DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Agersundbroen - Nordjylland
Agersundbroen - Nordjylland
Agersundbroen - Nordjylland
Agersundbroen - Nordjylland

Aggersundbroen

- Nordjylland

Tekst og foto: Hans Christian Andersen www.SkagenMedia.dk

Aggersundbroen er et populært dykkested hele året. Kun ca. 100 meter fra kysten er der 21 meter dybt, og her er skrænter og store sten. Den til tider kraftige strøm gennem det snævre sund, giver gode betingelser for dyrelivet, og du vil finde masser af sønelliker og søanemoner her.

Selv om der er stor dybdeforskel, så er det kun lige under broen, at du oplever egentlige stejle skrænter. Væk fra broen falder sandbunden jævnt, og nogle steder kan du ikke umiddelbart fornemme, i hvilken retning, du skal svømme for at komme tilbage til bredden. Derfor er det altid en god idé at medbringe et kompas, så du ikke kommer til at svømme ud i sejlrenden. Det er store skibe, som sejler igennem her. Man kan naturligvis navigere efter strømlinierne i sandet, som altid løber langs med kysten, men det er lettest med kompas.

Det var her, at dykkere fra Løgstør Sportsdykkerklub sammen med nogle museumsfolk, tilbage i foråret 2004, hævede en stammebåd af bøgetræ, som havde ligget på bunden af fjorden i mere end 600 år. 

Efter orkanen d. 8. januar 2005, tog sejlrenden under broen skade af vandmassernes hærgen, og derfor blev en større udgravning nødvendig. Op mod 30.000 kubikmeter sand blev fjernet. Det svarer til mere end 60 skibslaster, så det var et stort arbejde. 

Alt afhængig af strømmen, varierer sigten meget i området. Jeg har dykket her ved højlys dag med under en meter sigt. Andre gange har jeg ligget ude mellem de store sten, og kigget op på solens stråler, der brød overfladen 21 meter oppe, imens sønellikerne svajede blidt i strømmen, og en store stime sild cirklede omkring mig!

Hvis du føler dig usikker på forholdene, så kan du kontakte Løgstør Sportsdykkerklub. De kender området som deres egen bukselomme, og er yderst venlige folk.

Se i øvrigt: www.historie-online.dk/special/artikler/stammebaad.htm

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også