DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Forbandede blære – hvorfor skal man tisse, når man dykker?
Forbandede blære – hvorfor skal man tisse, når man dykker?
1 af 1

Forbandede blære

– hvorfor skal man tisse, når man dykker?

Af Jolie Bookspan, ph.d.

Hvis man dykker, svømmer eller bare stiger ned i et karbad, så er der sikkert mange, som oplever, at de skal på toilettet. Den øgede urinproduktion er på engelsk blevet kaldt the P Phenomenon, men kaldes også ofte immersionsdiurese. Effekten forklares normalt ved, at der ved immersion (nedsænkning), almindeligvis i vand, flyttes blod fra dine ben til brystkassen. Volumendetektorer i hjertet opdager, at blodet fylder mere, og for at normalisere blodvolumenet sendes signaler til din nyre om at skille sig af med en del væske.
Men væskestrømmen fra dine ben er ikke hele forklaringen. Ved et studie, som sammenlignede dobbeltamputerede med ikke-amputerede, fandt man, at denne virkning kun var en del af forklaringen. Det kan du selv mærke ved at stå på hovedet eller ligge på din ryg med fødderne op. Blodet flyttes fra dine ben, uden at det medfører diurese. Så hvad er det mere, som påvirker?

Position
Der forekommer mere diurese, når du er nedsænket i vand til nakken, end når du kun er nedsænket til hoften. Det er en misforståelse, at eftersom trykket øges med dybden, så vil det højere vandtryk rundt om dine ben trykke blodet op i overkroppen, hvor trykket jo er lavere. Men diurese opstår også, når du er horisontal i vandet, og ved mikrogravitet under rumflyvning. Begge er situationer, hvor der ikke er nogen trykforskel mellem hoved og fødder. Diurese opstår også, når du står på hovedet i vandet, hvor trykforskellen er omvendt.

Tyngdekraft
Når du ligger ned på land, er blodtrykket i dine arme og ben omtrent det samme. Når du står op, øges blodtrykket i dine ben på grund af blodets vægt i de overliggende blodkar. Du får samme tryk i dine ben takket være tyngdekraften, og dine vener (i højere grad end dine arterier) bliver større for at få plads til mere blod. Det betyder, at mindre blod flyder tilbage til hjertet.
Når du er nedsænket i vand, bliver effekten på dit blodvolumen stort ser opvejet af den neutrale opdrift. Udjævningen af blodtrykket (ikke tryk fra vandsøjlen) øger blodvolumenet i brystkassen samt diuresen. I det ydre rum er tyngdekraften svag, og ligesom opdrift under vandet modvirker det sænkede blodtryk. I det ydre rum samles blodet ikke i benene. Astronauter anvender en teknisk term for flytningen af væske til hovedet under rumfart. De kalder det for fat face, chicken legs-effect.

Negativt tryk
Når du befinder dig i vand op til nakken, er trykket ved din mund lavere end trykket på dit bryst. Det kræver lidt anstrengelse at ånde ind. Omtrent som at drikke gennem et sugerør. Det kaldes negativ tryk-ånding at trække vejret mod dette lavere tryk, og der opstår mange effekter. En er, at en lille ekstra mængde blod søger mod brystet, og der kan opstå en smule diurese. Under vandet leverer dykkeregulatorer luft med et tryk, som næsten modsvarer det omgivende vandtryk, uanset om du dykker med hovedet opad eller nedad....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også