DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Kan du redde liv? – Rescue-kursus på steroider
Genoplivningen med kunstigt åndedræt og hjertemassage fortsætter på land.
Kan du redde liv? – Rescue-kursus på steroider
Genoplivningsforsøg indledes, så snart redder og offer begge er nået op til overfladen.
Kan du redde liv? – Rescue-kursus på steroider
Dukken Dotty sænkes ned til bunden. Hun er fastgjort til en nedstigningsline, for at hun ikke skal komme til at stikke af …
Kan du redde liv? – Rescue-kursus på steroider
Kontrolleret opstigning. Dotty er hele tiden korrekt afvejet med hjælp af sin vest.
Kan du redde liv? – Rescue-kursus på steroider
Dotty bliver klargjort inden dykket, mens eleverne (fra venstre) Lyn, Charlie og Chris ser på.

Kan du redde liv?

– Rescue-kursus på steroider

Af John Liddiard

Kan du stadig redde en makker i nød? De fleste af os har kun øvet det én eller få gange. Nemlig da vi skulle vise, hvad vi kunne for at få et bestemt dykkercertifikat. Næsten alt andet træner vi regelmæssigt, når vi dykker, men at hjælpe en dykker i nød glemmer vi let. Spørgsmålet er: Hvad sker der den dag, vi pludselig befinder os i en skarp situation?

Jeg er instruktør og sikkerhedsansvarlig i min lokale dykkerklub. Men jeg er pinligt opmærksom på én svaghed: Det er flere år siden, jeg i praksis har øvet mine redningsfærdigheder. Hvor meget af min kompetence har jeg mistet?
Sub Aqua Association (SAA) gav mig en glimrende lejlighed til at genopfriske mine evner og træne mine færdigheder i redning. De har nemlig inkluderet en unik finesse i deres træningsprogram: En fult udrustet dykkerdukke. Sal Cartwright er Diver Rescue Examiner hos SAA. Hun kom til os med dukken Dotty delvist påklædt på ladet af sin pickup.
– Vi døbte ham eller hende Dotty. Vi var nemlig ikke rigtigt sikre på, om det var en han eller en hun, forklarede Sal. Med dette vigtige spørgsmål afgjort kunne vi fortsætte. Sal og jeg havde samlet en gruppe på tre andre dykkere med et bredt erfaringsgrundlag. Nu skulle vi træne livredning i praksis. Sal kan højst arbejde med tre dykkere ad gangen. Hun skal jo tænke på sin egen sikkerhed – hun skal nemlig være med på vejen op under hver redningsøvelse for at kunne observere.

Redning med skrue
Sal gennemgik med eleverne, hvordan man gennemfører en kontrolleret opstigning med positiv opdrift. Metoden er hentet fra den tekniske dykning.
– Forskellen var, at vi sendte offeret op til overfladen fra fire meter på line fra linehjulet. Selv skulle vi blive liggende på sikkerhedsstop, sagde Charlie bagefter.
– Linen skulle fastgøres på offeret, allerede inden vi begyndte at hæve, så linen var klar til at bruge senere under opstigningen, tilføjede Lyn.
– Dette har virkelig været anderledes, påpegede Chris. – Jeg havde lært bare at få offeret op til overfladen uden at bekymre mig om detaljerne. Men efterhånden begyndte jeg at værdsætte denne metode. Den burde indgå i al avanceret træning, men den er nok for omfattende for begyndere.
Hvor svært var det så at sende Dotty op med en line fra fire meter? Alle tre dykkere missede stoppet på fire meter i første forsøg. Men ingen af dem røg for hurtigt op, og opstigningen blev aldrig ukontrolleret farlig.
– Jeg troede, at jeg ville klare det. Jeg underviser i en tilsvarende teknik fra seks meter. Men når linerullen kom med i øvelsen, blev det lidt for meget, sagde Chris.
– Jeg var lidt stresset. Sal havde instrueret mig en masse tidligere, så derfor burde jeg kunne klare det, men jeg blev nok lidt for overmodig.
– Jeg synes, jeg klarede det godt på første opstigning, sagde Lyn. – Jeg følte, at jeg havde kontrol med situationen. Men på fire meter kunne jeg ikke få tilstrækkeligt med luft ud af Dottys BCD, så vi flød op. Jeg kan ikke huske at have trænet sikkerhedsstop på PADIs rescuekursus, så derfor vidste jeg godt, at det ville blive en udfordring at lave stoppet.
– Jeg trænede lidt i redningsteknik tidligere i år, så derfor regnede jeg med, at jeg ville klare det nogenlunde,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også