DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fredelig og frodig – filippinske Panglao
Ananyana Resortets dykkebåd skærer gennem det klare vand.
Fredelig og frodig – filippinske Panglao
Fjerstjerner er ofte hjem for små spektakulært farvede troldhummere.
Fredelig og frodig – filippinske Panglao
En dykker svæver over de farvestrålende rev.
Fredelig og frodig – filippinske Panglao
Pygmæsøhesten er så godt kamufleret, at den var ukendt indtil den blev opdaget ved et tilfælde.
Fredelig og frodig – filippinske Panglao
To halsbånd-klovnfisk holder stand i strømmen over deres luksuriøse bolig.

Fredelig og frodig

– filippinske Panglao

Niogtyve grader er hverken Panglaos længde- eller breddegrad, men temperaturen i det klare turkisblå vand, der omgiver øen. Panglao, sydvest for Bohol, er en af de 7000 øer, som tilsammen danner Filippinerne. Hvis du søger et fredeligt sted, der passer til uv- fotografer og snorklere, kan dette være, det du søger.

Jeg boede på den nordvestlige del af øen, i Ananyana, et resort med kun 13 værelser, og jeg fandt snart ud af, at de fleste gode dykkesteder ikke lå længere væk end en halv times bådsejlads.
I starten af mit ophold sejlede vi ud til øen Balicasag, hvor der bor 600 indbyggere. Regntiden var lige begyndt, men sigten lå fortsat på omkring 30 meter. Omtrent samme afstand fra kysten, dukkede væggen pludseligt op. Jeg vidste med det samme, at min tilsyneladende endeløse rejse på 24 timer ikke ville være forgæves. Allerede fra overfladen kunne jeg se en stime ravfisk, der svævede rundt i det uendelige blå.
Der er fem dykkeområder omkring Balicasag. Black Forest, der har fået sit navn på grund af stedets mange sorte ædelkoraller, starter på fem meter og har sin maksimale bunddybde på omkring 30 meter.
I løbet af de første fem minutter så jeg fem forskellige arter af nøgensnegle og en utroligt varieret ansamling af fisk. Jeg var blevet advaret om, at de fleste store fisk var forsvundet som følge af det intensive fiskeri i området. Derfor var jeg overrasket over at se en stime på omkring 300 ravfisk komme svømmende tæt forbi mig på 10 meters dybde, efterfulgt af en havskildpadde, som jeg senere fandt ud af, at der var mange af.
Dykkebådene sejler til Balicasag på dagture og mellem dykkene forvandles stedet til et minimarked. Padlende i deres bankaer med udrigger dukker en masse kvinder op med et utroligt salgstalent og forvandler din overfladepause til en folkloristisk købslåen af konkylier, halskæder, armbånd og andre biprodukter fra havet. Interessant – hvis ikke det havde været så p....irriterende.
Omkring 200 meter fra Black Forest ligger Cathedral, som er et 30-35 meter dybt dykkested med et helt anderledes sceneri. Den lodrette væg har en paraplylignende formation og stor artsdiversitet. Nogle af dyrene var ikke så begejstret for sollys og forsøgte at gemme sig, men kunne ikke undslippe vores lokale dykkeguide, Boboy, der virkelig havde et skarpt øje når det gjaldt bittesmå dyr.
Han viste mig en smuk reje, der gemte sig i en fjerstjerne, og er almindelig i området. Mens jeg havde travlt med at stille mit kamera skarpt, forsvandt min reje i et lynangreb, lige ind i munden på en fisk, der blev min følgesvend på resten af dykket. Læbefisk som denne følger dig under vandet ligesom sugefisk, der følger med hajerne. Hvor kameraet kigger hen, kigger de også, for de ved at når du stopper op og kigger ind i søgeren, så må der være noget spiseligt et par centimeter foran linsen.
Ser du opad vil du opdage en anden af disse læbefisk, der glor ind i dine bobler idet de rammer væggens udhæng, ventende på, at noget spiseligt skal blive skræmt op af boblerne.

Blaffer
På 30 meter udpegede Boboy noget, som jeg troede blot var en udvækst på en hornkoral, men som viste sig at være en pygmæsøhest. Enormt lille!
Mellem de to beskrevne steder ligger Diver’s Heaven, en svagt hældende...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet