DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Hajleksikon: Zebrahaj – Stegostoma fasciatum
Hajleksikon: Zebrahaj – Stegostoma fasciatum
1 af 1

Hajleksikon: Zebrahaj

– Stegostoma fasciatum

Tekst: David Bernvi Foto: Andy Murch

Hvem har ikke dykket i asiatiske farvande og mødt, eller i det mindste drømt om at se en zebrahaj? Eller hedder det en leopardhaj? Der er kun få andre hajarter, hvor der hersker større forvirring omkring det populære navn end Stegostoma fasciatum. Derfor vil vi nu præcisere begreberne.

Zebrahajen er opkaldt efter tegningen i det unge stadie, hvor kroppen er udsmykket af et pigment, der ligner et zebramønster. De voksne individer optræder med et mønster, der let kunne give anledning til navnet leopardhaj. Men den virkelige leopardhaj, Triakis semifasciata, er en helt anden hajart og bør ikke forveksles med zebrahaj.

De unge individer er mørkebrune på ryggen og gullige på undersiden. Lodrette striber og pletter bryder den mørkebrune ryg i et saddelformet mønster. Farve og mønstre varierer mellem individer og når de bliver ældre, går mønsteret tabt. Når hajen er mere end 90 cm lang, opløses den dominerende mørkebrune farvetegning i sortfarvede pletter.

Zebrahajen er æglæggende og dermed ovipar. Den lægger sandsynligvis mere end ét æg ved hver lejlighed. Ægkapslerne er 17 cm lange, 8 cm brede og 5 cm tykke. Farven er mørkebrun eller lyserød og kapslen har fine hårtråde, som forankrer den til underlaget. Hajen foretrækker hovedsagelig bløddyr som føde, men krebsdyr som krabber og rejer, småfisk og sandsynligvis havslanger indgår også i kosten.

Arten er nataktiv og hviler om dagen i sprækker eller på bunden. Den kan dog også være mere eller mindre aktiv i løbet af dagen. Zebrahajen er en typisk bentisk hajart, dvs. at den foretrækker et liv tæt på bunden.

Halefinnen udgør næsten halvdelen af kroppens længde. Zebrahajen kan nå op på 3,5 meter i længden, men de fleste er dog ikke over 2,5 meter. Den unge nyklækkede zebrahaj er 20-36 cm. Hannerne bliver kønsmodne ved 1,5 meter og 1,8 meter, mens hunnerne bliver kønsmodne ved 1,7 meter.

Zebrahajers liv er ikke veldokumenteret, selv om de regelmæssigt forekommer i akvarier over hele verden. De lever på kystnære koralrev eller over blødbund længere ude til havs. Hajen er tropisk og er rapporteret som forekommende i ferskvand i Filippinerne. Disse oplysninger for ferskvandstilpasning er dog usikre. Der kan være tale om en underart eller en lignende genetiske undergruppe. De voksne individer forekommer sandsynligvis især i lavvandede farvande ned til 62 meter, mens de usædvanlige zebrajuveniler kan tilbringe lang tid under 50 meters dybde.

I fangenskab har zebrahajen udvist stor lærenemhed og kan opfattes som selskabelig. De kan ligefrem blive kælne. De lader sig klappe eller kommer ivrigt og skubber eller kærtegner akvariepersonale i håb om at få mad.

I Thailand er der meget gode chancer for at se zebrahajen, som undertiden også kaldes leopard shark i Sydøstasien. Den bliver normalt liggende, når man nærmer sig den, og man kan måske oven i købet røre den. Man bør imidlertid ikke provokere den, da det kan føre til at man bliver bidt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også