DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
[HAJ-UGE] Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Den forsigtige tigerhaj, Galeocerdo cuvier, har et ufortjent dålrigt rygte.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
PVC-røret er ikke med for sjov. Det bruges til at skabe en barriere mellem dig selv og en lidt for nysgerrig tigerhaj.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
En stor del af oplevelsen på Tiger Beach er dykningen med citronhajer, som er store, talrige og nærgående.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Vi fik virkelig nærkontakt med tigerhajerne, når de kom ind for at tjekke kasserne med madding. Tigerhajen er verdens længste kødædende haj.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Bahamas Sikre møder Tigerhaj, citronhaj, karibisk revhaj og nursehaj Med lidt held Stor hammerhaj og tyrehaj Sæson Året rundt Det er især mellem november og april, at man har chance for at se stor hammerhaj.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Sydafrika – Kapstaden og omegn  Sikre møder Hvidhaj (menneskehaj) Med lidt held Mako, blåhaj og syvgællet haj Sæson Maj til oktober er bedste sæson for hvidhaj, men man kan tage ud året rundt hvis vejret tillader det. Springende hvidhajer ses fra april til september. Mako og blåhaj kan ses fra november til juni men februar til juni er bedste sæson. Der er faktisk sæson året rundt men med forskellig hajaktivitet. Maj er den måned hvor al hajaktivitet overlapper.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Sydafrika – Aliwal shoals  Sikre møder Tigerhaj, sorttippet haj, sandhaj Med lidt held Hammerhaj, hvalhaj, tyrehaj, mørk revhaj, kobberhaj, hvidhaj Sæson Året rundt Stor variation af arter som man kan se, men tigerhaj og sorttippet haj findes hele sæsonen. Vejrafhængigt.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Filippinerne Donsol på Luzon  Sikre møder Hvalhaj Med lidt held Endnu flere hvalhajer Sæson November til maj, men bedste tidspunkt er februar til april. Kommentar Stedet siges at have verdens største population af hvalhaj som i perioder holder til nær Donsolflodens udmunding. OBS! Kun snorkling er tilladt og sigten er begrænset på grund af det planktonrige vand.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Cuba Jardines de la Reina  Sikre møder Silkehaj, karibisk revhaj, nursehaj Med lidt held Citronhaj, sorttippet haj, stor hammerhaj og hvalhaj Højsæson november til maj. Hvalhaj har man størst chance for at se i november En uberørt øgruppe syd for Cuba med et enormt rigt marint liv. Hajdykning og almindelig dykning i kombination.
Sharkoholics – blandt hajmisbrugere på Bahamas
Isla Guadaloupe  Sikre møder Hvidhaj (menneskehaj) Med lidt held Flere hvidhajer Oktober til december er absolut højsæson Verdens bedste dykning med hvidhaj i klart vand tæt på en koloni søelefanter. Bus fra San Diego til Ensenada, hvorfra bådene går.
1 af 10

[HAJ-UGE] Sharkoholics

– blandt hajmisbrugere på Bahamas

Tekst & foto Magnus Lundgren
Hej, mit navn er Magnus. Jeg er sharkoholiker. Jeg har været sharkoholiker i næsten 15 år, men jeg har ikke dykket med hajer siden jeg var på Bahamas for 89 dage og 14 timer siden. Jeg har løjet over for både min familie og mine venner, når jeg har fortalt dem, at jeg bare var i vandet med kutlinger, kejserfisk og nøgensnegle. Sandheden er, at jeg har dykket med hajer.

Jeg mangler hår på brystet og jeg kører hverken Harley Davidson eller sportsvogn. Til min egen store overraskelse så passede min egen stereotype opfattelse af testosteronpumpede hajdykkere hverken på mig selv, eller mine medrejsende på Jims båd. Årsagerne til, at netop vi var forsamlet, var sikkert lige så mange som antallet af personer om bord. Fællesnævneren var dog nok, at vi alle ville opleve noget ud over det sædvanlige.
Sent om natten kom en yellow cap og afleverede mit forsinkede dykkeudstyr. Det synes altid at ske for mig. Alle sov på det tidspunkt, på nær kokken, kaptajnen og jeg. Der var nok mange drømme om bord og måske et par mareridt også. Vi forlod Florida og West Palm Beach direkte efter taxaleverancen klokken to om morgenen for at stævne ud mod verdens bedste hajdykning!

Discovery Channel
For den store offentlighed er hajer stadigvæk direkte livstruende væsener og næsten ensbetydende med en grum og grufuld død. De beskrives som monstre, der svømmer rundt i havet, hvor de udgør en slags trussel mod mennesker, som bader, surfer, fisker – eller dykker. Vores skræk bygger på følelser forankret i en slags kollektiv bevidsthed. Det tragiske er, at denne opfattelse ikke bunder i virkeligheden. Vores skræk er for en stor del, hvad man kan kalde en irrationel skræk eller en illusion.
Folk jeg møder, løfter forbavset øjenbrynene over kaffekoppen, når jeg ”indrømmer”, at jeg skal dykke med tigerhajer uden bur. Nogle skjuler deres opfattelse af mig som en idiot, mens andre spørger direkte om hvordan man kan være så dum? Jeg kan godt forstå, at det lyder lidt pikant, når man sidder hjemme i lædersofaen med kaffen – selv for mig. Vi bærer alle rundt på myten om hajer i forskellig grad, og ikke mindst om tigerhajer.
Så med respekt for vilde hajer, så beder vi jer om at forsøge at glemme alle de billige skrækeffekter, som man kan se på selv Discovery Channel. Glem alle de tegneserier og sensationsartikler, I har læst og tag med os på en virkelig rejse til hajernes rige på Bahamas.

Sharkoholiker
Bahamas lyder både tropisk og langt væk. I virkeligheden ligger det bare fem-seks timer i en langsom blå motorbåd fra Florida. Det blev pludselig morgen og vi er ankommet ved en af de 700 øer, nærmere betegnet til Freeport. Jeg vakler lidt morgenør op på benene mellem et ocean af uv-huse, kabler og blitzer for at finde døren ud. Solen bager. Pas og anden formalia skal hurtigt overstås inden vi drøner videre mod vores mål.
Vi er lidt spændte og vi undrer os nok alle over, hvordan dykningen vil foregå i praksis. Jim dukker op i kahytten og har derefter en to timers gennemgang af de strenge regler, som findes omkring dykning med især tigerhajer. Gennemgangen handler meget om, at vise respekt og at arbejde sammen og så don’t touch the bait!
En advokat og en sælger fra West Palm Beach og en tilbagelænet texaner synes at tage alting med ro. De opsuger...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også