DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Europa - Grækenland
Europa - Grækenland
1 af 1

Europa

- Grækenland

Af Steve Weinman
Civilisationens vugge stod i landene omkring Middelhavet, så her ligger sunkne skibe fra alle perioder i menneskehedens historie. Den fantastiske sigt i Middelhavet får vragene til at synes mindre end de er – vi er jo ikke vant til at kunne se hele vraget på én gang. Uanset hvor meget du har læst om vraget eller set billeder og video fra stedet, kan intet forberede dig på oplevelsen, når du endelig dykker ned og ser det ligge der – live og i tre dimensioner.

Grækenlands ø-verden strækker sig tværs gennem det Ægæiske Hav. Fra Korfu ved grænsen mod Albanien til Rhodos – plus en kæde af småøer inden for synsvidde fra Tyrkiet. Hver ø har sit eget særpræg. I nogle tilfælde skabes særpræget af lokalbefolkningen. Flere andre øer præges af den type turister, som plejer at rejse netop dertil – i det mindste set ud fra de besøgendes perspektiv. 

Indtil for nylig var dykningen strengt kontrolleret i græsk farvand. Arkæologiske fund ligger strøet over havbunden og myndighederne var yderst optaget af at beskytte fortidsminderne mod både bevidst tyveri og ubevidst ødelæggelse. I de senere år er reglerne dog blevet lempet. Grækenland har nemlig erkendt, at kontrolleret og nøje overvåget dykning er af det gode. Det kan bl.a. spille en afgørende rolle for landets turistindustri. Dykkecentrene har jo en egen interesse i at overvåge og beskytte landets arkæologiske arv. 

I dag er det således meget enklere at få dykketilladelse end det var før, men undersøg alligevel altid dykkemulighederne på dit tiltænkte rejsemål inden du køber en pakkerejse. Måske går din ferie til et af de områder, hvor fritidsdykning stadigvæk er forbudt. 

Kreta

Kreta er den største af de ægæiske øer. Længden er knap 250 kilometer. Alle hårnålesvingene og de snoede småveje får den dog til at virke meget større. 

Dykningen rundt om Kreta var tidligere underlagt hårde restriktioner. Myndighederne ville gøre alt for at forhindre forstyrrelser af arkæologiske fund. I dag erkender man, at dykning er en betydningsfuld turistattraktion. Langs nordkysten ligger dykkecentrene på stribe. Under anden verdenskrig var Kreta og farvandet omkring øen vigtige krigsskuepladser. Alligevel udmærker dykkecentrenes spisesedler sig ved et påfaldende fravær af metalskrot. Den eneste undtagelse er et Messerschmitt jagerfly, som ligger med bunden i vejret på 24 meter. 

Andre dykkesteder tilbyder spredte vragrester fra krigen. Et nyere vrag er den 30 år gammel sejlyacht på østkysten. Hun står opret på 25 meter. I tidsskalaens anden ende findes rester af urgamle vrag med sønderslåede amforaer, ankrer og ballaststen. Kreta har desuden en fornem samling grotter og klippevægge. 

Kalymnos

DYK plejer at fraråde vore læsere at opsamle objekter fra havet, men på den græske ø Kalymnos har befolkningen beskæftiget sig med at høste havets frugter i årtusinder. Beskæftigelsen blev et spørgsmål om liv, død og invalidering for øboerne. Nu forsøger den berømte ”svampedykkernes ø” at lokke fritidsdykkere til. Der er dog et dilemma, som bedst beskrives sådan her: øen formeligt bader i stolte dykketraditioner – og i tragiske dykkeulykker. I alle familier har nogen arbejdet med svampedykning. Alle er stolte over traditionen, men der hersker en streng machokultur. Her er det ligefrem et tegn på mandighed at gå rundt med skader efter trykfaldssyge. 

Pandelis er formand for...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også