Gourmet Diver
– dykning og gastronomi
Fjorden er stille som graven. Lidt længere fremme langs klippevæggen svømmer et par småtorsk side om side. Vi glider vægtløse i deres kølvand gennem det klare, blågrønne vand og holder øje med vores omgivelser. Ved siden af os rejser en lodret klippevæg sig og under os er vandet kulsort. Øjnene følger den lodrette klippe nedad i mørket. Der er næsten 180 meter til bunden af fjorden her ved Håberget. En mild gysen løber gennem kroppen ved tanken om det ukendte univers under os.
Undervandsjagt er en populær aktivitet både i Norge og i Danmark. Dels er det langt billigere at skaffe fisk ved at fange dem selv, end det er at gå til fiskehandleren, og dels er det lidt mere spændende. Når fangsten er landet, skal den tilberedes, og netop sammenhængen mellem undervandsjagt og madlavning er hovedfokus på PADI Gourmet Diver. God mad er en kunstart for sig, så hvad er mere oplagt end at tage på kokkekursus i Norge, hvor man har gamle traditioner for tilberedning af havets frugter? I løbet af de næste dage skal vi lære, hvordan en professionel kok arbejder med friske råvarer fra havet.
Vi er af sted med harpun og to store fangstnet. Dybdemåleren viser 25 meter. Den mexicanske dykkerleder Omar Agis gør tegn til, at vi skal følge med ham ned på dybere vand. På 35 meters dybde møder vi en skrånende, lys sandbanke, hvor talrige kammuslinger ligger jævnt spredt. Vandet lyser op og sigten er rigtig god. Fangstnettet findes frem og vi begynder at plukke af havets frugter. Vi har lært på kurset, at kammuslinger vokser meget langsomt, så vi tager kun ganske få med til overfladen. Muslingerne er store, fyldige og skal bruges til den fornemme middag, som vi skal tilberede under professionel supervision i morgen.
Flyvebåd
På opholdets første dag er det planen at gennemføre to dyk, men mellem dykkene er der afsat tid til leg. Da vi efter det første dyk kommer tilbage til Hausvik Maritime, foreslår Omar, at vi skal prøve kræfter med havrafting. En aktivitet som i al sin enkelhed går ud på, at man iklæder sig overlevelsesdragter og hjelme og så ellers skyder af sted med vild fart ud over Nordsøens bølgetoppe.
Dykkerudstyret bliver lagt af på land, og samtidig med, at vi tøffer langsomt ud gennem skærgården, forklarer Omar, hvordan vi skal forholde os, hvis båden pludseligt vender med bunden i vejret. Ikke noget med at gå i panik. Bare hold godt fast.
Pludselig trykker han gashåndtaget i bund. Bag os kan vi høre brølet fra 225 hk med turbo. Bølgerne er næsten to meter høje i horisonten. Med andre ord skal der holdes rigtig godt ved nu. Da vi når 45 knob, er vi holdt om med at sejle. I stedet flyver den lange båd fra bølgetop til bølgetop, imens alle ombordværende gør deres bedste for ikke at falde af i farten. Havrafting er hylende morsomt, hvis man ikke er bange for fart og saltsprøjt.
Øjnene løber stadig i vand, da vi kommer tilbage til centret. Inden det næste dyk er der tid til at kigge lidt i bøgerne. Omar gør...