DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Foto  Foto
Første dyk med Nikon D3 – proff-fotografens superkamera
Billedet her blev taget under jomfruturen med Nikon D3, som gik til Kirkenes i Nordnorge i marts i år.
Første dyk med Nikon D3 – proff-fotografens superkamera
Første dyk med Nikon D3 – proff-fotografens superkamera
Første dyk med Nikon D3 – proff-fotografens superkamera
D3 er et stort kamera, og undervandshuset bliver tilsvarende stort. Men Subal er gode til at lave kompakte huse, der nærmest smyger sig om kameraet indeni.
Første dyk med Nikon D3 – proff-fotografens superkamera
Yngve Ask, professionel fotograf og Norsk Nikon Ambassadør i arbejdstøjet med vidvinkelport monteret på sit undervandshuset.

Første dyk med Nikon D3

– proff-fotografens superkamera

Tekst Christian Skauge & Yngve Ask Foto Yngve Ask
Nikons nye flagskib D3 er noget af det hotteste under vandet for tiden. Med full format-chip, fantastisk dynamik og 12 megapixels er dette system så langt fra et almindeligt kompaktkamera, som man kan komme. D3 er et kompromisløst kamera – og det koster derefter.

De fleste dykkere stiller sig tilfreds et kompaktkamera med undervandshus til et par tusindlapper. For professionelle fotografer koster det bedste udstyr imidlertid som en mindre bil. Fyrer du hundredtusind spir af på kamera, undervandshus og lidt tilbehør får du en god start. Vi bad den norske fotograf og Nikon-ambassadør Yngve Ask om at fortælle mere. Er det prisen værd?

Perfekt til vidvinkel
Nikon lancerede sit D3-kamera denne vinter. Både det og lillebroderen D300 vakte stor opmærksomhed. Ikke mindst på grund af D3s full format-chip.
– Den største fordel med D3 sammenlignet med tidligere modeller er full format-chippen, siger Yngve Ask.
– Den giver mulighed for at anvende objektiver fra analoge kameraer og få det samme billedudsnit som med dem.

Uovertruffen dynamik
Vidvinkel er nøgleordet når det gælder D3. Kameraet har nemlig ikke bare større billedchip end Nikons tidligere modeller. Det har også en fantastisk ISO-dynamik med en ekstrem lysfølsomhed.
– Med D3 kan jeg tage billeder i helt op til ISO 4000 uden, at billederne bliver særligt kornede. Som sammenligning ville jeg ikke presse forgængeren D2X til mere end ISO 400. Det gav nogenlunde den samme kornethed, siger han.
– Man har aldrig tilstrækkelig lys nede i vandet. Derfor er høj ISO-indstilling et fortræffeligt værktøj til undervandsfoto, fortsætter Ask.

Autofokus med minimalt lys
Nikon D3 har en ny og forbedret autofokus-funktion med hele 51 fokuseringspunkter. Sammen med den høje lysfølsomhed og en rigtigt hurtig fokuseringsmotor bliver billederne markant skarpere end med tidligere modeller.
– At autofokusen fungerer perfekt i minimalt lys er ekstra vigtigt nede i vandet, siger Ask.

D3 i vandet
Som den første i verden har Yngve Ask testet Nikon D3 under vandet. Han er Nikon-ambassadør, så han kunne hurtigt få fingre i et eksemplar. Han lavede en aftale med Subal, den østrigske producent af undervandshuse. De lånte kameraet for at kunne lave en prototype, så han kunne få det første undervandshus til D3. Han testede udstyret på en jomfrutur til Kirkenes i Nordnorge.
– Allerede på første dyk kunne jeg mærke forskellen. Dynamikken var overlegen. Jeg kunne tage billeder på 25 meters dybde med blå baggrund, fortæller Ask entusiastisk.
– Subal har gjort et fremragende stykke arbejde med huset. Kontrollerne sidder helt rigtigt og håndteringen er fortræffelig, hvilket er ekstra vigtigt med et stort undervandshus, slutter han.

Fremtidens teknik?
Udviklingen på den digitale kamerafront går med rasende fart. Teknikker, der er forbeholdt luksusmodeller i dag, findes måske snart i næste generations spejlreflekskameraer til amatører. Til slut også i enkle kompaktkameraer.
Både Nikon og de andre kameraproducenter kommer hele tiden med nye...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også