DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Force Pro - radikal nytænkning
Force Pro - radikal nytænkning
Force Pro - radikal nytænkning
Den meget hurtige op/ned-bevægelse er den mest effektive svømmestil, når man bærer et par Force Pro-finner. Det giver god fart i vandet.

Force Pro

- radikal nytænkning

Af John Batin
Der er svømmefinner og så er der Force-finner. De amerikansk producerede finner hverken ligner eller opfører sig som noget som helst andet. Har du ikke prøvet dem endnu, skylder du dig selv oplevelsen. Måske kommer du til at elske dem. Måske ikke. John Bantin kan faktisk godt lide dem – bare han ikke selv skal bruge dem...

Det er svært at tale om Force Fins uden at nævne deres karismatiske opfinder og producent Bob Evans. Han er oprindelig født i Paris, men han bor nu i Californien. Hvis du har brug for et mentalt billede af Bob Evans, så kan du tænke på den figur, som Dustin Hoffman spiller i Meet the Fockers

Der skulle en krøllet hjerne til at lave en radikal nytænkning af svømmefødder på et tidspunkt, hvor de stort set alle sammen så ens ud og alle var lavet af sort gummi. Bob Evans anvender solid polyuretan og støber materialet i hånden i sine egne forme og i små serier ad gangen. Det giver ham mulighed for at lave løbende justeringer. 

Siden hans første finner kom på markedet, har han lanceret hundredvis af forskellige designs, nogle af dem er så langt ude og syrede i koncept, form og farve, at de får de originale Force Pro-finner til nærmest at se konservative ud i sammenligning.

Force-finner har altid klaret sig forbløffende godt i sammenlignende tests, hvor vi har målt deres performance med et undervandsspeedometer, men det er omkring ti år siden, at jeg sidst har anvendt og testet et par.

For nylig tog jeg nogle Force-finner med til Rødehavet, hvor jeg sammen med rebreatherdykkeren Simon Powell havde tænkte mig at udforske deres unikke egenskaber.

Force fins er så godt som umulige at ødelægge. De er små og de fylder ikke meget i din dykkebagage. Du kan oven i købet rulle dem sammen og ligefrem krølle dem. Materialet har en fantastisk evne til at vende tilbage til sin oprindelige form.

Finnerne holdes fast på din fod med et stykke elastik. Bob Evans insisterer på, at svømmebevægelsen i sig selv holder dem fast på foden, og at du derfor ikke har brug for mere. Elastikken er der blot for at sikre, at du ikke taber dem, mens du hviler.

Foden hviler i en bue af materiale oven på finnebladet og der er åbent foran og delvist i siden, så du kan vifte med dine tæer. Ved første øjekast har man svært ved at tro, at dette arrangement er effektivt, men det virker faktisk efter hensigten. 

Uden finner

Når man første gang hopper i vandet med et par Force Fins på fødderne, har man tendens til at tro, at man har glemt sine finner. De er så kompakte og selv i størrelse XL føles det som om, at der slet ikke er nogen vandmodstand. Det er faktisk en anelse bekymrende til at begynde med. Finnerne er behagelige at gå med, da de er så små og flade nedenunder, men både Simon og jeg fandt, at de var meget glatte, når vi skulle klatre op ad stigen tilbage på båden efter dykket, så vi valgte at tage dem af i vandet, inden vi steg op.

Jeg fulgte Simon rundt på et dyk ved vraget af Carnatic. Han dykkede med Force Pro-finnerne og jeg selv anvendte som reference et andet par finner, der som regel ender i toppen af diverse tests.

Jeg forsøgte at få et godt billede bagfra af Force Pro-finnerne i action, men lad mig sige det med det samme: Når Simon fyrede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også