DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Solodykning – dykningens sidste tabu?
Selv om der også kan være for mange dykkere i vandet nogen steder, er der alligevel sjovere at dykke sammen med andre, frem for at gøre det alene.
Solodykning – dykningens sidste tabu?
Solodykning – dykningens sidste tabu?
Solodykning – dykningens sidste tabu?
Hvis du bliver viklet ind i et fiskenet, kan du så selv skære dig fri?

Solodykning

– dykningens sidste tabu?

Af John Liddiard
Uanset hvilken holdning man i øvrigt har til solodykning, er der ingen tvivl om, at det finder sted hver eneste dag. I stedet for at stikke hovedet i busken og lade som om, det ikke eksisterer, tager vi tyren ved hornene og kaster et mere nuanceret blik på et tabubelagt emne.

For 20 år siden var dykkecomputere ikke noget, man gav til en begynder. I dag er de en selvfølge på de fleste håndled. Dekompressionsdykning er blevet mere udbredt og at anvende nitrox i flasken anses ikke længere for at være en enkeltbillet til himlen. Og organisationerne anerkender efterhånden også dekompressionsdykning som en mulighed for mere avancerede sportsdykkere.
Ikke alene accepteres trimix som en måde at dykke dybere end grænsen for dykning med atmosfærisk luft tillader, men trimix anbefales desuden som gas til de dybeste områder, som kan dykkes med luft, fordi det er en sikker måde at undgå nitrogennarkose på. Rebreathere accepteres generelt, selvom de stadig er for dyre og for avancerede til at blive hvermandseje. Den sjove ting er, at pionererne bag brugen af alle disse metoder og midler, historisk set har været de største udøvere af solodykning; nemlig huledykkere.
Huledykkere har dykket solo meget længere, end vi har brugt alle de teknologisk baserede nyskabelser inden for fritidsdykningen. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at deres argumentation for at dykke solo er, at det faktisk er meget sikrere, når hulerne er snævre og fyldt med mudder.

Ufrivillige solodyk
Har du aldrig dykket solo? Tænk lige efter igen. Ved almindelig fritidsdykning i åbent vand, dykker mange dykkere i virkeligheden solo, selvom de har en makker.
Mange dykkeguider leder grupper af dykkere, som aldrig ville være i stand til at hjælpe deres guide i en nødsituation. Før kunderne skal i vandet, må guiden ofte gå ned først og fastbinde en nedstigningsline, kontrollere et anker eller foretage et hurtigt tjek af dykkestedet og forholdene. Og de gør det som regel altid alene.
Når undervandsfotografer fordyber sig i at tage billeder, har de ofte en makker, som holder øje med dem. Men hvem holder øje med makkeren?
Det samme er tilfældet med enhver dykker, der koncentrerer sig om en opgave, uanset om det er kortlægning af dyrelivet eller en hævesæk, der skal fyldes luft i. Denne situation er velkendt helt ind i erhvervsdykningens praksis. I stedet for at arbejde som makkerpar, så har enhver erhvervsdykker en hjælpedykker, hvis eneste opgave er at være parat til at assistere sin makker.
Når en instruktør underviser en begynder, vil begynderen så kunne redde instruktøren? Professionelle instruktører i Storbritannien skal ved lov have en divemaster med som hjælpedykker, hvis en nødsituation skulle opstå. Men sådanne regler er der ikke i de fleste andre lande, hvor en instruktør ofte underviser en hel gruppe elever uden at have en hjælpedykker.
Når en forælder dykker med sit barn er han eller hun med for at holde øje med sit barn, men hvad hvis forælderen får problemer. Vil barnet så kunne yde hjælp?
Tænk så lige på et standard feriedyk, med eller uden assistance fra en lokalkendt dykkeguide. Når du møder op på dykkecentret og bliver sat sammen med en makker, som du aldrig har...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også