DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Profil  Profil
John Chatterton & Richie Kohler – Deep sea detectives
Richie og John har en livsfilosofi, som går ud på, at de kan gøre præcis hvad de vil. Der er ingen hindringer.
John Chatterton & Richie Kohler – Deep sea detectives
Richie Kohler (i midten) forbereder sig inden endnu et vragdyk i tv-programmet Deep Sea Detectives. Nærmest kameraet sidder Leigh Bishop.

John Chatterton & Richie Kohler

– Deep sea detectives

af Fredrik Isakson
Når de taler om deres eventyr, tryllebinder de deres publikum med en retorisk teknik, der tager kegler. Tilhørerne sidder med julelys i øjnene, og der er helt fuldt i salen. Foredraget handler om deres seneste ekspedition. Denne gang har de dykket på Titanic med miniubåd.

Deres forelæsning er opbygget som en detektivhistorie og i slutningen afslører de nye detaljer, som måske vil vise, at forløbet under Titanics forlis ikke rigtigt var som det tidligere har været beskrevet.

– Vi har i de sidste par år lært hvordan man fortæller en god historie via tv. Det er en udvikling, som vi nok aldrig troede, at vi ville komme til at opleve, fortæller John Chatterton.

Tysk ubådsvrag

Det hele begyndte med eventyret om U-Who eller U-869, som den senere viste sig at hedde. Det er en ubåd, som de fandt ud for New Yorks kyst. Den viste sig at være en tysk ubåd, men den lå på et sted, hvor der ikke burde findes nogen ubådsvrag. Ubåden blev kaldt U-who, inden de vidste hvilken der var tale om. Ubåden skulle komme til at beskæftige dem i seks år og den kom til at påvirke deres liv mere end de kunne ane. Den historie, som rullede sig ud, viste sig at være i verdensklasse og den blev ikke dårligere af, at den indeholdt menneskelige dramaer og skæbnesvangre uheld. Virkeligheden blev til en meget spændende dokumentarisk bestseller i form af dokumentar-bogen Shadow Divers af Robert Kurson (se anmeldelse i DYK8/05). Nu bliver bogen filmatiseret af Ridley Scott og de to helte Richie og John har opnået noget af en idolstatus. 

– Det er ikke noget, vi har stræbt efter, men det er da sjovt, at folk er interesserede i det vi gør. Det ville de ikke være, hvis det ikke var for U-who. 

History Channels serie om vragdykningseventyr, Deep Sea Detectives, hvor Richie og John er værter, er blevet en succes. Først og fremmest er serien slået igennem i USA, men den begynder at få et publikum også i andre lande.

Richies og Johns historie

Richie Kohler startede med at dykke i Florida. De første år var han især interesseret i undervandsjagt. Efter at være flyttet nordpå, fangede vragdykningen hans interesse. Ganske blev han indbudt til at slutte sig til Atlantic Wreck Divers. Det var en gruppe erfarne dykkere, der havde oparbejdet et rygte som en bande læderhalse. De kunne godt lide Richie og tog ham til sig. Efterhånden introducerede de ham til stadig mere og mere avanceret dykning. Siden er det blandt andet blevet til 118 dyk på Andrea Doria, der betragtes som et af de barskeste vragdyk.

Johns historie er en anden. Han har dykket i New Jersey-området i mange år og har en tyveårig karriere som erhvervsdykker bag sig. Han var faktisk i færd med at dykke under World Trade Center den 11. september, da flyene styrtede ned i New York. Han slap heldigvis levende fra hændelsen. I sin fritid har han altid været interesseret i vragdykning og har for eksempel over 160 dyk på Andrea Doria i sin logbog. John og Richie var i starten arvefjender, da de tilhørte hver sin fraktion af vragdykkere, men snart blev de uadskillige venner, rystet sammen af de dramatiske begivenheder, der er beskrevet i Shadow...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også