DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Hulerne i Florida er ikke helt så flot dekorerede som fx i Mexico. Her lægger Andreas og Johan line på vej ind i Peacock.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Skiltet, der skal advare dykkere, som ikke har den fornødne uddannelse i at bevæge sig længere ind, markerer overgangen fra cavern (grotte) til cave (hule).
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Normalt siger man jo, at der ikke må være bobler på billedet, men når sigten er så god som i Flordias huler, tilfører boblerne endnu en dimension. Uden dem, kan man jo ikke se vandet ...
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Ginnie Springs forkæler dykkere med solide trapper med skridsikker belægning – det er med til at gøre huledykningen i Florida til verdens mest tilgængelige.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Sigten i Santa Fe River er så god, at man nærmest kan tælle bladene på trækronerne oven over.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
I den åbne del af Ginnie Springs kan alle være med. Sigten kan måle sig med Islands Silfra-sprække, der normalt omtales som verdens klareste vand.

Florida Cave Country

– hvor solen aldrig skinner

Tekst og foto Jesper Kjøller
Når man huledykker i Florida, kan det ikke undgås, at man fornemmer dykkehistoriens vingesus. Her har den tekniske dyknings vugge stået, og talrige huler, gange og passager i hulesystemerne er opkaldt efter koryfæer, der har udforsket og kortlagt dem. Floridas Cave Country byder på en infrastruktur, der gør huledykning lettilgængelig og effektiv.

Jeg er lidt presset. Jeg føler mig lidt som en bjergklatrer. Jeg hænger fast med det yderste af fingerspidserne, mens jeg kigger efter det næste sted, jeg kan få fat i underlaget og trække mig videre. Men der en næppe mange klatrere, der ligesom jeg har et tungt dobbeltsæt på ryggen. Jeg er på vej gennem en lavloftet passage, der kaldes The Lip i Devils Cave. På dette sted i Ginnie Springs er flowet i systemet så kraftigt, at pull and glide-teknikken er den eneste brugbare metode. Finnerne gør ikke meget gavn. Hvis jeg giver slip, er de sidste mange minutters asen og masen spildt. Det er jo ikke første gang, jeg befinder mig i stærk strøm, men inde i en hule er det bare noget helt andet. Et kort øjeblik kan jeg føle panikken forsøge at stikke sit grimme ansigt frem, men jeg samler mig et par sekunder, får ro på vejrtrækningen og begynder langsomt og metodisk at arbejde mig fremad centimeter for centimeter. Jeg er omhyggelig med ikke at dreje hovedet for meget til siden, da vandpresset ellers vil skubbe til min maske, og jeg ønsker, at jeg havde skruet følsomheden på min regulator lidt ned. Vandet trykker på purge-knapppen, så den er på grænsen til at freeflowe. 

Efter hvad der føles som en evighed lykkes det mig at komme igennem den smalle passage og strømmen aftager på den anden side, hvor hulen igen udvider sig. På tilbagevejen ud af hulen, går det selvsagt noget lettere at passere The Lip – lad os bare sige, at jeg nu ved, hvordan det føles at blive spyttet ud af en hule …

Florida på to do-listen

Når der gælder huledykning, er der især tre områder på verdenskortet, der tiltrækker sig opmærksomhed. Mange europæiske dykkere får deres første erfaring med huleudforskning i departementet Lot i sydvestlige Frankrig. Men hulerne i Frankrig er ofte lidt utilgængelige og ikke sjældent skal man forcere en pløjemark eller kravle over et stengærde i fuld udrustning for at komme frem til hulen. Hvis man vel at mærke overhovedet kan finde et sted at parkere sin bil.

Så er det lidt lettere i Yucatan-halvøen i Mexico, hvor hulerne ofte drives af private lodsejere, der tager betaling fra dykkeren, som til gengæld nyder godt af lidt faciliteter. Der kan være (primitive) toiletter, picnic-borde, omklædningshytter, trapper ned til vandet og lettere adgang til hulerne. 

Men i Florida er det hele for alvor sat i system. Vel koster det en skilling at dykke i hulerne, men pengene er godt givet ud. Brede trapper med skridsikker belægning ned til et godt stykke under vandet, solide opsatser til dobbeltsættene, tørrestativer til dragter og toiletfaciliteter, der gør rastepladser på europæiske motorveje til skamme. Jeg har allerede huledykket i Frankrig og Mexico (se DYK 12/2010 og DYK juni 2011 eller www.dyk.dk), så huledykning i Florida stod højt på min to do-liste.

