoking & Diving”
Divers Alert Network (DAN) har indsamlet informationer om dykkere med trykfaldssyge, og her findes oplysninger om symptomernes sværhedsgrad og dykkerens rygevaner. Fra perioden 1989 til 1999 findes der mere end 4.000 rapporter. De blev gennemgået og analyseret af forskere ved Duke University i USA og DAN og resultaterne blev publiceret i 2003 i decemberudgaven af Aviation, Space and Environmental Medicine (nummer 74, side 1271). Deres konklusion er, at cigaretrygere (uanset andre faktorer) har risiko for sværere symptomer ved indtrædelse af trykfaldssyge end ikke-rygere.
Trykfaldssyge omfatter en lang række symptomer med varierende sværhedsgrader, der går fra let kløe og ledsmerter til kramper, bevidstløshed og død. Ovennævnte studie har overskriften Cigarette Smoking and Decompression Illness Severity: A Retrospective Study in Recreational Divers. Den viser, at storrygere har større tendens til at dø af svære symptomer end folk, der ryger lejlighedsvist. Sidstnævnte har tendens til...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også