DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Eurotek 2012 – Advanced and Techincal Diving Conference
Rebreatherpanelet stod på mål for de konsensuspunkter, der blev vedtaget på RB3-konferencen i Orlando tidligere på året.
Eurotek 2012 – Advanced and Techincal Diving Conference
Michael Menduno (t.h.), ophavsmanden til begrebet teknisk dykning, fik overrakt en Lifetime Achievement Award af Leigh Bishop (t.v.).

Eurotek 2012

– Advanced and Techincal Diving Conference

Tekst Jesper Kjøller Foto Jason Brown – www.bardophotographic.com
Hvis der var Olympiske Lege eller ”VM i ’bold” hvert år, ville man nok blive lidt træt af det. Men begivenheder, der kun finder sted en gang i mellem, har det med at tiltrække sig lidt mere opmærksomhed. Det gælder også Eurotek-konferencen, der holdes hvert andet år i Birmingham. Vi var med, da tredje version af begivenheden løb af stablen i oktober.

Teknisk dykning er i en kraftig vækst i disse år, hvor næsten alle uddannelsesorganisationer har tekniske kurser på programmet, som de promoverer med en langt større intensitet end for bare få år siden. Teknisk dykning er det nye sort og mange af de dykkere, der synes, at almindelig dykning har mistet lidt af sin coolness factor, efterhånden som gud og hvermand efterhånden kan være med, søger mod den tekniske dykning for at finde udfordringer og spænding – og måske for at deltage i en aktivitet, der giver lidt mere street credit. Den tekniske dykning er også blevet segmenteret mere og mere i fx DIR-krigere, sidemount-entusiaster eller CCR-freaks. 

Så meget desto mere er det dejligt at opleve en konference, hvor alle fraktionerne forenes om et fælles mål: at gøre den tekniske dykning endnu sjovere, udvide grænserne og ikke mindst øge sikkerheden. 

Og netop behovet for en endnu større sikkerhed blev tydeligt illustreret, da vragfotografen Leigh Bishop, som er en af nøglepersonerne bag planlægningen af Eurotek-konferencerne, startede sin velkomsttale lørdag morgen med at mindes kammaraten Crispin Brake, der omkom under et dybt vragdyk i England i juli 2012. Det tragikomiske (hvis man overhovedet kan bruge dette ord i denne sammenhæng) er, at Leighs velkomsttale på Eurotek i 2010 begyndte på nøjagtig samme måde! En anden af Euroteks grundlæggere og ildsjæle, Carl Spencer døde nemlig i 2009 under et dyk på Britannic i Grækenland. At både Spencer og Brake har været blandt hovedkræfterne bag Eurotek og at begge nu er omkomne under tekniske dyk, illustrerer måske meget godt værdien i, at tekniske dykkere mødes for at udveksle ideer, erfaringer og blive inspireret af hinanden – ikke mindst for at øge sikkerheden i aktiviteten, der heldigvis kan prale af en god sikkerhedsstatistik. 

RB3

Eurotek 2012 var den første tekniske konference efter Rebreather Forum 3, der blev afholdt d. 18. til 20. maj 2012 i Orlando. Denne konference mundede ud i en serie konsensusudsagn, der dækkede en række emner, som havde med forbedring af CCR-sikkerheden af gøre. Deriblandt brugen af tjeklister, standardiserede logdata, standarder og gennemsigtighed ved rebreather-test, standarder for rebreathertræning og krav til instruktørers erfaringsniveau på de enheder, de underviser på. 

På Eurotek var mange af de samme paneldeltagere samlet, så på programmet var der blandt andet en sceance, hvor koncensus-punkterne fra RB3 blev fremlagt og debateret.

En af hovedpunkterne i debatten var brugen af tjeklister og om hvorvidt denne praksis eventuelt skulle gøres obligatorisk og måske elektronisk betinget, således at enheden slet ikke er operationel, før tjekproceduren er gennemført til punkt og prikke. Erfaringer fra luftfarten, hvor piloter og flymekanikere bruger masser af tjeklister for at reducere muligheden for menneskelige fejl, giver jo et godt eksempel til...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også