DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Galapagos – et levende hav
BARSK  Den nordligste spids på Wolf Island har et spektakulært sceneri over vand, der matcher det, man finder under overfladen. Denne undersøiske søjle, der rejser sig op fra bunden, er hjemsted for dramatisk marint liv og tilbyder fantastiske forhold til rutinerede dykkere.
Galapagos – et levende hav
Hammerhajerne samler sig som regel i stimer omkring Wolf og Darwin i dagens løb, men om natten er de enlige jægere. Formen på hajens hoved forbedrer dens synsfelt og forstærker dens sanseindtryk, når den scanner efter føde.
Galapagos – et levende hav
SYNKRONSVØMNING Galápagos’ søløver er endemiske og ses ofte rundt omkring alle øerne i øgruppen. Disse underholdende dyr kunne let vinde guldmedaljer i de Olympiske Leges konkurrencer i synkronsvømning.
Galapagos – et levende hav
REPTILEN  En enorm havskildpadde venter på sin tur ved pudsestationen ved Punta Vicente Roca, hvor et hold kejserfisk står klar til at yde service. I baggrunden er en leguan på vej op efter luft.
Galapagos – et levende hav
En endemisk Galápagosleguan græsser på alger i brændingen. Denne miniaturedinosaur kan kun opholde sig i vandet i en begrænset periode før den igen må op og slikke soLskin for at opvarme sin vekselvarme krop.
Galapagos – et levende hav
SKY KÆMPE  En klumpfisk (med det poetiske latinske navn, Mola mola) svæver rundt over pudsestationen ved Isabela Island. Denne fisk er meget sky, men den er samtidig den tungeste benfisk i verden. Den kan veje op til 1.000 kilo.

Galapagos

– et levende hav

Tekst og foto Magnus Lundgren
Mine drømme om Galápagos startede i en ung alder og kan spores tilbage til et magasin med billeder af måneagtige landskaber, hvor enorme landskildpadder og fugle med blå fødder spankulerede omkring. I havet dykkede øglerne i bølgerne blandt tusindvis af fisk, og selv de største rovfisk bevægede sig i stimer. Så det var med store forventninger, at jeg nærmede mig de fjerntliggende øer, men ikke desto mindre oversteg det mine vildeste drømme.

Jeg klamrer mig til lavaklippen, så knoerne på min venstre hånd begynder at blive hvide. Min regulator ryster i munden, og en tæt sky af kreolerfisk omslutter mig. Jeg blafrer som et flag i den stride strøm. Myriader af de lyserøde fisk blokerer mit synsfelt og gør det svært for mig at se paraden af passerende hammerhajer langs skråningen. Min begejstring stiger, da en stime ørnerokker cruiser tæt forbi, hvilket får kreolerfiskene til at spredes, så jeg pludselig kan se klart. Kameraet flaprer i strømmen, og mine arme skriger af mælkesyre på grund af vægten. Jeg kigger ned og får øje på to gabende muræner mellem mine ben – de er tilsyneladende lige så overraskede over ørnerokkernes show, som jeg er over, at se dem betragte det. 

The Landslide er det mest berømte dykkested omkring Wolf Island i Galápagosøgruppen, og det har fortjent sit gode rygte. Vi dykkede der adskillige gange, og vi startede altid på en plet af hvidt sand, der forledte mig til at tænke, at forholdene var lette og strømmen var svag. Men denne fornemmelse af fred og ro varede dog ikke længe. Forholdene skiftede hurtigt, når vi dykkede ned langs skråningen med grusbund og spredte klippestykker. Det varede ikke længe før jeg fløj af sted som en drage langs revet eller holdt fast i en klippe, lige indtil mit manometer fortalte mig, at det var på tide at stige op. Så snart vi steg op fra klipperne, blev det mere afslappet, og vi flød af sted ud i det store blå. Men i tidsrummet mellem det hvide sand og den afslappende afslutning, oplevede vi så meget action, at vi hver gang, vi kom op og sagde til hinanden: En gang til!

Nydelser mod nord

De bedste dyk i Galápagos finder man rundt om de to små øer, Wolf og Darwin, længst mod nord. Det er her, du oplever den eventyrlige dykning, som øerne er så berømte for. Stimer af hammerhajer og ørnerokker nyder de varme strømme. Solide Galápagoshajer patruljerer revets yderkanter, mens slanke og elegante silkehajer lusker omkring i det blå. Havskildpadderne er talrige, især de grønne varianter. Men du ser sandsynligvis også karetteskildpadder hist og her. Det er opmuntrende at se, at også havskildpadderne sommetider er nødt til at kæmpe lidt i strømmen.

Antallet af fisk omkring de nordlige øer blokerer ofte for sollyset, så det slet ikke trænger gennem. De små fisk drøner rundt i sværme omkring revet, og stimer af bonito-tun leger fartleg med jackfish ude i det blå. Trevaller, tun og barracuda optræder i utrolige antal. Det er en dejlig oplevelse, at være omgivet af sådan en enorm biomasse og kunne svømme rundt inde i den. Nu har jeg endelig fået opfyldt mine barndomsdrømme om Galápagos og oplevet et hav, der er lige så rigt som Bill Gates. Det hele var lige dér foran min maske – det ventede bare på mig. Og hvert øjeblik var magisk. Som prikken over i’et blev vi ofte eskorteret af en fastboende gruppe delfiner, når vi bevægede os i gummibåd til og fra...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også