DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Danmark  Danmark
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Oddesund byder på god dykning året rundt.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
I Vesterhavet kan man møde rødspætter i størrelse XL.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Hornfisken er svær at komme tæt på, men herude vestpå kan man være heldig.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Hummeren er et fascinerende krebsdyr, som især er aktiv om natten.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Selv kystnær vragdykning kræver en RIB, når man er ude vest på.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Oddesund er hjemsted for et særdeles rigt marint liv. Her trænges søanemoner, brødkrummesvampe, søstjerner, rurer og strandkrabber om pladsen.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Havkarudsen er altid en underholdende fisk at møde og et godt motiv.
Go West – Vestjylland er et besøg værd
Det gamle færgeleje med Oddesundbroen i baggrunden.

Go West

Vestjylland er et besøg værd

Der er barsk derude vest på. Derude hvor vestenvinden raser og klitterne med deres sparsomme plantevækst ikke giver megen ly. Men lige så råt og forblæst der er over havoverfladen, ja lige så frodigt er der de fleste steder under havets overflade. Men hvordan er dykningen her i udkantsdanmark?

Ordet Udkantsdanmark når knapt at foretage sig, før at følgende billeder dukker op på nethinden: Faldefærdige huse, gamle biler, et kedeligt og trist liv osv. Men det billede er heldigvis ved at være en død sild og heldigvis for det. En del af den fortjeneste er måske Jan Gintbergs, som med sine humoristiske udsendelser har taget os med rundt i udkanten af Danmark. Og netop her og i de andre udkanter af Danmark, findes der rigtig meget god dykning. Det er ikke altid nemt at komme til. Især ikke herude i det midt-vestlige Jylland. For her råder vestenvinden, der selv på en næsten stille dag kan få rejst så store bølger, at dykning umuliggøres. Men så må man ty til Limfjorden og heldigvis for det. For den byder også på glimrende dykning.
Når man dykker i Vesterhavet er der især vragdykning på menuen – masser af vragdykning. Og hele vejen fra Esbjerg til Skagen er det primært de lokale, som dykker på nogle af de mange vrag. De fleste af vragene er som oaser i en sandørken og oveni dette rummer de en masse spændende historier. Men der findes også god naturdykning, for der er både moler og høfder langs vestkysten og flere af disse er oversete perler.

Vest på
Med sine 2.500 indbyggere, hvoraf omkring 1.000 er beskæftiget med fiskeriet og havnen, syner byen Thyborøn ikke af så meget. Uden for sommersæsonen er her fred og ro. Altså når lige Gintberg ikke gæster byen. Men med en turistattraktion af Sneglehusets kaliber kommer der alligevel mennesker forbi – også uden for højsæsonen. Men sætter man pris på det stille og rolige, med lidt ”gang i den” i perioder, er Thyborøn et sted man snildt kan bruge en uges tid på. Og er man dykker, kan man let spendere to uger med vragdykning i lokalområdet. En af de ting, som man trænger til efter et stykke tid i hovedstaden, er den vestjyske underdrivelse. Hvor vendinger som – jow, det var da ok sigt, dækker over minimum 10 til 15 meter sigt – mindst. Så når telefonen kimer og der bliver sagt: – nu er der god sigt i den anden ende af røret, så smid hvad du har i hænderne, pak udstyret og kør til Vestjylland. For når Vesterhavet viser sig fra sin gavmilde side med svag østenvind eller havblik og dermed ofte god sigt, så er det helt klart noget af det bedste dykning, vi kan opdrive i Kongeriget. Heldigvis trives gæstfriheden herude i stor stil og den er ligeså stærk som vinden kan blæse herude. Mange steder langs vestkysten er der ren sandbund og ingen naturdykning at skrive hjem om, men når man kommer længere nordpå, nærmere betegnet Thyborøn, ja så sker der noget.
Når man kommer kørende sydfra og nærmer sig Thyborøn og Cheminova dukker op i horisonten, er man ved at være der.

Vragjægere
Igennem de sidste mange hundrede år er der forlist et tusindtal af skibe langs vestkysten. Mange forlis har betydet vraggods på stranden og vrag på havbunden. Begge dele var lig med indtægter for de lokale. Men der er også tragedier i massevis...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også