Verdens største branchemesse for dykning holdes hvert år skiftevis i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Huledykning for alle

I Floridas kilder kan man dyrke samtlige niveauer af dykning i overhead environment. Men hvad kendetegner og adskiller de forskellige niveauer?

OPEN WATER 

Restriktioner Fri adgang til overfladen. Dykning i kilderne uden at stikke hovedet ind under noget. 

Kræver Almindeligt certifikat.

Udstyr Almindeligt udstyr.

CAVERN (GROTTE) 

Restriktioner Lyszonen forlades ikke, 40 meter maksimal afstand til overfladen, inklusive penetreringsafstanden og ingen smalle passager, hvor to dykkere ikke kan svømme side om side.

Kræver Cavern Speciality-kursus eller dyk med en Cavern-guide.

Udstyr Liner, lys eller back-up gasforsyning kan være i brug, men det er ikke strengt nødvendigt. I Florida er det ofte forbudt at anvende lygter ved Cavern-dykning.

INTRO CAVE (HULE)

Kendetegnet ved Lyszonen forlades. Ingen eller begrænset dekompression navigation, ingen stageflasker og kun ukompliceret navigation på hovedlinen. Kun kortere smalle passager.

Kræver Cave-kursus (fx GUE Cave1 eller IANTD Intro to Cave).

Udstyr Backup på livsvigtigt udstyr (gas, lys, maske).

FULL CAVE

Kendetegnet ved Mere avanceret navigation med T’s, jumps og gaps, dekompression, længere smalle passager.

Kræver GUE Cave 2, IANTD Full Cave eller tilsvarende

Udstyr Backup på livsvigtigt udstyr (gas, lys, maske), stageflasker og evt. trimix

CAVE EXPLORATION

Kendetegnet ved Kompliceret teamwork, supportdykkere.

Kræver Praktisk erfaring med projektbaseret huleudforskning ud over full cave-niveau, erfaring med kortlægning og opmåling.

Udstyr Backup på livsvigtigt udstyr (gas og lys), side mount, scootere, talrige stageflasker, CCR-enheder og dekompressions-habitater.

Fakta

GEOGRAFI Florida kaldes også Solskinsstaten, fordi her næsten altid er varmt. I 1920 boede havde staten under en million indbyggere, men efter en massiv vækst var indbyggertallet i 1980 ti gange større. Ca. hver femte er beskæftiget med turisme, fx i national- og forlystelsesparker og på hoteller, der traditionelt har lavlønnede jobs.

Florida får årligt 55 millioner turister, og turisme har længe været den største og vigtigste indkomstkilde, men Florida er også en stort landbrugsstat og producerer blandt andet tre fjerdedele af alle appelsiner i USA.

REJSE Skal man til Cave Country, flyver man lettest til Orlando via enten London eller en amerikansk ”hub”. Flybilletterne kan fås fra omkring 4.000 kr. Fra Orlando er der 200 kilometers kørsel til High Springs. Udlejningsbiler og brændstof er billige. Man kan også flyve til Jacksonville, der ligger noget tættere på hulerne, men udbuddet af flybilletter er mere begrænset.

INDKVARTERING Det hører med til USA-oplevelsen at bo på et rigtigt motel. High Springs Country Inn er det klassiske valg blandt huledykkere, der besøger High Springs. De store trucks på parkeringspladsen og tørdragterne, der hænger til tørre uden for værelserne taler deres eget tydelige sprog. Et dobbeltværelse koster 40 USD pr. nat. 

www.highspringsinn.com

DYKNING Huledykning kræver full cave-certificering, men man kan også kommer på guidede cavern-dyk, hvor man ikke forlader lyszonen. Vandtemperaturen er omkring 21-22 grader året rundt. Vi fik flasker og gas hos Extreme Exposure i High Springs.

www.extreme-exposure.com

KLIMA OG SÆSON Fordelen ved huledykning, er at aktiviteten er helt vejruafhængig. Der kan derfor dykkes året rundt. Gennemsnitstemperaturen i luften ligger på omkring 22 grader. Fra april til september er det højsæson. 

EL 110 volt amerikanske stik med flade terminaler. Medbring adapter.

VALUTA US Dollars. Kreditkort accepteres overalt og kontantautomater er udbredte i gadebilledet.

Læs også