DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Gibraltar – Dykning ved Europas sidste koloni
S/S Excellent er ret medtaget, men der er en hel del detaljer at se.

Gibraltar

– Dykning ved Europas sidste koloni

Tekst & Foto: Torbjörn Gylleus

I antikken var Gibraltar den kendte verdens yderste grænse. Calpe, som stedet blev kaldt dengang, blev kendt som en af ​​"Herkules søjler". Den anden var Mons Abyla ved Ceuta på den afrikanske kyst. Siden da har maurere, spaniere, franskmænd, hollændere og briter kæmpet om territoriet. Det er derfor ikke så mærkeligt, at der er masser af historiske relikvier, både på land og under vand. 

►  Normalt er der køer, når man skal ind i den lille britiske enklave, men det er tidligt om morgenen, og jeg kører over grænsen uden problemer. Det er søndag, og det meste er stadig lukket. Dog finder jeg en lille café, hvor overraskende nok ingen af personalet taler engelsk, men jeg formår at bestille en kaffe og toast på gebrokkent spansk, hvilket må gøre det ud for min morgenmad. Selvom Gibraltar er lille, har jeg svært ved at finde det dykkercenter, jeg har reserveret dyk hos. Jeg får fat i ejeren på telefonen, der fortæller mig, hvordan jeg kommer dertil, og jeg ankommer til marinaen i det øjeblik båden forlader kajen. Heldigvis formår jeg at fange deres opmærksomhed, og båden tøffer ind mod land igen. Jeg hilser på de andre gæster på båden og undskylder forsinkelsen, mens et af besætningsmedlemmerne hopper i land for at hente flasker, BCD, dragt og finner til mig. Jeg har taget resten af ​​udstyret med mig.

Da gearet er ombord, forlader båden kajen igen. På vej ud får vi en orientering fra vores guide, der fortæller os at vi skal dykke på en gammel dampbåd kaldet Excellent.

Stort skib
S/S Excellent var et dampsejlskib på 1.600 tons, som sank i forbindelse med en kollision den 29. februar 1888. Vraget, som er ca. 80 meter langt, ligger på hovedet på 30 meters dybde.
Det er ikke særligt langt til vraget fra marinaen, og det tager kun få minutter før vi er tøjret ved ​​vraget. Jeg hopper i og mærker, at der er ret stærk strøm og må trække mig ned langs linjen. Det er varmt i vandet og sigtbarheden er stadig ret god. Snart ser jeg bunden og lander på 28 meters dybde ved et stort, men ret fladt skrog, der er overgroet med havgræs. Vi følger konturen af vraget og kommer langsomt frem til dele af motoren og en stor dampkedel. Lidt længere fremme kommer vi til selve konstruktionen, som også er ret ødelagt med en masse forvredne plader. Her vender vi om og begynder at svømme tilbage. Vi dykker alle med enkeltflasker, og efter mindre end en halv time, da vi næsten er tilbage ved ankeret, signalerer min makker, at han har 50 bar tilbage, og jeg viser tegn på, at vi skal gå til linen og afslutte dykket.

Det føles som om strømmen er aftaget lidt, men jeg er stadig nødt til at holde fast i linen, mens vi er på sikkerhedsstoppet for ikke at skulle anstrenge mig voldsomt. Vel oppe i overfladen afleverer jeg mit kamera til kaptajnen inden jeg klatrer op ad dykker-stigen i agterenden. De fleste af de andre deltagere er briter, der bor i Gibraltar eller på den spanske side i Cadiz og La Linea. Atmosfæren om bord er i top, og der er latter og vittigheder, da vi sejler videre til det næste dive site, som ligger lidt længere mod sydvest.

Fire vrag på et dyk
Det er ikke kun krigsvrag og gamle dampere, der ligger her. I årenes løb er et antal vrag sænket i Gibraltar som kunstige rev, og nu skal vi dykke på nogle af dem. Vi giver tegn til at gå ned og tømmer vores veste for langsomt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Rejsefakta – Gibraltar

Gibraltar er et britisk territorium, der grænser op til Spanien mod nord. Historisk set har Gibraltar været en vigtig base for de britiske væbnede styrker, hovedsageligt...

Læs artiklen i DYK #58:

SOME images:
Gibraltar – Dykning ved Europas sidste koloni, Gibraltar – Dykning ved Europas sidste koloni
S/S Excellent er ret medtaget, men der er en hel del detaljer at se.
, Gibraltar – Dykning ved Europas sidste koloni
Et af flere vrag i det kunstige rev, som er skabt her.
, Gibraltar – Dykning ved Europas sidste koloni
En overbygning med skorsten ligger direkte på bunden.

Læs også