DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Messe  Mässa
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Leigh byder velkommen og åbner konferencen.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
R Delegerede trækker lidt frisk luft uden for ICC i Birmingham under en pause mellem de mange spændende indlæg i konferencen.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Fire parallelle foredragssale var under benyttelses samtidig, og det var svært at vælge. Her taler Mark Powell om dekompressionsteori.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
På indbydelsen til gala-middagen lørdag aften stod der Dress code: smoking. Og det blev taget helt bogstaveligt.
Eurotek 2010 – Advanced and Technical Diving Conference
Firebanden bag Eurotek i deres stiveste puds. Fra venstre: Mark Dixon, Roz Lunn, Crispin Brake og Leigh Bishop.

Eurotek 2010

– Advanced and Technical Diving Conference

Tekst og foto Jesper Kjøller
Der er få byer i England, der har så stor afstand til havet som Birmingham. Millionbyen ligger midt inde i landet og er derfor måske ikke det mest indlysende sted at holde en konference om dykning. Men på den anden side har alle gæster nogenlunde lige langt fra Englands forskellige afkroge, så måske er Birmingham alligevel et oplagt valg for Eurotek?

Hvis man af en eller anden grund skulle have intentioner om at bombe den tekniske dykning tilbage til stenalderen, ville konferencecenteret ICC i Birmingham d. 16. og 17. oktober være et godt sted at anbringe nogle potente eksplosiver. Her var over 500 delegerede fra 18 forskellige lande samlet til Eurotek 2010 – the bi-annual Advanced and Technical Diving Conference. Der var så mange ressourcepersoner, tek-instruktører, udstyrsproducenter og andet tek-godtfolk samlet på ét sted, at en velanbragt bombe nærmest ville have fjernet den tekniske dykning fra landkortet i en menneskealder. Heldigvis foregik det hele i ro og mag og i god orden.
Ideen til at holde en europæisk tek-konference hvert andet år opstod for et par år siden i hovedet på vragdykkerne Leigh Bishop og Carl Spencer under en flyvetur til Australien. Den første af slagsen løb af stablen i 2008 og var en succes hos publikum, selv om arrangørerne endte med at tabe en del penge på projektet.
Carl Spencer omkom desværre under et dyk på HMHS Britannic i 2009, og derfor var der lidt tvivl om, hvorvidt 2010-versionen af Eurotek ville blive en realitet, men der kom nye kræfter om bord, som sammen med Leigh Bishop kunne løfte begivenheden op på et endnu højere niveau med den mest imponerende samling af internationale foredragsholdere, der nogensinde er set under samme tag.

Luksusproblem
Over to dage holdt 35 førende dykkeeksperter i alt 45 forskellige seminarer, workshops og præsentationer om vrag, huler og miner. Blandt de mere teknisk prægede emner fandt man in-water recompression, CO2-problenmer, moderne dekompression samt uheldsanalyse. En af de mest besøgte seancer var rebreather-panelet med Richie Stevenson som ordstyrer. Panelet bestod af en håndfuld af nogle af de mest betydningsfulde producenter af rebreathers, der beredvilligt svarede på spørgsmål fra de delegerede.
Når man ellers kiggede ned over programmet for weekenden, stod man med lidt af et luksusproblem. Der var fire parallelle foredragssale i anvendelse samtidig, og der var så mange spændende foredrag og præsentationer, at der var uhyggeligt svært af vælge.
Men jeg besluttede mig bl.a. for at overvære amerikaneren Tom Mounts præsentation om den tekniske dyknings historie. Det ville være en underdrivelse at kalde Mount for en pioner – han er nærmest at betragte som den tekniske dyknings Obi-Wan Kenobi og har været med siden slutningen af 50’erne – lang tid før begrebet teknisk dykning overhovedet blev introduceret. Med sin karakteristiske sydstatsaccent fortalte han om de gode gamle dage og om, hvordan principperne fra huledykningen i Florida stille og roligt bredte sig til andre grene af dykningen. Mount er stadig leder af IANTD og er en varm fortaler for visualisering, meditation og østlige kampsportsteknikker. Altid en fornøjelse at møde aktive dykkere, der nærmer sig de 70, og som stadig har passionen og gløden i behold. Det giver håb for os andre!...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også