DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
 Kap Verde – fisk i spandevis
Kap Verde – fisk i spandevis
Kap Verde – fisk i spandevis
På Tchuklassa svømmer man langs det frodige revplatau. Her kan man blandt andet støde på eksemplarer af monrovia kirurgfisk.
Kap Verde – fisk i spandevis
Det er masser af grotter ved Sal. På dykkestedet Tres Grottas er der tre huler, der alle er fyldt med soldaterfisk.
Kap Verde – fisk i spandevis
En bande langhalede filfisk var helt ligeglade med min tilstedeværelse. Jagten på noget spiseligt gik forud.
Kap Verde – fisk i spandevis
Kwarcit er blevet indtaget af fiskestimer. Bemærk det russiske flag på skorstenen, som var overmalet ved smugglingsforsøget, men som nu kan skimtes igen.
Kap Verde – fisk i spandevis
Kap Verde – fisk i spandevis
Kap Verde – fisk i spandevis
Kap Verde – fisk i spandevis

Kap Verde

– fisk i spandevis

Af John Bantin
Sol og badning langs lange hvide sandstrande er det, der lokker de fleste gæster til øgruppen Kap Verde ud for Vestafrika. Men destinationen præsenteres også som et interessant alternativ for dem, som dykker. Vi har besøgt øen Sal for at finde ud af, om det er værd at tage dykkeudstyret med på ferien.

Ladies and gentlemen, please welcome to Manta Diving Center, siger centrets ejer Nuno Marques da Silva på perfekt engelsk. Vi der er forsamlet her i dykkecentret, repræsenterer meget godt den geografiske fordeling som de dykkende turister på Kap Verde har. Tre tyskere, to portugisere, en franskmand og så jeg selv, som i dag må være ambassadør for de nordiske lande. For bare nogle uger siden var der nok ikke mange kap verdianere, som kunne prale af, at de havde mødt en skandinav, men i og med, at Fritidsrejser har satset på øgruppen som rejsemål, er det nu ved at blive ændret.

Strømfyldt vand
På Manta Diving Center tilbyder man op til fire dyk om dagen, hvis man er interesseret i det. De fleste, som rejser til Kap Verde, gør det dog med familien og nøjes derfor med to dyk om formiddagen, hvor de så er tilbage på hotellet igen ved 13-tiden.
Vinden er fortsat svag og Nuno fortæller, at dagens første dyk bliver Tchuklassa, som ligger to sømil direkte ud for kysten. Fordi dykkestedet ligger helt ubeskyttet, er det ikke alle dage man kan tage dertil og det passer ikke til alle dykkere, idet der kan være en ret kraftig strøm. Uden at løfte pegefingeren, får Nuno os til at forstå vigtigheden af at følge efter dykkelederen. Guiden ved hvor revet ligger og hvor man kan søge læ for strømmen, hvis det skulle være nødvendigt.
– Hvis du svømmer rundt på egen hånd, er der risiko for, at dit dyk ender blandt sambadansende og caipirinha-drikkende soldyrkere, siger Nuno, samtidig med, at han tegner et lille skilt med teksten ”Brasilien næste gang” på tavlen.
Han siger det med et glimt i øjet, men alvoren i budskabet når frem med al ønskelig tydelighed.

Tchuklassa
Snart ligger vi alle i vandet med et solidt greb i ankerlinen for at modstå strømmen. Landskabet, som breder sig under os består af lys sandbund blandet med mindre klippeblokke. Røde tangpanter, som vajer i strømmen og nogle mindre ildkoraller synes at være de eneste farveindslag. Et par papegøjefisk svømmer hastigt forbi og en trompetfisk har indtaget sin lodrette lureposition. Ellers virker det ikke som om der er meget liv her. Vi slipper linen og svømmer frem mod et 4-5 meter højt plateau, som rejser sig over landskabet og danner en gigantisk trappe mod den omgivende bund. Ved Tchuklassa har naturen gnavet sig ind nederst i den lodrette klippeskrænt, så den danner en halvcirkel – en perfekt surfbølge der pludselig er forstenet. Snart står det klart, at det er ved sådanne udhæng, at det meste liv findes. Oppe i loftet breder et dække af knaldgule bægerkoraller sig og dybt røde kalkalger udfylder de områder, som bægerkorallerne ikke har nået at dække. Trapperne giver desuden fiskene en vis beskyttelse mod de større rovdyr som tunfisk, trevaller og hajer. En enorm stime af kirurgfisk plejer at stå tæt pakket i den sydlige ende af revet, men i dag vil de ikke forgylde vores dyk med deres nærvær. I stedet nyder...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også