DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Gozo – Perlen i Middelhavet
Gozos vartegn The Azure Window blev skabt for flere milioner år siden, da vandet havde ædt sig gennem den porøse kalkstensklippe.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Også under vandet finder man imponerende scenerier på Gozo, hvis undergrund er fuld af huler, sprækker og kløfter.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Der er indspillet mange middelalderfilm på Malta og Gozo, hvor man stadig kan finde gader og stræder, der ser ud som for 500 år siden.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Blue Hole er flottest om eftermiddagen, hvor der ikke er for mange dykkere, og hvor lyset falder ind fra den rigtige vinkel.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Knurhanen knurrer faktisk. Ved hjælp af en muskel kan den sætte svømmeblæren i svingninger, som frembringer en knurrende lyd, der skal skræmme potentielle fjender bort.
Gozo – Perlen i Middelhavet
I Xwejni Bay ser vi masser af disse smukke gopler og sigten får en swimmingpool til at virke grumset.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Når man først har fået makroobjektivet monteret, dukker der masser af motiver frem i hullerne. Her er det en lille muræne, der gemmer sig.
Gozo – Perlen i Middelhavet
Gozo er omgivet af stejle skrænter, der er flot bevokset med svampe og alger.

Gozo

Perlen i Middelhavet

Af Stefan Beskow

Bare et par meter fra mig drejer stimen med makreller og svømmer til siden. Pokkers også! Jeg nåede ikke at få et billede! Det slår mig, at jeg ikke rigtigt havde forudset, at der ville være så mange fisk i Middelhavet, et hav som ofte forbindes med overfiskning og forurening. Det er dog lidt svært at forstå, når jeg befinder mig her på tredive meters dybde ved Blue Hole ud for Gozos vestkyst.

I dykkekredse har det længe været kendt, at Malta og Gozo hører til blandt de mest interessante steder i Middelhavet. Her har man foretaget sig meget for at tiltrække turister. Blandt andet har man sænket et utal af vrag som magneter for marint liv, især på Malta, som er blevet et mekka for vragdykkere. Gozo, som er øriget Maltas næststørste ø, har i stedet lokket dykkere med sine fantasifulde naturlige formationer. Der findes raviner, grotter og fantastiske tunneller at svømme omkring i. Når så det hele er fint indrammet i klart, blåt vand, er det let at forstå, at også Gozo er populær blandt dykkere. Nu hvor man kan komme hertil med lavprisfly, er dette desuden et overordentlig attraktivt alternativ.

Et stenkast fra havet
Vi er en gruppe erfarne dykkere, som er rejst hertil sammen. Desuden har vi medbragt vores toårige datter. En fordel med at holde dykkeferie på Gozo, er at man kan være ret selvstændig. Der findes masser af dykkercentre, som udbyder pakker med lejlighed, udlejningsbil samt flasker og bly. Så er der bare med at tage af sted og dykke. Eftersom mange af Gozos bedste dyk er lette at nå fra land, er tiden derfor meget fleksibel. Det tiltaler mange dykkere, at man mere eller mindre kan passe sig selv. Og for os, som rejser med et barn, har det endnu større fordele.
Det er blevet sen aften, når Richie fra Scuba Kings henter os ved færgeterminalen. Selv om flyrejsen til Malta er behaglig kort, sammenlignet med flyrejser til andre dykkedestinationer, trækker det ud inden vi kommer med transferbus og færge fra Malta til Gozo. Richie kører os hurtigt de ca. ni kilometer til Marsalforn, som kommer til at udgøre vores base mens vi er her. Marsalforn er formodentlig den mest populære turistby på øen, men det er alligevel et stille og roligt sted.
Næste morgen skinner solen fra en klarblå himmel og vinden er ubetydelig. Nede på dykkercentret fortæller Richie, at det ikke er altid, at der er så gode forhold. Det kan blæse friskt, især om efteråret og vinteren, men eftersom øen er så lille, er det sjældent et problem. Blæser det fra én retning så dykkestederne på den side er utilgængelige, så kører man bare de ca. 15 minutter til den anden side af øen og dykker på et af stederne der. Gozo er blot 15 km lang og syv kilometer bred, så uanset, hvor du befinder dig på øen, er du blot et stenkast fra havet! Vi får et landkort og en hurtig gennemgang af de dyk, han vil anbefale, inden vi laster flaskerne i bilen og styrer mod Dwerja, hvor flere af de mest velkendte steder ligger.

Blue Hole
Med et lille baglænshop, lader jeg mig falde i vandet ved Blue Hole. Lyset stråler smukt gennem det ovale hul, som har givet dykkestedet dets navn. Jeg tager masken på og kigger hurtigt ned under overfladen. Til min glæde ser jeg tydeligt bunden 16 meter nede! Det er ret sent på eftermiddagen, så vi har stedet næsten for os selv. Det sidste kvarter har vi kun set en gruppe...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også