DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta
Europa - Malta

Europa

- Malta

Af Jesper Kjøller
Civilisationens vugge stod i landene omkring Middelhavet, så her ligger sunkne skibe fra alle perioder i menneskehedens historie. Den fantastiske sigt i Middelhavet får vragene til at synes mindre end de er – vi er jo ikke vant til at kunne se hele vraget på én gang. Uanset hvor meget du har læst om vraget eller set billeder og video fra stedet, kan intet forberede dig på oplevelsen, når du endelig dykker ned og ser det ligge der – live og i tre dimensioner.

Hvorfor er Malta monstro en af Middelhavets allermest populære dykkedestinationer? Måske er det variationsmulighederne mellem Malta og den lille nordlige naboø Gozo? Eller også er det den altid gode sigt og øernes diminutive størrelse, der gør det let at finde læ for ugunstige vinde? Kan det være de mange velplacerede og tilgængelige vrag rundt om Malta, eller den korte rejse fra Skandinavien uden jetlag og stive flyben? Eller måske er det Gozos spektakulære grotter og lettilgængelige naturdyk med stejle klipper og dybe vand? Muligvis er det øens beliggenhed midt i Middelhavet med en sympatisk blanding af arabisk og europæisk indflydelse? Eller også er det blandingen af det hele.

Sikkert er det i hvert fald, at den lille østat, der er blandt de nyeste medlemmer i EU, har forstået at indrette sig således, at dykkere føler sig velkomne. Malteserne selv holder meget af dykning. De er glade for og stolte af deres fremragende dykkemuligheder. Indtil for et par år siden var der dog lidt forhindringer for tilrejsende dykkere. Man skulle kunne fremvise en lægeattest og dykkeforsikring og man skulle have en særlig maltesisk dykkelicens. Der var desuden begrænsninger på dykkedybden og nitrox, trimix og teknisk dykning var nærmest bandlyst som var det djævelens værk. Men nu har myndighederne på øen indset, at den holdning ikke just fremmer dykketurismen, og de er slået ind på en mere liberal politik over for dykkere. I dag er kravet om lægeattest og de latterlige forbud mod teknisk dykning og nitrox helt ophævet, og det nye EU-land har harmoniseret sine krav, så de matcher resten af Europa – bortset fra Frankrig...

Malta

På hovedøen Malta, er det især vragdykningen, der er i højsædet. Øen er mindre end Bornholm. Det betyder, at de mange kystdyk rundt om øen ikke er særlig vejrfølsomme. Blæser det på den ene side, kan man altid køre til den anden og finde læ. Stormer det for alvor, kan man sågar dykke på flere fortidige vrag midt i havnen i hovedstaden Valletta, der emmer af historie og middelalderatmosfære.

Ingen Maltatur er helt komplet uden et besøg på det lille, men fotogene vrag Rozi, der blev sænket med vilje i 1992, så vi er kommet frem til parkeringspladsen ved færgelejet i Cirkewwa, hvorfra båden til Gozo afgår. Vi er bestemt ikke de eneste dykkere her – andre har fået den samme idé. Det er weekend uden for sæsonen, og det er tydeligt, at de fleste dykkere er lokale.

Vi har fået at vide hvor vi skal gå i vandet, og at vi skal svømme ca. 120 meter i kurs 280. Jeg er noget loren ved det. Mon vi kan finde vraget? Så stort er det jo heller ikke. Men min tvivl bliver øjeblikkeligt gjort til skamme, da jeg stikker hovedet under vandet – sigten er fabelagtig og selv når vi svømmer i overfladen og dybden rammer 30 meter under os, kan vi ganske tydeligt se detaljer på bunden.

Vi svømmer er par meter under overfladen for at spare luft og bundtid, og snart begynder...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også