DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test – Suunto D6
Test – Suunto D6
1 af 1

Test

– Suunto D6

Af John Bantin
Suunto D9 kan benyttes til tre forskellige gasarter og har trådløs integration. Men hvad hvis man nu ikke har brug for disse muligheder, men alligevel gerne vil have et computerur med digitalkompas? Vi har set på D9’erens slankere lillebror, Suunto D6.

Der findes stadig dykkere, der har mistillid til gasintegrerede dykkecomputere. De foretrækker de lunefulde mekaniske manometre (lad være med at se indvendigt i et manometer – du vil blive overrasket over hvor primitivt det er!). Men om et mekanisk manometer kan beregne den tilbageværende gastid (RBT) er et spørgsmål, vi vil gemme til en anden gang. Der er i hvert fald mange dykkere, der gerne ville købe en Suunto D9, men som sparer penge ved at fravælge radiosenderen til trykmålingen.
Det har Suunto nu taget i betragtning ved at producere en version af D9 computeruret uden denne facilitet. Og idéen er klar: hvorfor betale for en enhed med en modtager, hvis der aldrig kommer en sender at snakke med i den anden ende?
Som en ekstra bonus har Suunto D6 færre dele, der skal omsluttes, så selve urkassen er meget slankere. Det gør den mere anvendelig som dagligdags ur frem for den noget klodsede D9.
D6 er desuden indstillet til kun at virke med ét gasskift undervejs i dykket, i stedet for to som hos D9. Det vil passe alle dykkere, der ligesom mig ud over bundgassen ofte medbringer en mere potent gasblanding for at sætte fart på dekompressionen i slutningen af dykket.

Stærke strømme
Suunto D6 har det samme letanvendelige elektroniske kompas indbygget og muligheden for at anvende to forskellige algoritmer: Weinke Reduced Gradient Bubble Model eller den mindre forsigtige RGBM50-version.
D6 har et exceptionelt klart display og en ting, jeg virkelig satte pris på, er muligheden for at planlægge deep stops på et eller to minutter. Ved at stoppe op omkring halvdelen af maksimumtrykket undervejs mod overfladen, og formodentlig endnu en gang, før du når op til de konventionelle stop-dybder, bliver brugeren krediteret med afgasning og får derved reducerede tider på det lave stop.
Jeg anvendte Suunto D6 på Maldiverne i januar på et tidspunkt, hvor de ydre rev var udsat for stærke strømme – og strømmene gik både op og ned samt sidelæns. Det betød, at jeg måske havde besluttet mig for at stoppe på 22 meter efter et dybt dyk, men blev presset op til 18 meter og derefter ned til 24 meter efterhånden som jeg blev hvirvlet af sted. Der er andre computere med deep stops, der vil lade dig i stikken hvis du misser et stop, men Suunto D6 vil (ligesom D9, og Vytec DS) tage det hele i betragtning og efterfølgende justere din stoptid på lavt vand.
Hvis du vælger ikke at anvende deep stop-muligheden, når du indstiller computeren, vil den i stedet give dig et ekstra treminutters sikkerhedsstop på fem meter. Du kan også vælge at anvende D6 i gauge-mode hvor den kun registrerer din tid og dybde, men uden at beregne din nitrogenoptagelse.
Ligesom hos D9, kan sampling-frekvensen indstilles fra én gang i sekundet til én gang i minuttet. Alarmerne kan indstilles til maksimumdybde og dykketid. Du kan også lave op til tre personlige justeringer sammen med tre forskellige højdejusteringer eller en...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også