DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Biologi  Biologi
Hajleksikon – oceanisk hvidtippet haj
Hajleksikon – oceanisk hvidtippet haj
1 af 1

Hajleksikon: Oceanisk hvidtippet haj

– Carcharhinus longimanus

Tekst Charlott Stenberg Foto Jesper Kjøller

Den oceanisk hvidtippede haj, som ikke skal forveksles med den hvidtippede revhaj, er en af de større hajarter. Selvom den foretrækker dybt vand, kan den være en stor trussel mod skibbrudne og overlevende fra flystyrt. Den oceanisk hvidtippede haj menes, at have angrebet flere mennesker end resten af hajtyperne til sammen. Den er listet som den fjerde mest farlige haj i verden.

Oceanisk hvidtippet haj har en karakteristisk høj rygfinne med en afrundet hvid spids, som gør den let at genkende. Brystfinnerne er ekstremt lange, næsen er kort og kroppen er slank. Hvis du vil møde denne elegante haj, er chancen størst i tropiske oceaner med en temperatur på over 22 grader. Der lever longimanus’en mere eller mindre alene på dybder, som oftest overstiger 180 meter. Fra at have været en af de mest almindeligt forekommende arter i tropiske farvande, listes arten i dag som sårbar (VU) på IUCNs globale rødliste. Den er længe blevet fanget som bifangst ved fiskeri efter dens favoritføde tunfisk og sværdfisk, og dens finner anvendes til hajfinnesuppe.

Den 30. juli 1945 blev USS Indianapolis sænket undervejs på sin færd fra Guam til Filippinerne. Fartøjet havde levereret vigtige komponenter til atombomben, som blev smidt over Hiroshima, da det blev torpederet af en japansk ubåd. De overlevende, som lå i vandet i næsten fire døgn, inden de blev samlet op, udpegede oceanisk hvidtippet haj, som en af de hajarter, der angreb og dræbte matroserne i overfladen. Det har givet hajen rygtet som en af de mest glubske menneskeædende hajer, på trods af, at de lever i åbnet hav, hvor mennesker sjældent befinder sig i vandet.

I dag opsøger dykkere gerne oceanisk hvidtippet haj, men tidligere har det mest været ofre for båd- eller flyulykker, som har mødt hajerne. De åbne have, hvor de lever, er forholdsvis tomme for liv, hvis man sammenligner med kystnære områder. Det er årsagen til, at hajene lejlighedsvis optræder opportunistisk og har forsaget skader, hvilket har bidraget til deres dårlige rygte. 

Som med så mange andre hajarter, så ved man ret lidt om den oceaniske hvidtippede hajs biologi. Den kan få op til fjorten unger, men den føder normalt omkring seks stykker. Ungerne, som fødes levende, er ved fødslen ca. 65-70 centimeter lange. Man ved ikke, hvor længe hunner bærer på ungerne. De fleste eksemplarer, der er fanget, har været omkring 210 cm. Det findes dog beretninger om enkelte individer, som skal have været så lange som 350 centimeter eller endnu mere. Det er dog usikre rapporter, der ikke er dokumenteret.

I oktober 2004 fandt nogle minerydningsdykkere i Gullmarsfjorden på den svenske vestkyst en strandet oceanisk hvidtippet haj – i Kattegat! Dagen inden havde de set den fra en båd og forsøgt at fodre den med oksekød, men hajen var allerede døende. Arten er ikke tidligere blevet rapporteret i Nordvestatlanten nord for Portugal, så formodentlig var hajen kommet på afveje efter at have fulgt sin favoritføde i den varme Golfstrøm. 

I december 2010 indtraf flere hajangreb i Ægypten. En oceanisk hvidtippet haj blev udpeget som den skyldige i drabet på en tysk kvinde. To forskellige makohajer lå bag  de andre angreb. Hvad som førte til denne pludselige aggressive adfærd udvist af to arter, der normalt lever i åbent vand er endnu ikke klarlagt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Latinsk navn: Carcharhinus longimanus

Længde: 2 -3,5 meter

Vægt: op til 170 kg

Kendetegn: Det mest typiske kendetegn ved den oceaniske hvidtippede haj er dens lange vingelignende finner, som hvide for enden.

Drægtighed: Kønsmodnes ved 4-5 års alderen, eller en længde på 175-200 cm. Drægtigsperioden varer omkring 12 måneder.

Antal unger: 1-15 unger, men 6 unger menes at være gennemsnittet

Føde: barracudaer, tun, makrel og andre store fisk. Det sker dog også, at den spiser havskildpadder eller pilerokker.

Levetid: Den ældste oceanisk hvidtippede haj, man kender til, nåede en alder på 22 år.

Udbredelse/levested

Verden: Foretrækker åbent hav i tropiske og varmttemperede vande.

Danmark: Nej, det nærmeste man har fundet en oceanisk hvidtippet haj er på den svenske veskkyst, hvor en død oceanisk hvidtippet haj 2004 var skyllet op.

Beskyttelse: Oceanisk hvidtippet haj er tæt på at være en truet dyreart. Den er klassificeret VU på IUCN listen.

Fjender: Fiskeri

Anvendelse: Finnen er eftertragtet i Asien og bruges til hajsuppe.

Dyk med hajen: Cat Island ved Bahamas er kendt for at være stedet at dykke med Oceanisk hvidtippede hajer.

Vidste du at: ...Jacques Cousteau kaldte den oceanisk hvidtippede haj for den farligste af alle hajer!

Læs også